FinTech İstanbul Kurucu Ortakları Prof. Dr. Selim Yazıcı ile Dr. Soner Canko, Money 20/20 Europe özelinde yaptığı açıklamalar Fintechtime Temmuz sayısında yer aldı.
“Türkiye Money 20/20’ye damgasını vurdu. Para transferi ve ödemede yeni koridorlar ve B2B çözümler konusunda girişimlerin arttığını gözlemledik. Yapay Zeka (AI) konusu popüler bir başlık olarak birçok oturumda dikkat çekiyordu. Finans sektörünün öncü ve büyük markaları içinde AI geçmeyen bir tek cümle kurmadı.”
Bu sene FinTech İstanbul olarak geniş bir katılımla Money20/20 Europe’a katıldık. FinTech İstanbul kurucuları olarak gözümüze takılan ayrıntıları sizlerle paylaşıyoruz.
Money20/20 Europe 2024 etkinliğine ağırlıklı Avrupa’dan olmak üzere tüm dünyadan finans ve teknoloji firmaları katıldı. Ziyaretçi sayısına baktığımızda planlananın altında bir katılım sağlanmış görünüyordu. Geçtiğimiz yıllara göre toplam katılımcı sayısı düşmüş olabilir. Bu durumu hız kesen küresel Fintek yatırımlarına ve bu nedenle azalan pazarlama bütçelerine bağlayabiliriz. Fuar stantlarını gezdiğinizde geçen senelerde olan bazı genç ama iyi fonlanmış firmaların olmadığını gördük. Araştırdığımızda ise bu firmaların azımsanmayacak bir kısmının rakipleri ile birleştiğini, bir kısmının da fonlamayı başaramadığı için hayatına devam edemediğini öğrendik. Etkinliğe Türkiye’den katılım rekor seviyede gerçekleşti. Türkiye’den gelen, stant açan şirket sayısı ve bireysel katılımcılarının fazla olması tüm diğer katılımcıların dikkatini çekti. TÖDEB ve DEİK kendi üyeleri ile birlikte iki büyük ülke standı açarak tüm ülke stantlarını geride bıraktı. DEİK çatısı altında her ölçekten 15’e yakın firmanın katılımı ile Türkiye Fintech portföyünün çeşitliliği açısından önemli bir mesaj vermiş oldu.
Etkinlik genelinde Türkiye’den bu ilginin ve gelişmenin nedenleri konuşuldu. Ülke stantlarımızın dışında United Payment, Param ve Papara gibi şirketlerin de büyük stantları katılımcıların ilgisini çekti. Özetle bu sene Türkiye Money 20/20’ye damgasını vurdu. Para transferi ve ödemede yeni koridorlar ve B2B çözümler konusunda girişimlerin arttığını gözlemledik. Yapay Zeka (AI) konusu popüler bir başlık olarak birçok oturumda dikkat çekiyordu. Finans sektörünün öncü ve büyük markaları içinde AI geçmeyen bir tek cümle kurmadı. Ancak AI konusunda liderlik yapan teknoloji şirketleri finans özelinde çarpıcı bir açıklama yapmadı. Yapay Zeka konusunda Mistral AI CEO’su, en azından önümüzdeki iki yıl boyunca bir insanı döngünün içinde tutmanın gerekli olduğunu, böylece teknolojinin müşterilerle karşılaştığında nasıl davrandığını kontrol edilebileceğini ve onu zaman içinde geliştirilebileceğini vurguladı. Dolayısıyla Yapay Zeka kullanımında insanın “şimdilik” gerekliliği vurgulanmış oldu. Ayrıca, Mistral AI ve Google arasında potansiyel iş birliklerinin de olabileceğini açıkladı.
Özellikle GenAI adlı yapay zekanın finans sektörü üzerindeki etkisi, özellikle müşteri hizmetleri, yatırım stratejileri ve sigorta modelleri gibi alanlarda tartışıldı. GenAI’nin tam potansiyeline ulaşabilmesi için şeffaflık, gizlilik, güvenlik, düzenleyici uyum ve ölçeklenebilirlik gibi sorunların ele alınması gerektiği vurgulandı. Kripto paralar alanında en son CBDC ve Stable Coin gelişmeleri ele alındı. Dijital Euro konulu oturumlar gerçekleşti. Şirketlerin sınır ötesi ödemeler konusuna daha fazla çözüm ürettiği gözlemlendi. Geçen yıllara göre finans sektöründe faaliyet gösteren siber güvenlik firmalarının daha az sayıda olduğu gözlemlendi. Avrupa’da son yayınlanan regülasyonlarla birlikte “Dijital Kimlik” konusunun ön plana çıktığı ve sayıları az da olsa şirketlerin bu alana yönelik çözümler ortaya koyduğu gözlemlendi. Açık Bankacılık firma ve gündem sayısının arttığı, firmaların somut kullanıcı çözümleri geliştirdiği ve tanıttığı gözlemlendi. Daha dinamik bir düzenlemeye olan ihtiyaç, veri paylaşımı ve kullanıcı onayı gibi zorlukları tartışıldı. Açık Bankacılığın başarısı, bankaların müşteri deneyimini doğru bir şekilde sunabilmesi ve mevcut ürünlerden farklılaşabilmesine bağlı olarak görülüyor.
Etkinlikte en çok ilgi çeken oturumlardan birinde HSBC Global Yöneticisi Taylan Turan tarafından UK merkezli XING isimli bir uluslararası ödeme uygulaması tanıtıldı. Uygulamanın “kurum içi girişimcilik” ile ortaya çıktığı ifade edildi. Konferansta Açık Bankacılık, gömülü finans, Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC’ler), dijital ödemeler ve yapay zekanın finans sektörü üzerindeki etkisi gibi konular tartışıldı. Finansal hizmetlerin finansal olmayan platformlara entegrasyonunu ifade eden gömülü finans kavramı da eskisinden daha çok yer aldı ve esas büyüme dönemine girildiği vurgulandı. Diğer vurgu ise CBDC’lerin potansiyel faydaları ve tasarım düşünceleri üzerineydi. Veri ve veri ile ilgili düzenlemelerin finans sektöründeki yeniliği yönlendirmedeki rolü tartışılırken, verinin değerli bir kaynak olarak önemi ve tüketici onayı ile gizlilik gibi gereksinimleri vurgulandı. Mevcut ürünleri standartlaştırmak için zorlukları aşabilen esnek düzenlemelerin gerekliliğine dikkat çekildi.