Yapılan araştırmalara göre, temassız ödeme teknolojisini destekleyen POS cihazlarının dünya genelindeki sayısı, 2017 yılında 25 milyon seviyesine çıktı.
Research and Markets tarafından paylaşılan araştırmada, 2017 yılında dünya çapındaki POS cihazı sayısının 107 milyon adede ulaştığı açıklandı. Nakit kullanımının günbegün azaldığını ve tüketicilerin dijital ödeme sistemlerine daha fazla ilgi gösterdiklerini açıklayan araştırma firması, temassız ödeme teknolojisini destekleyen POS cihazlarının kullanım oranının yükseldiğini aktardı.
Araştırma firmasının yayımladığı verilere göre, temassız ödemeyi destekleyen POS cihazları dünya çapında 25 milyon seviyesine ulaştı.
Dijital ödeme yöntemlerine olan ilgi sürekli artıyor
“POS Terminals and Wireless M2M – 3rd Edition” isimli araştırmayı düzenleyen yetkililer, tüketicilerin gün geçtikçe nakit ve çek gibi kağıt tabanlı ödeme yöntemlerinden uzaklaştıklarını, ödeme kartlarıyla veya temassız ödeme teknolojisini destekleyen akıllı telefonlar aracılığıyla ödeme yapmayı tercih ettiklerini aktardılar. Yaşanan bu evrimin bir parçası olarak, POS cihazlarının dünyanın her yerinde daha sık kullanılmaya başlandığını da vurguladılar.
Yetkililer, piyasalardaki elektronik ödeme yöntemlerinin gittikçe daha fazla benimsenmesinin arkasında yatan etmenleri sıralarken, en başa gelişmekte olan piyasaları koydular. Gelişmiş pazarların POS cihazları konusunda doyuma ulaştığını, gelişmekte olan pazarlardaysa dijital ödeme yöntemlerinin teşvik edildiğini söylediler.
Research and Markets tarafından paylaşılan “POS Terminals and Wireless M2M – 3rd Edition” isimli araştırmada, 2017 yılında satılan POS cihazlarının yüzde 38’inin hücresel veri bağlantısına sahip olduğu ifade edildi. Elektronik ödeme yöntemlerinin benimsenmesinde, hücresel veri bağlantısına destek veren POS cihazlarının önemli rolü olduğunu vurgulayan rapor, 2017 yılında kullanımda olan hücresel veri destekli POS cihazlarının sayısının 37,7 milyon adede ulaştığını aktardı.
NFC destekli POS cihazı kullanımı konusunda Türkiye’de ön sıralarda yer alıyor
Geleceğe dair öngörülerde de bulunan rapor içerisinde, 2017 ila 2022 yılları arasında yıllık bazda ortalama yüzde 10,1 büyüme gerçekleşeceği tahmini yer aldı. Araştırma sonuçları, NFC destekli POS terminallerinin 2017 yılında 24,7 milyon adede ulaştığını ortaya koydu. Raporda ayrıca, NFC destekli POS cihazlarının en sık kullanıldığı bölgeler olarak Avrupa ve Kuzey Amerika gösterildi. NFC destekli POS cihazların popüler olduğu ülkeler arasında Brezilya, Çin ve Türkiye geliyor.
Raporun ilgi çekici detaylarından biri de temassız ödeme teknolojisinin yeteri kadar desteklenmemesi konusunda göze çarpıyor. Yeni nesil ödeme teknolojilerinin ülkeler genelinde desteklenmesine rağmen, kullanılan POS cihazlarının büyük kısmı temassız ödeme teknolojisini içermiyor. Rapora göre, 2017 yılı sonunda yaklaşık 30 milyon POS cihazının Visa payWave, Mastercard PayPass veya UnionPay QuickPass gibi temassız ödeme teknolojilerini desteklediği belirtildi.
Öte yandan mobil POS cihazlarındaysa hızlı bir artışın olduğu konusu raporda yer aldı. Geleneksel POS terminallerine kıyasla mPOS çözümlerinin çok daha hızlı biçimde pazarda yer buldukları verisi paylaşıldı. Dünya çapındaki mPOS terminallerinin 2017 yılında 34 milyon adede ulaştığı da söylendi. Araştırma firması, mPOS cihazlarının 2022 yılına kadar 86 milyon üniteye ulaşacağını tahmin ediyor.
Sokak Sanatçıları Temassız Ödeme ile Bahşiş Toplamaya Başlıyor