Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Benoît Cœuré, yaşanması muhtemel bir sonraki küresel mali krizin sebebi olarak siber saldırıları gösterdi.
İsviçre’nin Basel şehrinde düzenlenen bir konferansta konuşan Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Benoît Cœuré, küresel ölçekte yaşanması muhtemel bir sonraki mali krizin, siber saldırılar nedeniyle gerçekleşeceğini öne sürdü. Cœuré yaptığı konuşmada, 2016 yılında Bangladeş Bankası’nda yaşanan 81 milyar dolarlık siber saldırıyı örnek göstererek yetkilileri uyardı. Bankacılık sektöründeki güvenlik eksiklikleri hakkında önemli açıklamalar yapan Cœuré, siber suçluların gün geçtikçe daha tehlikeli olduklarını ve hedeflerini büyüterek dev finans kurumlarını gözlerine kestirdiklerini ifade etti. Siber saldırılara karşı yeteri seviyede korunmayı beceremeyen finans kurumlarının Bangladeş Bankası ile benzer duruma düşebileceklerini söyledi.
Benoît Cœuré, siber saldırılardan etkilenen finans kurumlarının sayıları arttıkça, küresel ölçekte mali sorunların da baş göstereceğini ileri sürdü.
G7 Zirvesi’nde küresel siber saldırılar masaya yatırıldı
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Benoît Cœuré finans sektörünü net biçimde uyardı. Küresel ölçekte yaşanması olası bir sonraki mali krizin kaynağı olarak siber saldırıları işaret eden Cœuré, büyük siber saldırılara karşı her kesimin hazır olması gerektiğini ifade etti.
Kanada’nın British Columbia eyaletinde düzenlenen ve sanayileşmiş yedi büyük ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi’nde benzer konular gündeme alınmıştı. G7 bünyesindeki maliye bakanları ve merkez bankası yöneticileri finans sektöründeki büyük siber olaylara dair bir simülasyon düzenlemişlerdi. Zirvede ayrıca, G7 içerisinde yer alan siber uzman grubu da sınır ötesi siber kriz simülasyonu yapmıştı.
Zirvede gerçekleştirilen simülasyonu örnek gösteren Cœuré, “G7 Zirvesi’nde gerçekleştirilen simülasyon, büyük ölçekte gerçekleşmesi muhtemel bir siber saldırıya karşı, uluslararası düzeyde nasıl koordine olunacağı hakkında bize fikir verdi” şeklinde konuştu.
Siber saldırılara karşı önlem alınabilmesi için, finans kurumlarının sınır ötesi bilgi paylaşımı konusunda adım atmaları gerektiğini savunan Cœuré, “Gizlilik, veri koruma kanunları ve ülkelerin itibar endişeleri bu paylaşımı engelliyor. Bu nedenle, siber saldırılara karşı dayanıklılığımızı güçlendirmek amacıyla, hukuksal engellerin üstesinden nasıl geleceğimize dair yapılanmaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Siber saldırı hizmeti sunma sektöre dönüştü
İnternete bağlı bilgisayar ve mobil cihaz kullanımının artmasıyla birlikte, güvenlik açıklarından istifade etmek isteyen siber suçluların sayısı da yukarıya tırmanıyor. Yapılan araştırmalar, siber suç dünyasının dev bir hizmet sektörüne dönüştüğünü gösteriyor. Her gün yeni ve farklı siber tehditlerin ortaya çıktığını belirten siber güvenlik haber sitesi Dark Reading, siber suçluların artık kurumsal ve bireysel ölçekte hizmet sunmaya başladıklarını söyledi. Sitede paylaşılan habere göre, talebe göre siber suç hizmeti sunan (Cybercrime-as-a-service) firmaların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Tüketiciler ve güvenlik birimleri için her geçen gün daha büyük tehdit oluşturan siber suç hizmetleri sektörünün, 1 trilyon dolar seviyesine çıktığı ifade ediliyor.