Türkiye çipli pasaport kullanımıyla ilgili bir süredir çeşitli yol ayrımlarında karar vermekle meşgul. Avrupa’da ise sürücü lisansları, yani ehliyetlerin dijitalleştirilmesi için ilginç adımlar atılıyor. Bunun son örneği olarak, İngiltere’de ehliyetlerin de Apple’ın mobil cüzdanında saklanması gündeme geldi. Birleşik Krallık genelinde ehliyet sürücü belgelerinin de dijitalleştirilmesiyle ilgili çalışmalar yapan yetkili kurum DVLA’nın CEO’su Oliver Morley, konuyla ilgili olarak ehliyetlerin iPhone’da saklanmasını öngören bir prototipi sosyal medyada paylaşınca olay büyüdü.

Konuyla ilgili bir taraf, dijital döneme ayak uyduran çipli ehliyetlerin yanı sıra, diğer üyelik kartlarının ve hatta nüfus cüzdanlarının bile mobil cüzdanlarda saklanması taraftarı. Ancak diğer taraf ise bu cüzdanların özel şirketler tarafından yönetildiğini hatırlatıyor ve geçmişinde istihbarat örgütleriyle de çalışmalar yapmış teknoloji devlerinin böyle bir veriyi tarafsız olarak saklayabileceğinden kuşku duyuyor.

İngiltere bu konuda somut bir adım atacak olursa, dünyanın geri kalanında da benzer bir trend gözlenecektir. DVLA tarafından ehliyetlerin dijitalleştirildiği yazılım bir şekilde Apple Pay ya da diğer bir mobil cüzdana entegre edilirse, “dijital ehliyet” çalışmaları bir anda iki basamak birden atlamış olacaktır.