TİM’in bu yıl beşincisini düzenleyeceği inovasyon geliştirme programı İnovalig’e binin üzerinde firmanın başvurması bekleniyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye’nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovaLİG’i bu sene beşinci kez düzenliyor.
İlk kez 2014 yılında gerçekleştirilen ve 460 firmanın başvuru yaptığı İnovalig için bu yıl katılımın 1000 firmayı aşması bekleniyor. Türkiye’nin önde gelen firmalarının inovatif çalışmaları ile yer aldığı yarışmada dereceye girenler “İnovasyon Ligi Avrupa Şampiyonasında” ülkemizi temsil etme şansı yakalayacak.
İnovasyonun küresel pazarda yer rekabet edecek firmalar için vazgeçilmez hale geldiğini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2014 yılında başlattıkları çalışmanın her geçen yıl giderek büyüdüğünü ve çok güzel sonuçlar elde edildiğini söyledi. Büyükekşi, “İnovalig’i ilk kez düzenlediğimiz 2014 yılında 460 firmamız başvuru yaptı. 2015 yılında bu sayı 488’e, 2016 yılında 761’e ve 2017 yılında da 971’e yükseldi. Bu yıl katılımın 1000 firmanın üzerine çıkmasını bekliyoruz. Firmalar, geçen senelerde olduğu gibi bu sene de IMP3rove metodolojisine dayanarak İnovasyon Stratejisi, İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü, İnovasyon Döngüsü, İnovasyon Kaynakları, İnovasyon Sonuçları olmak üzere 5 ana kategoride yarışacaklar. IMP3rove metodu, inovasyon yönetimi ve sistematik inovasyon yetkinliklerinin kazanılması için yapılan çalışmaları ölçmeye dayalı bir metodoloji olarak küresel ölçekte kullanılıyor. Bu metodoloji ile katılımcı firmalar için inovasyonun, sadece bir sonuç değil; sürdürülebilir ve tekrarlanabilir ödüller getiren yapısal bir süreç olması hedefleniyor” diye konuştu.
Süreç nasıl işleyecek
İnovaLİG’de yer almak isteyen firmalar, herhangi bir ücret ödemeden www.inovalig.com web sitesinden programa ön kayıt yaptırabilecekler. Başvuru yapan firmalar kendilerine gönderilecek anketi dolduracaklar. İlk aşama sonucunda, katılımcı her bir firma için yaklaşık 100 sayfalık bir inovasyon raporu hazırlanıyor. 350 € değerinde olan bu rapor, tüm katılımcı firmalara ücretsiz olarak gönderilecek. Bu rapor, firmaların kendi yetkinliklerinin, yerel ve uluslararası pazarlardaki benzerleri ile kıyasladığı bir karşılaştırma raporu niteliği taşıyor. Firmalar, bu karşılaştırmalı rapor ile 5 kategori çerçevesinde kendilerini değerlendirme imkanı yakalıyor. 5 farklı kategoride ilk 5 olmak üzere toplamda 25 firma, IMP3rove Academy raporları baz alınarak yarı finallere katılmaya hak kazanacak. Yarı finalistler, Büyük jüri karşısında 5’er dakikalık, inovasyon yönetimi yaklaşımlarını anlatan sunumlar yapacaklar. Bu sunumlar sonucunda her kategoride seçilecek ilk 3 firma belirlenecek.
Ödüller İnovasyon ve Girişim Haftası’nda verilecek
TİM’in İnovasyon kültürüne büyük önem verdiğini ve yaptığı çalışmalarla bu kültürün KOBİ’lere kadar yayılmasını hedeflediğini belirten TİM Başkanı Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnovalig’in yanı sıra 2012 yılından bu yana düzenlediğimiz İnovasyon ve Girişimcilik Haftası etkinliklerinde bize en büyük desteği Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan verdi. Tüm inovasyon etkinliklerine bizzat katılan Cumhurbaşkanımız, son dört yılın İnovalig şampiyonlarına da ödüllerini bizzat verdi. Bu sene de sayın Cumhurbaşkanımızın bizimle birlikte olacağına ve yeni şampiyonların ödüllerini vereceğine inanıyoruz. Geçtiğimiz sene Farplas (İnovasyon Stratejisi), Arzum (İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü) Temsa (İnovasyon Döngüsü), Turkcell (İnovasyon Kaynakları) ve VSY Biyoteknoloji (İnovasyon Sonuçları) birinci oldular. Geçtiğimiz ilk defa verilen KOBİ özel ödülünü ise Evteks kazandı. Bu sene başvurunun 1000 firmanın üzerine rahatlıkla çıkacağına inanarak, yarışmaya katılacak tüm firmalarımıza başarılar diliyorum.”
Önkayıt ücretsiz, son başvuru tarihi 10 Mart 2018
İnovaLİG’de yer almak isteyen firmalar, herhangi bir ücret ödemeden www.inovalig.com web sitesinden programa ön kayıt yaptırabilecekler. Ön kayıtlar için son başvuru tarihi ise 10 Mart 2018 olarak belirlendi.
Son 4 yılın İnovalig şampiyonları
İnovasyon Stratejisi Kategorisi :
2014 : Arçelik
2015 : Kordsa Global
2016 : CMS
2017 : Farplas
İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü Kategorisi :
2014 : İnci Akü
2015 : İETT
2016 : Ford Otosan
2017 : Arzum
İnovasyon Döngüsü Kategorisi :
2014 : Vestel
2015 : Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi
2016 : Genomize
2017 : Temsa
İnovasyon Kaynakları Kategorisi :
2014 : TEB
2015 : Mir Unique Solutions
2016 : Temsa
2017 : Turkcell
İnovasyon Sonuçları Kategorisi :
2014 : Labris Networks
2015 : TEKLAS
2016 : VSY Biyoteknoloji
2017 : VSY Biyoteknoloji