Adjust Mena Bölgesi Genel Müdürü Ozan Can Şişman ile Fintechtime Dergisi Mart & Nisan 2022 sayısı için özel bir röportaj yaptık.

Dünyanın dört bir yanındaki büyüme odaklı pazarlamacılara kullanıcı verilerini koruma, kampanya optimizasyonu ve ölçümlemesi çözümleri sunan mobil pazarlama analitik platformu Adjust’ta Mena Bölgesi Genel Müdürü olarak atanan Ozan Can Şişman ile bir araya gelerek sorularımızı ilettik.

 

Ozan Bey öncelikle sizi tebrik ederim. Adjust’taki üst düzey yönetimlerde Türk liderlerin yer alması bize gurur veriyor. Adjust ile okurlarımızı yakınlaştırabilir misiniz? Yeni göreviniz hangi sorumlulukları beraberinde getirecek? Hedefleriniz konusunda neler söylemek istersiniz.

Yeni görevimde, Adjust için en çok büyüyen pazarlar biri olan MENA bölgesinde oluşturduğumuz başarıyı genişletmeye odaklanacağım. Burada Adjust’ın bölgedeki stratejisinden ve gelir artışından sorumluyum. Büyük kurumsal şirketlerin yanı sıra, küçük ve orta ölçekli işletmelerin işlerini büyütmelerine deneyimli ekibimizle birlikte yardımcı oluyorum.

Adjust, attribution, analitik, otomasyon ve sahtecilik önleme çözümlerini bir platformda sunan tek mobil ölçüm platformu. Bizim de hedefimiz, yerel pazarlarda herhangi bir sektörde, her büyüklükteki işletmede görev alan mobil uygulama pazarlamacılarının işlerini kolaylaştıran tek çözüm ortağı haline gelmek.

 

“Fintech uygulamalarındaki oturum oranlarının 2020’de güçlü bir şekilde artması, dijital bankacılık ve ödeme uygulamalarına doğru önemli bir geçişi temsil ediyor.”

 

Yıl boyunca mobil uygulama alanında yaşanan gelişmeleri araştırma ve analizleriniz eşliğinde bizlerle paylaştınız. Mobil uygulama dünyası pandemi döneminde nasıl bir değişim yaşadı. Hangi sektörler yükselişe geçti, hangileri geride kaldı? Değişen kullanıcı alışkanlıklarına da değinirseniz sevinirim.

Mobil uygulama alanındaki büyüme, 2021’de de yine global olarak hızla devam etti.

Türkiye’de Apple App Store ve Google Play indirmeleri 2021 yılının ilk çeyreğinde 1,2 milyara ulaştı ve 2025 yılına kadar 5,6 milyara ulaşması bekleniyor. Bu, Türkiye’yi indirme sayısı bakımından Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı ve dünya çapında uygulama yayıncıları ve reklamcıları için çok önemli bir pazar haline getiriyor.

Bu Pazar, büyümeye ve olgunlaşmaya devam ettikçe, etkileşim ve reklam gelirlerinde de aynı oranda artışlar bekleniyor – App Store ve Google Play tüketici harcamalarının 2020’ye göre %194 artışla 2025’e kadar 1,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Uygulamaların mobil cihazlarımıza kurulumları 2020’de tüm sektörlerde yıllık bazda %50 artarken, 2021’in ilk çeyreğinde yıllık %31 artış göstermişti. Uygulamalarda oturum oranı ise 2020’deki %30’luk artışın ardından bu yıl %4,5 arttı.

Mobil Fintech uygulamalarında da çok önemli değişimler gözlemliyoruz. Covid kaynaklı kapanmaların en yoğun olduğu 2020 yılında bir önceki yıla göre tüm sektörlerde kurulumlarda %51 ile en yüksek artışı kaydettik.

Bunda, borsa ve yatırım uygulamalarının da artık yüksek oranda tercih edilmeye başlanmasının etkisi olduğunu unutmamak gerek. Fintech uygulamalarındaki oturum oranlarının 2020’de güçlü bir şekilde artması, dijital bankacılık ve ödeme uygulamalarına doğru önemli bir geçişi temsil ediyor. Oturumlar 2020’de yıllık bazda %85 arttı ve 2021’e  %35 artışla başladı.

Oyun Uygulamaları da 2020’de zirve yaptı. Özellikle hyper-casual oyun uygulamalarının kurulumları %43 arttı ve hyper-casual olmayan oyunlardaki artış ise %26 oldu.

Hyper-casual oyun uygulamalarındaki oturumlar, dünya genelinde karantinaların başlamasıyla Mart ortasında 2020 ortalamasının %72 üzerine çıkarak yılı bir önceki yıla göre %36 artışla kapattı. 2020’deki bu büyük sıçramadan sonra bile, oturumlar 2021’in ilk üç çeyreğinde %12 daha büyümeyi başardı. Oyundaki büyüme 2021 boyunca istikrarlı bir şekilde devam etti ve yükleme sayısı yılın ilk üç çeyreğinde %44 arttı.

Türkiye’deki en baskın ve en hızlı büyüyen uygulama sektörlerinden biri sağlık ve egzersiz ve elbette pandemi döneminde büyük ölçüde yükseliş gösterdi. Adjust verileri, yüklemelerin Mart 2020’de yıllık 2020 ortalamasına kıyasla %570 arttığını ve ardından Mayıs ayında 2020 ortalamasına kıyasla oturumlarda %391’lik bir artış olduğunu gösteriyor. Oturumlardaki bu muazzam büyüme, 2021’in ilk yarısı boyunca devam etti ve seanslar 2020 ortalamasına kıyasla %120 arttı.

 

“Adjust, attribution, analitik, otomasyon ve dolandırıcılık önleme çözümlerini tek bir platformda sunan tek mobil ölçüm platformu. Bizim de hedefimiz, yerel pazarlarda herhangi bir sektörde, her büyüklükteki işletmede görev alan mobil uygulama pazarlamacılarının işlerini kolaylaştıran tek çözüm ortağı haline gelmek.”

 

2021 yılı mobil kanallardan gerçekleşen satışların katlanarak arttığı bir yıldı. Bu artışı nasıl değerlendiriyorsunuz? Yükselişe geçmesini beklediğiniz mobil alışveriş trendleri neler?

APAC bölgesinden başlayarak ve şu anda ABD ve EMEA’nın yanı sıra Latin Amerika ve Afrika’da birçok bankacılık uygulaması (PayPal, ABD için dikkate değer bir örnektir) gün geçtikçe finansal yaşam tarzı uygulamalarını andırmaya başlıyor. Bu, bankaların kullanıcıların günlük faaliyetlerinde çok daha büyük bir rol oynaması anlamına geliyor.

Örneğin finansal planlamayı ele alalım. Artık birçok banka bunu uygulamalarının bir parçası haline getiriyor. Yani bankalar yalnızca geleneksel bankalar olmanın dışında, bir tüketicinin tüm günlük finansal planlamalarının da parçası oluyor. Tüm sistemler üzerinden para transferi yapmayı ve tüm sistemlerden bilgi almayı en kolay hale getiren bankalar, herkesin kullandığı modern bankalar haline gelecek.

 

Mobil dünyası ile fintech’leri ayrı düşünmek mümkün değil. Şemsiye görevindeki SuperApp’ler dünya genelinde kalıcı bir trend olmayı sürdürüyor. Bu yolda ilerleyen fintech’lere neler önerirsiniz? ASO ve UA yeteneklerini nasıl geliştirebilir, uygulamalarını üst düzeye nasıl taşıyabilirler. Sizden bir yol haritası alabilir miyiz?

Altını çizdiğimiz üzere tüm dünyada, finansal hizmetler, perakende, lojistik ve daha birçok sektör 2021’de değişti ve dönüştü. Bu küresel değişim Türkiye’de de göze çarpıyor. Son zamanlarda, Türkiye’deki farklı endüstrilerin büyük oyuncuları, uygulamalarına diğer endüstrileri de entegre etti ve Süper Uygulamalara geçmeye başladı. Bugün günde yaklaşık 3 saatimizi akıllı telefonlarımızdaki uygulamalara ayırıyoruz. Cep telefonlarımızda mobil bankacılık, dijital cüzdanlar, e-ticaret, oyunlar ve toplu taşıma gibi çeşitli uygulamalar kullanıyoruz.

Süper Uygulamalar, ödeme ve kimlik yönetimi dahil olmak üzere birçok işlemin tek bir uygulama üzerinden entegrasyonunu sağlayarak hayatımızı her yönden kolaylaştıracaklar.

Küresel salgının, temassız ödeme yöntemlerinin kullanımına ve benimsenmesine yardımcı olmasıyla birlikte, süper uygulamalara geçiş de hızlandı. Bankacılık uygulamaları, finansmanı yönetmek için yalnızca daha hijyenik bir yol sağlamakla kalmadı, aynı zamanda nakit ödemelere daha uygun alternatifler sundu ve süper uygulamalar, birden fazla hizmeti tek bir platformda birleştirerek bu konuyu daha da ileriye taşıyabildi.

Tüketiciler bir dizi başka hizmetin yanı sıra daha iyi, daha hızlı ve daha kolay bir finansal planlama ve yönetim deneyimi için süper uygulamalara yöneldikçe, bugün bildiğimiz geleneksel bankacılık uygulamaları geride kalacak.

 

“Süper Uygulamalar, ödeme ve kimlik yönetimi dahil olmak üzere birçok işlemin tek bir uygulama üzerinden entegrasyonunu sağlayarak hayatımızı her yönden kolaylaştıracaklar.”

 

Öngörüleriniz ile devam etmek isterim. 2022 yılında ülkemizde ve dünyada nasıl değişim bekleniyor? Öne çıkmasını beklediğiniz başlıkları, yeni fırsat alanları neler? Süper Uygulamalardan zaten bahsettik. Bu alan her sektör için oldukça önemli gelişmelere gebe.

Onun dışında, Podcast’ler, son yirmi yılın büyük bir bölümünde hayatımızda olmasına rağmen özellikle son iki yılda bir “ses rönesansı” yaşayarak ana akımın bir parçası haline geldi. Bu trendin devam edeceğini öngörüyoruz. Bu büyüme ve dönüşümler, eMarketer’ın 2022’de ABD podcast reklam harcamasının 1,74 milyar dolara yükselmesini öngörmesiyle özellikle ABD ve Güneydoğu Asya’da monetizasyon ve reklamcılık için büyük fırsatlar yaratacak.

Podcast’lerin popülaritesi arttıkça reklamcılığın yanı sıra influencer pazarlaması da bu büyümeden payını alacak. Özellikle Z kuşağı demografisindeki tüketicilerinin %70’inin, en sevdikleri podcast sunucusunun önerdiği ürünleri satın alma olasılığı oldukça yüksek. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca, podcast’lerin ve özellikle de sunucularının genç dinleyicileri hedeflemede önemli bir rol oynayacağını tahmin ediyoruz.

CTV ve OTT streaming alanında ise, 2021 ve 2022 arasındaki en büyük fark, reklamlar ile desteklenen daha fazla ücretsiz kanal görmemiz ve böylece daha önce var olmayan çok daha fazla reklam envanterinin ortaya çıkması olacak. İnsanların kaç tane streaming servisine abone olacağı konusunda bir sınır söz konusu. Tüketiciler içeriklere ulaşmak için AVOD’a yöneliyor. Yakın tarihli bir Hub Research anketi, katılımcıların %41’inin her içeriği reklamlarla ücretsiz olarak izlemeyi tercih ettiğini gösteriyor. Önümüzdeki yıl bu monetizasyon modelinde artış gerçekleşmesini bekliyoruz.

E-ticaret’ten tekrar bahsetmemek olmaz. Pandemi kaynaklı tüketici davranışlarındaki değişimin yarattığı baskı, fiziksel mağazalara sahip markaların mobil uygulamalarına daha çok yatırım yapmasına yol açtı. Birçok marka, şirket içi bütçelerini ve planlamalarını yeniden yapılandırarak yatırımlarını fiziksel mağazalardan alıp mobil ekibine yönlendirdi. Uygulama pazarlamacıları veri geliştiricileri, rekabetin giderek arttığı bu alanda cihazlar-arası kolay ve sorunsuz deneyimler yaratırken aynı zamanda kullanıcıları teşvik ederek kullanıcı tutma oranlarını artırmaya odaklanmalılar.