NatWest ve Vocalink, fatura yönlendirme dolandırıcılığını ortadan kaldırmak için makine öğrenimi teknolojisinden istifade ettiklerini açıkladılar.

İşletmelerin ödeme kanallarını aldatarak, gerçek alıcı yerine dolandırıcının hesabına ödeme yapılmasına neden olan fatura yönlendirme dolandırıcılığına karşı makine öğrenimi sistemi kullanılıyor. İngiliz NatWest bankası, fatura yönlendirme dolandırıcılığını tespit etme ve önleme konusunda kurumsal müşterilerine hizmet sunarak, 7 milyon sterlinden fazla olası kaybın üstesinden geldiğini açıkladı. Bundan böyle tüm fatura yönlendirme işlemlerinin makine öğrenimi teknolojisi kullanılarak güvenli biçimde gerçekleşmesini sağlayacaklarını açıklayan NatWest yetkilileri, Vocalink Analytics ile iş birliğine gittiklerini ifade ettiler.

Kurumsal fatura dolandırıcılığına son vermek istiyorlar

Vocalink Analytics ve NatWest, şüpheli ileri zamanlı ödemeleri tanımlamak ve işaretlemek için ortaklık gerçekleştirdi. İki önemli ismin yaptıkları iş birliği ile, yapay zeka ve makine öğrenimi tekniklerini kullanan Corporate Fraud Insights (Kurumsal Dolandırıcılık Tespiti) teknolojisi geliştirilecek ve test amaçlı kullanıma açılacak.

Kimlik Dolandırıcılığı Tarihin En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Vocalink Analytics Başkan Yardımcısı Gary Kearns, “Şüpheli faaliyetleri tanımlayan modeller oluşturmak için çok sayıda ödeme verisini karmaşık analitik tekniklere tabi tutuyoruz. İşletmeler herhangi bir faturayı ödedikleri zaman gerilerinde davranış imzası bırakıyorlar. Bu imzaları ve geçmiş dönemdeki sahtekarlıkların imzalarını inceleyerek, şüphelenilen dolandırıcılık olaylarını tespit edebiliyor ve işaretleyebiliyoruz” açıklamasını yaptı.

İngiltere’deki dört KOBİ’den biri dolandırıcıların tuzağına düşüyor

Fatura yönlendirme dolandırıcılığı, B2B (business-to-business – işletmeden işletmeye) pazarında büyüyen bir sorun olarak göze çarpıyor. Aldatmaca kurbanı olan küçük işletmeler için yıkıcı sonuçlar doğurabiliyor. Vocalink tarafından yapılan ve içerisinde 510 KOBİ’nin de yer aldığı araştırmada, her dört firmadan birinde nakit transferlerin yeniden yönlendirmesi için girişimde bulunulduğu tespit edildi. Araştırmaya göre, yüzde 26’lık kısım dolandırıcıların tuzağına düştü. Yüzde 9’luk kısım ise para kaybı yaşadı.

Kartlı Ödeme Dolandırıcılık Türleri, Risk ve Mali Sorumlulukları

NatWest Ticari ve Özel Bankacılık Fraud Sorumlusu Lee Fitzgerald, “Fatura yönlendirme sahtekarlığını tespit etmek samanlıkta iğne aramak gibi. Her gün on milyonlarca gerçek zamanlı olmayan meşru ödeme arasında, sahtekarları tespit etmek oldukça güç. Dolandırıcılık hacmi nispeten düşük olsa da, kaybedilen değerler hatırı sayılır ölçüde. Bu nedenle bu tür bir sahtekarlıklara maruz kalan işletmelere ciddi zararlar gelebilir” şeklinde konuştu.

Mobil Uygulama Üzerinden Dolandırıcılık Çığ Gibi Büyüyor

Mobil uygulamalara yönelik yapılan analizlere göre, dolandırıcılık vakaları 2018’in ilk çeyreğinde 2017 yılına kıyasla yüzde 30 arttı.

Mobil izleme ve pazarlama şirketi AppsFlyer tarafından yapılan araştırmaya göre, 2018 yılının ilk çeyreğinde mobil uygulamalar üzerinden yapılan dolandırıcılık vakaları katlanarak arttı. 2018’in ilk çeyreğinde 800 milyon dolar seviyesine çıkan mobil dolandırıcılık vakalarının bir önceki yılın verilerine kıyasla yüzde 30 artış gösterdiği de aktarıldı.

En fazla hasarı alışveriş, oyun, finans ve seyahat uygulamalarının verdiğini açıklayan rapor, hileli uygulama sayısının yüzde 15 oranında arttığını da ortaya koydu. Rapora göre, toplam uygulama sayısına kıyasla hileli uygulama miktarı yüzde 11,5 seviyelerinde geziniyor.

Bankaların Yeni Kabusu Gerçek Zamanlı Dolandırıcılık mı Olacak?