Bugüne kadar sadece araştırma laboratuvarlarında karşılaşılan kuantum bilgisayarlar, IBM Q Network ile ana akım projelerde de kullanıma açılıyor.
IBM’in uzun süredir devam eden kuantum bilgisayar çalışmaları, bundan böyle ana akım teknoloji projelerine de sıçrıyor. Q Network isimli proje ile bankalar, işletmeler, hükümet ajansları ve üniversiteli araştırmacılar IBM’in kuantum bilgisayar teknolojisini kullanabilecekler. IBM Q Network projesine dahil olan ilk isimler arasında JPMorgan Chase, Barclays, Daimler, Samsung, Oak Ridge National Lab ve Oxford Üniversitesi bulunuyor.
Dört bölgede kuantum bilgisayar merkezi kurulacak
IBM Q Network içerisine dahil olan işletmeler, ajanslar ve üniversiteler IBM’in 20 qubit gücüne sahip kuantum bilgisayarına erişebilecekler. IBM bununla da kalmayıp 50 qubit’lik yeni bir sistem daha inşa etmeye başladığını bildirdi. Yeni sistem halen geliştirilme aşamasında.
IBM tarafından kurulan Q Network oluşumuna katılan isimler Japonya, ABD, İngiltere ve Avustralya’da olmak üzere dört adet bölgesel kuantum bilgisayar merkezinden istifade edecekler.
IBM, Q Experience programıyla 60 binin üzerinde kullanıcının yaklaşık 1,7 milyon kuantum deneyi çalıştırdığını belirtti.
IBM, Sınır Ötesi Ödeme Sistemlerini Geliştirmek İçin Blockchain KullanıyorSüper bilgisayarlar ve diğer yüksek performanslı bilgi işlem sistemleri kurma konusundaki uzun zamandan beri çalışmakta olan IBM, daha önce Road Runner ve Blue Gene ailesine ait birçok süper bilgisayar hayata geçirmişti. Hedeflerini bir adım öteye koyan IBM, şimdi de kuantum bilgisayar sistemlerini genele yaymaya çalışıyor.
IBM’in geliştirdiği kuantum bilgisayar projesi IBM Q’ya JPMorgan Chase ve Barclays de katıldı. Kuantum bilgisayar ekosistemine dahil olan bankalar, IBM Q’nun sahip olduğu 20 qubit’lik işlem gücünü kullanarak yeni nesil finansal çözümler üretmek için iş birliği yapacaklar.
Kuantum bilgisayar sistemlerinin finansal alanda kullanılmasına dair araştırma yapan JPMorgan Chase’in ticaret stratejileri, portföy optimizasyonu, varlık fiyatlandırması ve risk analizi gibi alanlarda bu teknolojiyi kullanmayı hedefliyor.
Kuantum bilgisayarlar nasıl çalışıyor?
Kuantum bilgisayar sistemleri, süper bilgisayarların sahip olduğu hesaplama gücünü oluşturmak için kuantum mekaniğini kullanıyor. Geleneksel bilgisayar sistemlerinde 1 ve 0’ardan oluşan ikili veriler (bit) yer alırken, kuantum bilgisayar yapılarında “qubit”, yani verinin 1, 0 ve her ikisinin de aynı anda olduğu sistem oluşturuluyor.
Kuantum bilgisayarlarının en önemli özelliği, aynı anda birden fazla hesaplamanın yapılabilmesinde yatıyor. Bu sayede geleneksel bilgisayar yapılarına göre çok daha görev aynı anda yerine getirilebiliyor.
IBM’in yapay zeka ve Q’dan sorumlu başkan yardımcısı Dario Gil’e göre, önümüzdeki birkaç yıl kuantum bilgisayarların doğuşu önemli bir eşik. Şafakta kuantum bilgisayar teknolojisinin yer aldığını aktaran Gil, amaçlarının kuantum bilgisayar sistemlerini ana akım projelere uyarlamak olduğunu söyledi. Laboratuvarlardan çıkıp herkesin erişebileceği bir teknoloji haline dönüştürmek istediklerinin de altını çizdi.
Microsoft da kuantum yazılım konusunda çalışıyor
Kuantum bilgisayarlarda gelecek gören bir başka büyük teknoloji şirketi de Microsoft. Yakın zamanda kendi geliştirici setini ortaya çıkaran ve geliştiricilerin simülasyon oluşturmalarına izin veren “Q#” adlı yeni programlama dilini kullanıma açan Microsoft, yazılım tarafında kuantum bilgisayarlara destek veriyor.
Benzer bir geliştirici seti sunan IBM de kuantum bilgisayarlarda yazılım geliştirmek isteyenlere yol gösterici olmayı planlıyor.
Sony ve IBM, Blockchain Teknolojisini Eğitim Dünyasına Getiriyor