Galaksiya’ya göre insan kaynağı için zaman alan operasyonel işlemler yapay zeka sayesinde kolaylaşırken; bu rol değişimi ile birlikte çalışanlar, olmayan bilgiye erişmeye ve gelecekteki iş planlarına daha fazla odaklanabiliyorlar.
Yapay zeka odaklı çözümler, bankacılık ve finans sektöründe kritik işlemlerin hızını dramatik şekilde artırarak, firma analizi ve değerleme gibi yoğun bilgi toplama süreçlerini 2 saatten 15 dakikaya indiriyor ve %87 oranında hızlandırıyor. Bu teknolojik devrim, operasyonel süreçlerde büyük bir dönüşüm sağlıyor ve çalışanların stratejik işlere odaklanmalarına olanak tanıyor.
McKinsey’in 14 Haziran 2023 tarihli öngörü raporuna göre, üretken yapay zekanın analiz edilen 63 farklı kullanımıyla, küresel ekonomiye yıllık 2,6 trilyon dolar ila 4,4 trilyon dolar arasında bir değer katabileceği öngörülüyor. Bu rakamlar, Birleşik Krallık’ın 2021 yılındaki toplam GSYİH’si ile karşılaştırıldığında bu teknolojinin potansiyelini gözler önüne seriyor. Ancak bu büyüme, yalnızca teknolojik ilerlemelerle değil, aynı zamanda iş gücünün verimliliğinin artırılmasıyla da elde ediliyor. İş gücünün %60-70 aralığındaki rutin görevlerin yapay zeka tarafından devralınabileceği belirtiliyor. İnsanlar ise bu yeni düzende, iş modellerini geliştirmek, rekabette öne geçmek ve yeni yetenekler geliştirmek için yapay zekayı daha etkin bir şekilde kullanacak.
Finans Sektöründe Evrak İşlemleri 15 Dakikada Tamamlanıyor
Doğal dil modellerinin başarısıyla yeni bir çağ başlatan yapay zeka, bankacılık ve finans sektöründe köklü değişiklikler yaratıyor. Önceden insan kaynağıyla saatler süren kredi tahsisi ve finansal risk analizi gibi işlemler, yapay zekanın ticari sicil gazetesi, yazılı basın ve sosyal medya gibi bilgi kaynaklarını taramasıyla dakikalar içinde tamamlanabiliyor. Kredi tahsis işlemlerinde 2 saati bulan belge kontrol ve analiz süreçleri, doğal dil modelleri üzerine geliştirilen uygulamalar sayesinde 15 dakikaya indiriliyor.
Teknolojinin bu derece hız ve kolaylık sunması, kurumların organizasyon yapılarında köklü değişiklikler yapmasına ve sosyo-teknik dönüşüme adapte olmalarına zemin hazırlıyor. Örneğin, bankalarda finansal risk analistleri saatler süren analiz ve rapor okuma süreçlerini yapay zeka ile dakikalar içinde tamamlayabiliyor. Bu durum iş kaybına yol açmıyor; aksine, çalışanlar yeni bilgilerle sistemi zenginleştirerek, yapay zekanın sunduğu analizleri güçlendirmek ve detaylı istihbarat sağlamak için birer bilgi mühendisi haline geliyor. Yapay zeka ve insan kaynaklı bu ortak çalışma, bankaların operasyonel verimliliğini artırırken, müşteri memnuniyetini de en üst düzeye çıkarıyor.
“Saatler Süren ve Hataya Açık Olan Evrak İnceleme İşlerini Makinelere Devrettik”
Galaksiya’nın yapay zeka çözümleri hakkında bilgi veren Galaksiya IT Direktörü Tayfun Gökmen Halaç, “Yapay zeka, operasyonel verimliliği artırması ve hata payını düşürmesi nedeniyle iş dünyasında vazgeçilmez hale geldi. Evrakların manuel olarak incelenmesi saatler alabiliyor ve bu durum hem operasyonel süreçleri hem de müşteri memnuniyetini olumsuz etkiliyor. Geliştirdiğimiz LLM tabanlı Çoklu Etmen Sistemimiz ile bankacılık sektöründe hizmet veren bir markamızın dokümantasyon süreçlerini hızlandırarak, her bir müşteri firma için 2 saat süren belge kontrol işlemini 15 dakikaya indirdik. Bu teknoloji, kredi tahsis süreçlerinde belgeleri hızlı ve hatasız bir şekilde tarayıp analiz ediyor. Bu da finans kuruluşlarının zamandan tasarruf ederek, müşterilerine daha hızlı ve etkili hizmet sunmalarını sağlıyor” dedi.
“Yapay Zeka Bürokrasiyi Hayatımızdan Çıkarıyor”
Yapay zeka ve insan kaynağı ilişkisini değerlendiren Galaksiya Genel Müdürü Erdem Eser Ekinci, “Doğal dil modellerinin ilerlemesiyle birlikte, bu teknolojinin insan kaynağına olan ihtiyacı azaltacağına dair endişeler oluşuyor. Ancak biz, bu yaklaşıma katılmıyoruz. Yapay zeka, insan kaynağının yerini almak yerine, onların rolünü değiştirerek daha verimli hale getiriyor. Önceden finansal risk analistleri saatler süren belge inceleme işlemlerini şimdi dakikalar içinde yapabiliyor. Bu da bürokrasiyi hayatımızdan çıkarıyor. Bu süreç, çalışanların iş kaybı yaşamasına değil, bilgi mühendisi olarak evrilmelerine yol açıyor” diye konuştu.