Dünyada toplam 14 milyar dolar değerinde bitcoin bulunuyor. Fortune haberine göre 22 Aralık Salı günü itibarıyla dijital para birimi bitcoin önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Üç yıllık tarihinin en yüksek hacmine ulaşan bitcoin ayrıca değerini de sadece bu yıl içinde ikiye katladı. Bitstamp bitcoin’i 875 dolardan bozuyor. Yılın başında ise bu değer 435 dolardı.

Çin’in para birimi yuan’ın değer kaybetmesi, bitcoin’in yükselişindeki ana etken olarak görülürken, bunun sebebi ise dünya genelinde en büyük bitcoin işlem hacminin Çin’de gerçekleşmesi olarak açıklanıyor. Bitcoin’in ulaştığı en yüksek değer ise yine Bitstamp verilerine göre 2013 sonuydu. Bu dönemde dijital paranın değeri 1.163 dolar seviyesine kadar çıkmıştı.

Bitcoin madenciliğinin de bu gelişmelerden olumlu etkilenmesi bekleniyor. Dijital paranın değeri arttıkça, onu çıkarmak için yapılan veri madenciliği çalışmaları da yaygınlaşıyor. Rekor değerin yaşandığı 2013’te madencilik çalışmaları yapan çok daha geniş bir grup vardı. Ancak dijital paranın bir anda sıfırdan 1.000 doların üstü değere ulaşması, bir grup madenciyi kelimenin tam anlamıyla zengin etmişti. 2015 yılında dibe vuran ve 183 dolar seviyesine kadar düşen bitcoin, çoğu bağımsız madencinin bu işi bırakmasına neden olmuştu.