Yapılan araştırmalara göre, Kuzey Amerika’daki artırılmış gerçeklik yatırımları dibe vurdu. Sektörü, Çin merkezli yatırımlar ayakta tutuyor.
Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisine en çok değer veren ülkenin Çin olduğu ortaya çıktı. Digi-Capital firması tarafından, artırılmış gerçeklik teknolojisi merkez alınarak gerçekleştirilen araştırmaya göre, teknolojiye Çin’den gelen yatırım miktarı Kuzey Amerika’dan gelenleri aştı. Raporda, Uzakdoğu ülkesinde artırılmış gerçeklik teknolojisine gösterilen ilginin, yatırım miktarlarını da tetiklediği ifade edildi. Dijital ekonomideki büyük oyuncuların, perakende dostu teknolojiler geliştirme hususunda ana akımda popülerlik yakalamış konulara yönelmelerinin kâr oranlarını artırdığı raporda belirtildi.
Digi-Capital firmasının araştırmasına göre, artırılmış gerçeklik teknolojisine Çin’den gelen yatırımlar, son 12 ayda 3,9 milyar dolara ulaşarak Kuzey Amerika’dan gelen yatırımları geçmeyi başardı.
Kuzey Amerika’daki artırılmış gerçeklik yatırımları dibe vurdu
Kuzey Amerika ve Çin bölgelerindeki artırılmış gerçeklik yatırımlarının normal şartlarda karşılaştırılamayacağını ve her iki bölgenin “elma ile armut” misali farklı olduklarını ifade eden Digi-Capital Genel Müdürü Tim Merel, elde edilen verilerin bu durumun da ötesine geçtiğini söyledi. Normal şartlar altında kıyaslanamayacak iki bölgenin arasında uçurum benzeri yatırım farkının olması, teknolojinin Uzakdoğu bölgesi tarafından finanse edildiği fikrinin oluşmasına sebep verdi.
Mastercard, Artırılmış Gerçeklik ile Alışveriş Dönemini BaşlatıyorTim Merel tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Amerika’da sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerine yapılan yatırımların önemli ölçüde azaldığı bilgisi verildi. Kuzey Amerika’da artırılmış gerçeklik teknolojilerine yapılan yatırımlar 2017’nin dördüncü çeyreğinde 1,5 milyar dolar seviyelerinde gezinirken, 2018’in üçüncü çeyreğinde bu sayı 120 milyon dolar dolaylarına indi. Sanal gerçeklik konusundaki girişim sermayesi yatırımları da aynı oranda azaldı.
Artırılmış gerçeklik sektörü, mobil cihazlarda aktif biçimde kullanılacağı 2019 yılında hareketlenecek
Digi-Capital firmasının sene başında yayımladığı raporda, Kuzey Amerika bölgesinden artırılmış gerçeklik sektörüne erken aşama yatırımlarının geleceği, ilerleyen safhalardaki yatırımların ise Uzakdoğu tarafından sağlanacağı öngörülmüştü.
Amazon da, Artırılmış Gerçeklik ile Alışveriş için Düğmeye BastıSene başındaki tahmini doğru çıkan firmanın genel müdürü Tim Merel, 2019 yılında mobil cihazlarda aktif biçimde artırılmış gerçeklik kullanılmasıyla birlikte sektörün hareket kazanacağını söyledi.
Şu an için yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojilerinin daha fazla ilgi gördüğünü vurgulayan Merel, Techcrunch sitesine gönderdiği köşe yazısında firmaların, 20’den fazla artırılmış gerçeklik, yapay zekâ ve makine öğrenmesi projesine yatırım yaptığını sektörlerin aşırı fon sağlama potansiyelinin olduğunu aktardı.
Apple ve PayPal da artırılmış gerçekliğe yöneldi
Benzer bir öngörüde bulunan Pymnts haber sitesi, 5G mobil bağlantı standardının artırılmış gerçeklik sektörünün katalizörlerinden olacağını ortaya attı. Yeni nesil bağlantı standardının sektöre iyimser bir hava katacağını iddia etti. 2018 yazının sonunda Apple’ın, artırılmış gerçeklik teknolojisine uygun lensler üreten Akonia Holographics firmasını satın almasının önemli bir hamle olduğunun altını çizen haber sitesi, yeni nesil projelerin su yüzüne çıkacağını savundu.
Artırılmış gerçeklik konusunda atılım yapan isimlerden biri de PayPal. Ödemeler ekosistemine yeni nesil teknolojileri entegre etmek isteyen PayPal, sanal mağazalarda alışveriş yapılırken artırılmış gerçeklik teknolojisinden faydalanılması için patent başvurusu yaptı.
Artırılmış Gerçeklik Startup’larının Sayısı Yüzde 60 Oranında Arttı