Etisan Holding Genel Müdür Yardımcısı Cansu Taşpınar ile Fintechtime Nisan sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

1977 yılında kurulan ve 2000 yılından beri bilgi teknolojileri üzerine uzmanlaşan bir aile şirketi olan Etisan Holding hakkında merak ettiklerimizi ve şirketin yeni yapılandırması hakkındaki sorularımızı Etisan Holding Genel Müdür Yardımcısı Cansu Taşpınar’a yönelttik.

 

Bize kendinizden bahseder misiniz? Cansu Taşpınar kimdir? Etisan Holding ile kariyeriniz nasıl kesişti?

Ben 17 Mayıs 1990 Ankara doğumluyum. ODTÜ Koleji’nden mezun olduktan sonra 2014 yılında Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü burslu bitirdim. Mezun olur olmaz Etisan Proje’de çalışmaya başladım. Çalışmaya başladığım ilk zamanlarda şirket içerisinde yer alan her süreçte çalışma fırsatım oldu. Bu çalışmaların ve edindiğim tecrübelerin şu anda bulunduğum görevi ve sorumlulukları yerine getirmemde çok büyük faydası olduğunu belirtmek istiyorum.

Bunun yanında akademik kariyerimin de ağırlıklı olarak kamuyla çalışan şirketimizde özellikle diplomasi dilini kullanma konusunda çok büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Kariyerim boyunca odak noktam her zaman yönetim ve finans tarafındaydı.  Şu anda Etisan’da 10. yılını doldurmak üzereyim. Son üç yıldır şirketimizin İdari ve Finanstan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyorum.

 

Etisan Proje A.Ş., Holding A.Ş. yönetim modeliyle ticari faaliyetlerine devam etme kararı almıştı. Etisan’ın Holdingleşme süreci ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Etisan Proje temeli 1977 yılında kurucularımız Sayın Nesrin Özgün ve Sayın Önder Özgün ile temelleri atılmış bir aile şirketi. 2000’li yılların başında Sayın Mert Özgün’ün de iş hayatına atılmasıyla beraber Bilgi Teknolojileri sektöründe atılımlar yaparak sektörün öncülerinden biri haline geldi. Şirket, 2010’lu yılların sonuna doğru sektördeki yatırımlarını ve AR-GE çalışmalarını yürütmek amacıyla bağlı şirket sayısını arttırdı. Bu büyüme ile 2021 yılında Yönetim Kurulu olarak Holdingleşme kararı alındı ve 2023 yılı başında üç şirketimiz Etisan Holding çatısı altında birleşti. Etisan Holding çok güçlü bir yönetim ve danışma kuruluna, aynı zamanda da çok zengin bir insan kaynağına sahip. Şu anda bu güçlü yapı ile Holding çatısı altında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

 

Etisan Holding’in kuruluşu ve şirketlerinizi bir çatı altında toplama kararını alırken hangi öncelikli faktörler sizi bu stratejiye yönlendirdi? Özellikle kaynak verimliliği ve pazar stratejileri konusunda ne gibi avantajlar bekliyorsunuz?

Holdingleşme kararımızın temelinde kendimizi net ve doğru şekilde ifade edebilmek vardı. Bu bakış açısıyla ilk adımımızı attık. Şirketlerimizin gücünü birleştirerek tek bir çatı altında müşterimize sunabilme fikri değerliydi bizim için. Tüm kaynaklarımızı bir araya getirerek müşterilerimize kökleri 1977’ye dayanan kurumsal vizyonumuzu hissettirebileceğimiz bir ticari yapılanma ortaya koyduk.

Kaynak verimliliği holdingleşme sürecinin en etkili parçası aslında. Sadece mali anlamda değil aynı zamanda teknolojik altyapı, insan kaynağı gibi birçok yönde verimliliğimizi son dönemde oldukça arttırmış durumdayız. Bu verimliliği doğru pazarlama ve satış stratejileriyle birleştirdiğimize inanıyorum. Bu da pazardaki payımızın artmasıyla kendini göstermiş oldu aslında.

 

Etisan Holding’in kuruluşuyla birlikte, şirketlerinizin operasyonlarını bir araya getirme sürecinde hangi zorluklarla karşılaştınız ve bu zorlukları nasıl aştınız? Ayrıca, bu birleşmenin, özellikle teknolojik altyapı ve insan kaynakları yönetimi açısından, operasyonlarınıza nasıl etkileri oldu?

Holdingleşme sürecini alanın uzmanları ile adım adım ilerlettik. Bu dev ticari kavram, gerek teknolojik, gerek hukuksal, gerek finansal kaynak kullanımlarında büyük tasarruf fırsatları sunuyor ancak beraberinde insan kaynağında ciddi bir artış gerekliliği getiriyor. Kurumsal hafızaya verdiğimiz önem nedeni ile personel değişim döngüsü çok düşük olan şirketimiz için en sancılı süreç bu oldu aslında. Ancak bu süreçte gerek profesyonel İK veri tabanımız gerekse şirketimizin güçlü repütasyonu işimizi kolaylaştırdı. Hızlı bir şekilde insan kaynağımızı sürece adapte ettik.

 

Etisan Proje A.Ş.’nin akıllı kart ve ödeme sistemleri alanındaki uzun yıllara dayanan deneyimi ve sektördeki itibarı dikkate alındığında, Etisan Holding altında toplanmanın müşteri memnuniyeti ve çözüm odaklı yaklaşımlarınıza nasıl bir etki yapmasını öngörüyorsunuz?

Etisan Proje’nin, kampüs ödeme sektörünün rekabet koşullarına karşı geliştirdiği iki yeni iş modeli var. Bu iki modelinde temelinde güçlü finansman var. Kampüslerdeki tüm donanım, yazılım, kurulum, yerinde servis ve yedek parça ihtiyaçlarını sözleşme süresince bila bedel olarak sunuyor. İlk yatırımının ortalama maliyetlerinin kurum başına 1-5 milyon TL olan bütüncül e-kampüs çözümünün finansal yatırımını Etisan Holding’in güçlü finansalları ve teknolojik altyapısı ile yaptık. Bu yüksek teknolojinin, hızlı kurulum ve devreye almanın akabinde hatasız çalışan bir sistem olması çok yüksek müşteri memnuniyetini getirdi.

 

E-kampüs Projesi hakkında da bilgi alabilir miyim? Etisan olarak bu projenizde nasıl bir planlama yaptınız? Proje holding çatısı altında nasıl konumlanıyor, beklentileriniz neler?

Cumhuriyetin ilk dönemlerinde yayınlanan bir genelge ile Sayıştay, kamu kuruluşlarında ek göstergeye dayalı sübvansiyonlu öğlen yemeği sistemini getirdi ve denetimine tabii bir sistem oluşmuş oldu.  2000’li yılların başında kamu kurumlarındaki yemek hizmetlerinin gerek özelleşmesi gerek ise dağınık genişlemesinin ortaya çıkardığı sorunlara, teknolojik çözümlemeler ortaya koymak mecburi hale geldi. Biz çözümümüzü rakiplerimize kıyasla tamamı bankacılık alt yapısı tarafından kullanılan SDK’lar ve POS terminalleri ile ortaya koyduk. Tamamı Etisan Proje çatısı altında gelişen sistemlerimizin yoğun kullanıma, hızlı genişlemeye ve esnek yapılara uyumu sayesinde ihtiyacı hem rekabetçi hem de güncel tuttuk. Bu yüksek teknolojiyi 2018’de bankacılık sektörün ve elektronik para şirketlerinin benimsediği iş modelimiz ile birleştirerek e-kampüs pazarındaki müşteri kazanım liderliğini açık ara ile elde etmiş bulunuyoruz. Beklentimiz tabi ki pazarda bu iş modeli ile tek ve vazgeçilmez olmak. Daha yürünecek çok yolumuz var.

 

Etisan’ın e-kampüs ödeme sistemleri gibi yenilikçi çözümleri sayesinde genç kuşaklara finansal okuryazarlık kazandırma misyonu dikkate alındığında, bu hedefe ulaşmak için gelecek dönemde hangi yeni projeleri veya teknolojileri geliştirmeyi planlıyorsunuz? Ayrıca, bu tür projelerin gençlerin bankacılık sistemine entegrasyonu üzerindeki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Projelerimiz çok hızlı yaygınlaşıyor özelliklerde Üniversite kampüslerinde. Bugüne kadar 2.500.000 öğrencinin kampüs ve finansal hayatına dokunduk. Sistemlerimiz günde 200.000 finansal işlem sayılarını görüyor. Kampüs hayatında bu kadar etken olup öğrencilerle buluşunca, öğrencilerimize karşı olan sosyal sorumluluklar ile ilgili farkındalığımız da arttı. Öğrencilerin sadece kampüs içerisindeki finansal hayatlarına katkıda bulunmakla yetinmek istemedik. Sanat, kültür ve spor alanlarında üniversitelerimiz vasıtasıyla gençlere dokunmak istedik. Bugüne kadar birçok üniversitede dünyaca ünlü Şef Rengim Gökmen denetiminde Etisan Holding Oda orkestrası ile “Klasik Müzik 101” konserleri ve dünyayı bisikletle gezen “Demir Atlı Adam” Gürkan Genç ile “Kariyer 101” günleri düzenledik.

 

Gelecekteki hedefleriniz arasında 3 milyon öğrenciye ulaşarak günlük işlem hacmini 500.000’e çıkarmak bulunuyor. Bu büyüme hedeflerine ulaşmak için planladığınız stratejileri öğrenebilir miyim?   

 

Satış ve pazarlama stratejilerimiz ne kadar güçlüyse sosyal sorumluluk projelerimiz, gençlere ve eğitim hayatlarına katma değer sağlamak için attığımız adımlar ve ayırdığımız kaynaklar da bir o kadar güçlü.  Hedefimize ulaşmak için çok yönlü düşünmeye, katma değerli işler üretmeye devam edeceğiz. Bu bizim başarı olarak adlandırdığımız her adım için vazgeçilmezimiz.

 

Fintek sektöründe 10 yıllık önemli bir deneyiminiz var. Kadınların sektördeki katılım seviyesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Kadın yöneticilerin liderliği fintek endüstrisini nasıl etkiliyor? Kadınların finansal teknolojilerin geleceği üzerinde ne tür bir etki yapabileceğini düşünüyorsunuz?

Kadın bir yönetici olarak kadınların üretici güçlerinin, düşünce çeşitliliklerinin, iletişim ve empati becerilerinin sonuç üreten, pozitif, elle tutulan ve gözle görülen bir katkısı olduğuna inanıyorum. Bu fintek sektörü için de geçerli elbette. Geçtiğimiz on yıla nazaran kadınların varlığını sektörümüzde her geçen gün daha fazla hissettiğimi söyleyebilirim. Aslında şirketimiz buna bir örnek.  Son üç yılda, kadın çalışan sayımızı üç kat arttırdık. Kadına ve ürettiklerine değer veren bir şirkette, kadın bir yönetici olarak görev yapmaktan son derece mutlu ve gururluyum. Kadınların özellikle düşünce çeşitliliği ile getirdiği katkı sorunların çözümünde çok büyük bir kolaylık sağlıyor. Bu yaklaşım ve düşünce çeşitliliği, yenilikleri, gelişimi, yepyeni çözümleri, ürünleri sektöre katacaktır.

 

Etisan Vakfı çalışmalarınız hakkında da bilgi alabilir miyim? Vakıf, Holding çatısı altında nasıl konumlanıyor?

2023’nün son günlerinde, Etisan Holding A.Ş., Etisan Vakfı’nı kurdu. Etisan Vakfı ticari amaç gütmeyen bir yardım vakfı. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Sayın Mert Özgün’ün yürüttüğü, yönetim kurulunda aktif olarak benim de rol aldığım vakfımız, öğrencilere zorlu üniversite hayatında destek olmayı amaçlıyor. Etisan Vakfı gençlerin kampüs ve eğitim hayatlarına dokunmasının yanı sıra kültürel ve sanatsal olarak da onları besleyerek toplumsal farkındalık yaratmak için çalışacak.