Eçözüm Genel Müdürü Refik Sarıtepe’nin 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.

Eçözüm Genel Müdürü Refik Sarıtepe’nin 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.

2021 yılı Eçözüm açısından oldukça önemli bir dönüm noktası oldu. Fintek dünyasının en köklü ve öncü şirketi Param, Nisan ayında Eçözüm’ün çoğunluk hisselerini alarak şirketimize yatırım yaptı. Bu yatırım sonrası özellikle yenilikçi ürün ve hizmetleri geliştirmek ve bunları müşterilerimizle buluşturmak noktasında en önemli sermayemiz olan insan kaynağına ciddi yatırımlar yaptık. Bugün Eçözüm’de her biri alanında uzman 160’tan fazla çalışma arkadaşımız, sektöre yön vermek için çalışıyor.

Eçözüm’ün en güçlü markası olan ve online tahsilat alanında hizmet veren ürünü Netahsilat ile sektörde 10 yılı geride bıraktık. Bu 10 yıllık süreçte B2B online tahsilat alanında yeni bir sektör oluşturduk dersek çok da yanlış olmaz. Netahsilat, hem hizmet verdiği firma sayısı olarak hem de platformun üstünden geçen işlem ve ciro olarak büyümesine hızla devam ediyor. 2021 yılı itibariyle 2 binden fazla üretici ve dağıtıcı şirkete hizmet veriyoruz. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, internet üzerinden yapılan ödemelerin yaklaşık yüzde 15’i bizim sistemimiz üzerinden geçiyor. 2021’in ilk 9 aylık dönemindeki işlem hacmi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 72,9 oranında büyüyerek 42,5 milyar liraya ulaştı. Pandeminin de etkisiyle sektördeki büyüme tahminlerin ötesinde hızlandı. Öyle ki, 2021 yılını 55 milyar liralık bir işlem hacmi ile kapatmayı ön görürken, 61 milyar lira seviyesinde kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Bu da ülkemizde online tahsilatın giderek yaygınlaştığını ve kalıcı hale geldiğini gösteriyor.

Açık bankacılık alanında hizmet verdiğimiz firma sayısı ise, 1200 seviyesini geçmiş durumda. Açık bankacılık platformumuza eklediğimiz ürünlerle platformun gelişmesini sürekli hale getirdik. Yakında müşterilerimize kullanımına sunacağımız yeni ürünlerimizden biri de bankalara verilen toplu transfer talimatlarının tek bir panelden yönetildiği Toplu Transfer Sistemi olacak.

2022 yılı öngörülerine gelecek olursak, Eçözüm olarak 2021 yılında yakaladığımız büyüme ivmesini devam ettirmeyi planlıyoruz. Kredi kartı ile yapılan online tahsilatın yanına yeni tahsilat argümanları eklemeyi planlıyoruz. Bunların başında “şimdi al sonra öde” gibi dijital kredi uygulamaları olacak. Sektörel olarak baktığımızda, son yıllarda ülkemizde hem ödeme teknolojileri hem de açık bankacılık alanında yeni düzenlemeler yapıldı. Bunların daha da hızlandığını görüyoruz. Sektörün merakla beklediği 2019 yılında 6493 sayılı ödeme ve elektronik para kuruluşlarıyla ilgili kanunda yapılan değişikliklere ilişkin ikincil düzenlemeler 1 Aralık 2021 tarihinde yayınlandı, önümüzdeki yıl başta Açık Bankacılık alanı olmak üzere birçok Fintech için yeni düzenlemelere uyum yılı olacak. Diğer yandan yakında hayatımıza girecek olan Dijital Bankacılık lisansı ve servis modeli bankacılık alanındaki gelişmeleri de heyecanla takip ediyoruz. Bu bağlamda 2022 yılının sektör açısından kartların yeniden dağıtıldı bir yıl olacağını söyleyebilirim. Yerli ve yabancı yeni oyuncuların sektöre girecek olması sektörün gelişimi açısından oldukça faydalı olacak. Biz, kendimizi Ödeme Hizmeti Sağlayıcı olarak adlandırılan Bankalar ile Ödeme ve Elektronik Para kuruluşlarının önünde, onların ürün ve hizmetlerinin kullanımını kolaylaştıran bir noktada konumluyoruz. Yeni gelecek dijital bankalar ile yapacağımız entegrasyon ve iş birliktelikleri ile hem onlara hem de kendi platformumuza katkı sağlayacağımızı öngörüyoruz. Dijital bankalar ve dijital dönüşüme ayak uydurarak servis modeli bankacılığı benimseyen bankalar için bizim platformlarımız sundukları ürün ve hizmetlerin müşterilere ulaşmasını sağlayan en önemli kanallardan biri olacaktır. Bu noktada esasen tam bir kazan-kazan ortamının oluşmasını bekliyoruz.