Rusya’nın iletişim alanında otoritesi Roskomnadzor, profesyonellere yönelik sosyal ağ LinkedIn’i kara lsiteye aldı. Ülkedeki yasalar gereği, Rusya’da faaliyet gösteren internet servis sağlayıcılarının da bu web sitesine erişimi engellemeleri gerekiyor.

Türkiye’de bankacılık ve finansal bilgilerle sınırlı olan “ülkedeki kullanıcıların kişisel verilerinin ülke içinde tutulması” kanunu, Rusya’da daha geniş bir kapsamda yürürlükte bulunuyor. Ülkede 2014 yılında resmileşen kural gereği tüm internet şirketlerinin, Rus kullanıcılara ait verileri Rusya’daki sunucularda barındırmaları gerekiyor.

Moskova mahkemeleri LinkedIn’in bu kanuna uymadığı yönünde karar verince, sitenin Rusya genelinde engellenmesi için gerekli adımlar atıldı. The Financial Times haberine göre Roskomnadzor ve LinkedIn bu konuyla ilgili görüşme yapmaktan kaçındı.

Ülkede erişime engellenen ilk büyük sosyal ağ olarak dikkat çeken LinkedIn’in Rusya’da 6 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Silikon Vadisi’nde Rusya’nın bu kararına uyanlar da var, uymayanlar da; Google ve Apple gibi şirketler Rus kullanıcıların verilerini ülke içindeki sunucularda tutuyor. Ancak Facebook ve Twitter da LinkedIn gibi bu kurala riayet etmiyor. Bu nedenle LinkedIn sonrasında sıranın diğer ağlara gelip gelmeyeceği akıllarda soru işaretleri oluşturuyor.