Tesla Motors’un kurucusu Elon Musk’ın kardeşi, önemli bir girişime imza atarak şehir içi tarımın gelişmesi için devrimsel bir çözüm üretiyor. Öncelikli hedefi Amerikalıların hayatlarını değiştirmek olsa da yapacağı atılımın tüm dünya metropollerine ilaç gibi gelmesi muhtemel. Gerek tarım gerekse yiyecek sektörüne farklı bir bakış açısı getirecek olan bu girişim sayesinde metropol insanı daha fazla organik tarım ürünü ile karşılaşacak.

Anne Musk’ın Sütü Yaramış

Yedikleri ya da içtiklerinden midir bilinmez, bu Musk ailesinde müthiş bir girişimci ruh var. Tesla Motors’un sahibi olan Elon Musk’ın küçük kardeşi Kimbal Musk’ın planı şehir içi tarımı farklı bir boyuta taşımak üzerine. “Dikey Tarım” adı verilen, dar alanda yüksek verimlilikle organik tarım ürünleri yetiştirmeyi sağlayan girişim için kolları sıvamış durumda. Fastfood restoranlarından bıkan müşterilerine kendi yetiştirdikleri organik tarım ürünlerini sunmak isteyen şirketlere ilaç gibi gelecek yeni girişim, özellikle tarım arazisi bulunmayan kalabalık şehirlerde tercih sebebi olacak.

vertical farm

Square Roots ismi verilen bu yeni nesil tarım sistemi sayesinde, ticari konteyner büyüklüğünde bir alana dikey yetleştirilmiş raflarda tarım yapılabilecek. Bilim kurgu filmlerinde aşina olduğumuz bu yeni nesil tarım tipini sonbahar aylarında kullanılabilir hale getirmeyi planlayan Kimbal Musk’ın, bir sonraki hedefi de dünyaya açılmak olsa kimse şaşırmaz.

30 Metrekarelik Alanda Çiftçi Olmak

Sadece 30 metrekarelik bir alanda tarım yapılmaya imkan tanıyan bu yeni sistem aynı zamanda küçük de bir sera. Kendine has iklim kontrolü olan konteyner büyüklüğündeki alanda gerçekte ihtiyaç duyulandan yüzde 80 daha az su ile tarım yapılabiliyor.

vertical farm illustration

Üstelik bu girişime ortak olmak isteyen ve kendilerine ait tarım alanı oluşturmak isteyenlere de eğitim vermeye başlayacak olan Kimbel Musk’ın hayali, her üniversite yerleşkesinde yüzlerce tarım konteynerinin bulunması.