ABD’nin mali denetleme bürosu OCC, fintech şirketlerinden “özel amaçlı ulusal banka” lisansı başvurularını almaya yakın zamanda başlayacaklarını duyurdu. Denetçi Thomas Curry, Georgetown Üniversitesi Hukuk Merkezi’nde yaptığı konuşmada bu adımın kamu yararına olacağını kaydederken, “Fintech şirketlerinin finansal genişleme, tüketiciyi destekleme ve hem ailelere hem de işletmelere mali konulara daha hakim olma fırsatı tanıma konularında büyük potansiyel taşıdığı ortada” dedi.

İzinli banka statüsü kazanmak isteyen şirketlerin başarı konusunda mantıklı bir yol haritası, doğru risk yönetimi ve etkili müşteri koruma uygulamalarına sahip olmaları gerekiyor. Elbette bunların yanı sıra sermaye ve likidite konularını da çözmüş olmaları şart.

ABD’deki fintech şirketleri bu tasarının yasalaşması izin uzun zamandır yoğun lobi çalışmaları yapıyor. OCC’nin bu izni tanımasıyla birlikte, eyaletler arasında birden fazla yetki alanında daha kolay çalışmaları mümkün olacak.

Amerika genelinde mevcut olan 4 bine yakın fintech şirketinin şimdiden ulusal ve eyalet bankalarıyla rekabete girdiklerini hatırlatan Curry, “Bu şirketler risk yönetiminin yetersiz olduğu dolambaçlı yollar yerine, finansal sisteme yasal bir destek sayesinde ön kapıdan girerlerse, federal bankacılık sistemi ve bu kuruluşları esas alan herkes için çok daha sağlıklı bir çözüm olacaktır” açıklamasını yaptı.