Bizi Nesnelerin İnterneti konusunda Samsung’da nasıl gelişmeler bekliyor?

Nesnelerin İnterneti bu yıl en önemli stratejilerimizden biri… Nesnelerin İnterneti konusunda 2020 yılı itibarıyla bütün Samsung ürünlerinin birbirleri ile konuşacaklarını zaten belirtmiştik. Bu yıl da konu üzerine çalışmalarımız devam ediyor. IoT konusunda Samsung önemli bir liderlik yapıyor. Yeni bir terimi daha geçtiğimiz CES 2016’da duyurduk: “IoTify”.

Daha önce biliyorsunuz Amerikan şirketi olan SmartThings adlı şirketi satın almıştık. SmartThings evdeki nem, hareket, güvenlik ve benzeri birçok parametreyi kontrol ediyor. SmartThings teknolojisi üzerine kurulu bir buzdolabımız içinde kameralarla çalışıyor ve kullanıcı buzdolabının kapağını her açıp kapadığınızda içinin resmini çekiyor. Böylece alışverişteyken cep telefonunuz ile buzdolabınızın içine bakarak nelerin eksik veya tamam olduğunu görebiliyor ve ona göre alışverişinizi tamamlayabiliyorsunuz.

Ek olarak evinize girdiğinizde ortamın istediğiniz sıcaklıkta olmasını, ışığın istediğiniz ayarda olmasını sağlayan sistemlerde SmarThings’e entegre olarak çalışıyor. Hatta evinizde bir bahçe, sera içerisinde meyve-sebze yetiştiriyorsanız, sulamasından tutun aydınlamasına kadar her türlü kontrolü yine IoT sensörlerle sağlayabiliyor ve yine fotoğraflarla cep telefonundan anlık kontrol edebiliyorsunuz. Bunlar her geçen gün çeşitlenmeye ve artmaya devam edecek.

Çalışmalarımızda SmartThings’i bir standart olarak kabul ettik ve üzerine yeni uygulamalar ekleyerek evlerimizi, ofislerimizi daha akıllı hale getireceğiz. Bu ekosistem gitgide büyüyecek. 2015 yılında başlattığımız ARTIK platformumuz “Kendi akıllı evinizi kendiniz yapın” konseptinde bir projemiz ve herkesi mobil cihazları ile yaşam alanlarını kontrol etmeye teşvik ediyoruz.

Bu yıla başlarken BMW ile çok önemli bir iş ortaklığımızı duyurduk. BMW’nin bazı araç modelleri ile evinizi uzaktan kontrol edebileceksiniz. Ayrıca belirli otellerle anlaşmalar yaptık. Bunlardan bir tanesi de Ascort otelleri. Artık otele girdiğinizde Samsung cep telefonunuz varsa, odanızdaki klimadan tutun, kapının açılmasına kadar her şeyi kontrol edebileceksiniz. Kısaca hayatınızdaki her şeyi birbiriyle konuşur hale getiriyoruz.

Nesnelerin İnterneti konusunun ilerlemesi ile güvenlik endişeleri de artıyor. Samsung bu konuda nasıl önlemler alıyor?

Elektronik ürünlerin birbirleri ile konuşmaları demek aynı zamanda ciddi bir güvenlik sıkıntısı anlamına da gelebilir. Bu noktada KNOX adlı bir teknolojimiz var. Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru güvenlik alanında bir şirket satın alımına daha gittik. Böylece Nesnelerin İnternetiyle ilgili sistemlerimizde güvenliği tamamen sağlayarak bu konudaki sıkıntılara cevap vermiş olduk.

Giyilebilir teknolojiler ve sağlık alanındaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz? S Health gibi başka ürünlerde olacak mı?

Samsung’un çok ciddi bir sağlık bölümü var. Burada S Patch diye yeni bir ürünümüz var. Bunu giysilerinizin içine veya vücudunuza yerleştirebiliyorsunuz. İnanılmaz bir ürün. S Patch olduğu sürece kalp ekografinizden tutun da sağlınız ile ilgili birçok parametreyi ölçebiliyorsunuz. İnovatif ürünlerimizden biri de yakın zamanda duyurduğumuz kemer. Kemerin tokasında bir USB girişi var, şarj ediyorsunuz ve 7 gün kullanabiliyorsunuz. Bir yandan akıllı cep telefonunuza ne kadar hareket ettiğiniz, ne kadar kalori harcadığınız ile ilgili bilgiler gelirken bir yandan da ne kadar oturduğunuz ve hangi yiyeceklerle beslendiğiniz kaydediliyor. Öğünlerinizi takip etme konusunda sizi uyarabiliyor.