Aktif Ventures Genel Müdürü Yasemin Evsahibioğlu ile Fintechtime Ağustos sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

Aktif Bank ekosisteminin gücünü kullanarak sıfırdan girişimlere hayat veren, banka ve iştirakleri arasında köprü rolü üstlenerek ekosistemin entegratörü olarak konumlanan Aktif Ventures’ın Genel Müdürü Yasemin Evsahibioğlu ile bir araya gelerek yeni yol haritaları konusunda bilgi aldık.

 

Aktif Ventures’in girişim kurucu rolü ile hareket ettiğini görüyoruz, bu alandaki faaliyetleriniz neler?

Aktif Ventures’ın kurulduğu günden bu yana en önem verdiği dikeylerden biri girişim kurucu rolü, bu konuda sektörün öncülerinden biri olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yenilikçi dijital platformlar ve uygulamalar oluşturma misyonumuzla girişimlerin ve kurumların ihtiyaçlarına yönelik projeler kurguluyor, iş modelleri geliştiriyor ve süreç tasarımlarını hayata geçiriyoruz. Aynı zamanda girişimleri finansman ve yatırım kaynaklarına yönlendirerek girişim sermayesi yatırım fonumuz Mindvest ve yeni kurulan secondary fonumuzla da karşılıklı fayda sağlanan bir ortam yaratıyoruz. Girişim kurma alanında sadece fintech ekseni ile sınırlı kalmayıp perakende, turizm, lojistik, enerji gibi farklı sektörlere de değer katacak çözümler geliştirerek geniş bir yelpazede inovatif yaklaşımlar sunuyoruz.

Bununla birlikte proje ve inovasyon danışmanı olarak konumlandığımız bir boyutumuz da var. Aktif Bank ekosisteminin gücüyle birlikte projeleri sıfırdan inşa ederek, danışmanlık rolümüzle girişim geliştirme süreçlerine tam destek sağlıyoruz. Öncelik verdiğimiz noktalardan biri de ekosistemi çeşitlendirmek olduğundan, ekibimizle birlikte tüm sektörlere yönelik çözümler geliştirerek girişimcilik ekosistemine yeni bir soluk getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çok yakında, lojistik sektörünün devlerinden biriyle ortak geliştirdiğimiz yeni girişimimizin lansmanını yapacağız. Bu proje, yukarıda saydığım tüm süreçleri içeren ve sektörde ilk olma niteliği taşıyan bir proje olacak.

 

Aktif Bank’ın fintech ekosistemi içerisinde nasıl bir rolünüz var? Banka ve diğer iştiraklerle iş birliği çalışmalarınız nasıl bir süreçte ilerliyor?

Aktif Bank bugün Türkiye’nin en büyük finansal ekosistemi olarak faaliyet gösteriyor, banka ve iştirakler mükemmel bir koordinasyon içerisinde çalışarak gerek yurt içi gerekse yurt dışı arenalarda katma değerli işler yapmaya devam ediyor. Bu başarılı koordinasyonun, yılların tecrübesinin yanı sıra tüm ekiplerin yüksek yeterlilik seviyesine dayandığını da rahatlıkla söyleyebilirim. Aktif Ventures olarak Aktif Bank’ın bu bilgi birikimini ve deneyimini arkamıza alarak, finansal ekosistemde oldukça önemli bir oyuncu haline geldiğimizi düşünüyorum. Bu güçlü altyapı ile biz de banka ve iştirakleri arasında köprü rolü üstlenirken, tüm müşterilerimize karşı da ekosistemimizin entegratörü olarak konumlanıyoruz. Banka iştiraklerinin alternatif müşteri kazanım ve satış kanalı rolünü üstlenerek, onların yetenek ve güçlerini müşterilerimizin ihtiyaçları ile buluşturuyoruz. Son dönemde Aktif Tech ile birlikte yürüttüğümüz kart altyapısı ve alternatif dağıtım kanalları projeleri, bu sinerjiye verilebilecek en güzel örneklerden. İlgili ürünler, Aktif Ventures tarafından yurt içi ve artık yurt dışında farklı kurumlara uçtan uca bir danışmanlık süreci ile sunuluyor. Böylece tüm proje sorunsuz ve verimli biçimde ilerleyebiliyor. Bu iş birlikleriyle, kurumların büyüme ve dijitalleşme alanlarında önemli bir değer yarattığımızı düşünüyorum.

 

Türkiye’nin en güçlü API pazaryerine sahipsiniz. Apilion API pazaryerinizin yeni dönem stratejisinde bizleri neler bekliyor?

Apilion tarafında gururla söyleyebilirim ki; toplamda 700’ün üzerinde API ile Türkiye’nin en güçlü API pazaryerine sahibiz. Bizi diğer API platformlarından ayrıştıran kurgu; sadece adet kriteri ile değil, ürün ve ürün sahibi firma çeşitliliği ve hizmet verdiğimiz sektörler anlamında da Apilion’un tam anlamıyla bir pazaryeri haline gelmiş olması. Apilion’un işleyişi temel olarak API paylaşım modeli üzerine kurulu. Bu modelde, kullanıcıların hem API verebildiği hem de API alabildiği deneyimi daha da ileriye götürmek amacıyla büyük avantajlar sağlayan bir sandbox ortamı oluşturduk. Böylece geliştiriciler ve kullanıcılar, API hizmetlerimizi kolayca test edebiliyor, entegrasyon sağlayabiliyor ve optimize edebiliyorlar.

Apilion tarafında sunduğumuz avantajlar yalnızca bunlarla sınırlı kalmıyor, müşterilerimize etkili kanal altyapıları, işlem takibi ve loglama süreçlerinde de ayrışma sağlıyoruz. Bir yandan da SaaS modeliyle özelleştirilmiş geliştirmeler yapabiliyor ve modüler yapımız sayesinde talep bazlı kişiselleşmiş çözümler sunabiliyoruz. Müşterilerimize güvenlik ve mevzuat açısından gerekli olan tüm destekleri de sağlayarak, iş süreçlerini daha verimli ve güvenli hale getiriyoruz.

Yeni dönem stratejilerinde ise mevcut yapının gerek ürün ve API sağlayıcı firma gerekse de müşteri tarafında büyütülmesinin yanında, globalde önemli bir oyuncu haline gelmek var. Aktif Bank’ın farklı coğrafyalardaki gücünü arkamıza alarak, ülkelerin regülasyon ve işleyiş detayları kapsamında özelleştirilmiş ürünler sunma üzerine detaylı çalışmalarımız sürüyor. Büyüme stratejimizin bir diğer dikeyi de artık regülasyona konu olan kripto, blokzincir ve tokenizasyon süreçlerindeki ürünler. Bu alanda ürün ve müşteri tarafında gidilecek çok yol var ve Apilion için bu alandaki hazırlıklarımızı regülasyon öncesi tamamlamış, hatta yola koyulmuştuk.

 

 

Farklı sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik ürettiğiniz yenilikçi çözümlerde ne gibi aksiyonlar alıyorsunuz?

Aktif Ventures, her sektöre dokunabilmeyi, yenilikçi çözümlerle onların ihtiyaçlarına yönelik stratejiler oluşturmayı ve özelleştirilebilir projelerle ilerlemeyi misyon edinmiş bir teknoloji şirketi. Halihazırda ekosisteme sağladığımız bu katkıları daha da çeşitlendirmek adına yeni dönemde Apilion ürün yelpazemize; web3, yatırım ürünleri ve cloud altyapı hizmetleri olmak üzere üç ayrı yeni kategori ekleyeceğiz. Bu kategorilerde firmalara; web3 ürünlerimizle merkeziyetsiz finans (DeFi) ve tokenizasyon, kripto borsası ve hızlı alım-satım, kripto cüzdanı ve saklama altyapısı gibi alanlarda hizmetler sunacağız. Yeni ürünlerimiz ile şirketlerin blokzincir altyapısıyla entegrasyonunu kolaylaştırmayı ve onlara dijital varlık yönetimi konusunda yeni fırsatlar sağlamayı hedeflerken, yatırım ürünlerimizle de kurumların ve kullanıcıların finansal varlıklarını daha etkili bir şekilde yönetmelerine olanak tanıyacağız. Cloud ve veri merkezi hizmetlerimiz ise şirketlerin bulut tabanlı çözümlerle operasyonel verimliliklerini artırmalarını ve dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırarak, esneklik ve ölçeklenebilirlik kazanmalarını sağlayacak. Apilion olarak bu üç yeni kategoriyle, sektördeki liderliğimizi pekiştirmeyi ve müşterilerimize daha geniş kapsamlı çözümler sunmayı amaçlıyoruz.

 

Global alanda da faaliyet göstermeye başladığınızı biliyoruz. Özellikle farklı coğrafyalarda yaptığınız iş birliklerinin getirdiği sinerji ve bu taraftaki geleceğe yönelik hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Global alanda büyümeye odaklanmış bir şirket olarak, farklı coğrafyalarda iş birlikleri kurmak ve uluslararası bir sinerji yaratmak en büyük hedeflerimiz arasında. Aktif Bank’ın global piyasalardaki gücü, bize bu süreçte büyük bir avantaj sağlıyor. İlk global tecrübemizi Çek Cumhuriyeti ve Kosova ile gerçekleştirdik ve bu iş birlikleri uluslararası arenada boy gösterebilmemiz adına önemli bir adım oldu. Gelecekte de her coğrafya için özel çözümler geliştirmeye devam etmeyi, global iş birliklerimizle hem şirketimize hem de iş ortaklarımıza değer katmayı ve uluslararası pazarda sürdürülebilir büyüme sağlamayı hedefliyoruz. Bununla birlikte Apilion tarafında bünyemize katacağımız ödeme yönlendirme, cloud hizmetleri, web3 gibi yenilikçi çözümleri, mobil/web ve kart altyapıları gibi ihtiyaç duyulan temel çözümleri global pazara ulaştırmayı ve uluslararası iş birliklerimizi güçlendirerek sektördeki liderliğimizi pekiştirmeyi amaçlıyoruz.