3 Haziran Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam rakamları, altının yükselişe geçmesine neden oldu. FED’in ekonominin gidişi hakkında önemli bir gösterge olarak kabul ettiği rakamların açıklanması sonrasında, Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, piyasaları analiz etti. En çok altına yatırım yapanların mutlu olduğunu belirten Hansen, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Cuma günkü sürpriz rakamlardan en fazla faydalanan piyasalardan birisi altındı. Altının hızla yükseldiğini gördük. İlk ana teknik seviyeye $1240/ons’ta ulaştı. Asya’da gecelik $1250/ons oldu. Bu, mayıs boyunca elden çıkardığımız altının trend dışı fiyatının %50’sine tekabül ediyor. Muhtemelen şimdi biraz konsolidasyon göreceğiz. Doların zayıf olduğunu gördük, ayrıca ABD faiz oranlarında artış beklentilerinin ertelendiğini de gördük. Bu gelişmeler şimdi altın yatırımcılarının ekmeğine yağ sürüyor.”

Tarım dışı rakamların piyasalardaki duyarlılığın yönünü değiştirdiğine dikkat çeken Ole Hansen sözlerini şöyle sürdürdü: “Mayıs boyunca Futures yatırımcıları, hedge fon pozisyonları azalırken, bir yandan da takas ürünler aracılığıyla alımların geldiğini görmeye devam ettik. Bu, daha uzun bir süre yatırımcıların, kendilerini alternatif arayışına zorlayan negatif getirili trilyonlarca dolarlık kamu borcumuz olduğu gerçeği hakkında kaygılı olduklarının da göstergesi olabilir. Fakat Cuma günü altındaki ani artışın arkasında muhtemelen hedge fonlar vardı. Yatırımcılar, sadece son üç haftada ABD yetkililerinden gelen verilere göre net uzun pozisyonlarını üçte bir oranında azalttılar. Bu da raporun duyarlılığı değiştirmesinden sonra uzun pozisyonları yeniden oluşturmaya çabalayan fonlardan gelen tepkiyi tetikledi.”

Ünlü analist bu gelişmelerin nereye varacağı konusundaki tahminlerini de şu sözlerle açıkladı: ”Peki, buradan nereye varıyoruz? Söylediğim gibi, şimdi muhtemelen biraz konsolidasyon gündeme gelecek. Rakamlara toplu olarak bakarsanız, trent dışı teknik fiyat seviyelerine ulaşıyoruz. Buradan da piyasanın gördüğümüz kazançların bir kısmını konsolide edeceği sonucuna ulaşabiliriz. Desteğin $1225/ons ile $1230/ons arasında geleceğini bekliyorum ama eğer bu destek $1250/ons üzerinde olursa, o zaman piyasa yakın gelecekte yeni bir ‘en yüksek’ noktaya ulaşılıp ulaşılmayacağını tartışmaya başlayacaktır.”