Mobil cihazlardan yapılan alışverişin ne oranda benimsendiğini ölçümlemek için Kara Cuma (Black Friday) gibi dönemler makul bir referans oluşturuyor. Adobe Systems tarafından paylaşılan verilere göre, bu yıl Kara Cuma ilk kez 1,2 milyar dolarlık mobil gelir getirdi. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 33’lük bir artışı simgeleyen bu istatistiklere göre Şükran Günü ve Kara Cuma 2015’i yüzde 18 aşarak toplamda 5,3 milar dolarlık online satışa sahne oldu.

Online alışverişin 1,9 milyar dolarlık kısmı Şükran Gününde, kalan 3,3 milyar dolar ise Kara Cuma’da gerçekleşti. Bu veriyi 22,6 milyar web sayfası ziyaretinden toplayan Adobe, bunun ABD’deki en büyük 100 perakendecinin tüm online işlemlerinin yüzde 80’ine denk geldiğini belirtiyor.

En çok satan ürünler arasında Lego setleri, iPad ve televizyonlar yer alırken; Adobe, mobil iletişim, e-posta ve sosyal medyaya yatırım yapan perakendecilerin ortalama yüzde 30 daha fazla satış yaptığı ve yüzde 25 daha yüksek bedelli sipariş aldığı söyledi. Akıllı telefonlarda verilen sipariş değeri ortalaması iOS cihazlar için 142 dolar iken, Android telefonlar için 130 dolar seviyesinde gerçekleşti.

Kara Cuma’nın mobil işlemlerde böylesi bir rekor kırması, mobil alışveriş ve mobil ödeme teknolojilerinin yakında yeni rekorlarla karşımızda olacağını gösteriyor.