Momento CEO’su Esra Güler ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında. 

Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle daha da önemli hale gelen #8Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için sektörümüzün kadın liderlerinin duygu ve düşüncelerini bir araya getirdiğimiz özel dosya konusu ile sizleri buluşturuyoruz. 

Momento CEO’su Esra Güler ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıda bulabilirsiniz.

 

Kadınların daha az bulunduğu fintech sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Ekosistem ile kesişen kariyer öykünüzü sizden dinleyebilir miyiz?

İş hayatıma 1997 yılında bankacılık işlemlerinin birçoğunu şubeye gitmeden yapma yetkisine sahip ilk çağrı merkezlerinden Pamukbank Dialog’ta başladım. 5 yıl içerisinde Dialog’ta gelen çağrı, dış arama ve proje geliştirme servislerinde görev aldıktan sonra 2002’de o dönemki adıyla Ziraat Kart İşlemleri A.Ş’nin çağrı merkezinin yeniden yapılandırma sürecinde yönetmen unvanıyla görev aldım. 2003’te Halk Bankası ve Emlak Bankası operasyonlarının da devralınmasıyla ismi Bileşim A.Ş. olarak değiştirilen ve birden fazla kamu bankasına ödeme hizmetleri alanında ilk dış kaynak hizmet sağlayıcı olarak konumlanan şirkette 10 yıl boyunca çağrı merkezi, ödeme sistemleri proje yönetimi, kurumsal müşteri ilişkileri ve kart operasyonları departmanlarında yöneticilik yaptım. Dialog ve Bileşim A.Ş’deki görevlerim dolayısıyla sektörün önemli firmalarının yanında değerli yöneticileriyle çalışan ve birçok ilklere imza atan ekiple projelerde görev aldım. 2012 yılında uzun yıllardır kart tedarikçisi olarak sektörde bulunan AustriaCard’ın Türkiye’deki varlığını güçlendirmek ve ürün, hizmet ağını genişletmek vizyonu doğrultusunda aldığı büyüme kararına istinaden firmanın Satış ve Pazarlama Direktörü olarak kart, arşiv, dijital hizmet kanalları satış, pazarlama, müşteri hizmetleri ve kalite hizmetlerinden sorumlu olarak atandım. 2022 itibarıyla da insan kaynaklarını ödeme sistemleri ve finansal teknolojilerle buluşturan Momento A.Ş’de Genel Müdür olarak görev yapıyorum. Kariyer yolculuğuma baktığımda ilk ve en yenileri deneyimleme fırsatı yakalamış olmamın yanı sıra inovatif çözümlerin peşinde koşan, kendini sürekli geliştiren bir kişiliğe sahip olmam kadınların sayısının az olduğu ancak hızla geliştiği FinTech sektörüne girmeme karar vermemi kolaylaştırdı diyebilirim.

 

Şirketinizin kadın çalışan ve yöneticilere bakışı nasıl? Oran veya rakam paylaşırsanız sevinirim.

Çalışanlarımızın bugün yüzde 52’si kadın iken, yöneticilerimizin de yüzde 58’ini kadınlar oluşturuyor. Bu oranın kurulduğumuz günden bugüne kadar geçen sürede hiçbir zaman yüzde 50’nin altına inmediğini gururla söylemek isterim.

 

Sektörde çalışmak isteyen kadınlar nasıl bir yol izlemeli, kendilerine neler önerirsiniz? 

FinTech sektörünün oldukça inovatif, dijital dönüşüme öncülük eden, hızlı, dinamik bir yapısı var. Dolayısıyla FinTech sektöründe uzmanlaşmak isteyen kadınlar; yenilikçi, sonuç odaklı düşünme, esnek ve yoğun tempolu çalışma modellerine uyum gibi becerilerini geliştirmeliler. Ayrıca sektöre yönelik yayın yapan gerek global gerekse yerel dijital platformları, sosyal medya hesaplarını ve yayınları takip etmeleri, keza sektörün lider firmalarının ve yöneticilerinin paylaşımlarını incelemeleri izleyecekleri yol konusunda fikir geliştirmeleri adına fayda sağlayacaktır.

 

Kadınlara yönelik beklentiler hem iş hem de sosyal yaşamda oldukça yüksek, teşvik ise yok denecek kadar az. Bu konuda neler yapılabilir? 

Kadınlar ne yazık ki iş gücünde hâlâ pek çok sektörde ve kademede eksik temsil ediliyor. Bu sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın kanayan yarası. Ancak FinTech sektörü tüm dünyada hem finansal kapsayıcılığın artırılması hem de toplumsal eşitliğin sağlanması noktasında umut verici bir gelişim kaydediyor. IMF’nin dünya çapında 114 ülkesini kapsayan raporuna göre FinTech’in yaygınlaşması kadın istihdamını önemli ölçüde iyileştirirken, cinsiyet eşitsizliğini azaltıyor.

FinTech sektöründe de kadın istihdamı giderek artıyor. Ancak unutmamak gerekir ki; toplumsal cinsiyet eşitliği özelinde olumlu gelişmeler yaşansa da daha gidecek çok yolumuz var. Bu noktada kamu kurumlarına, özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarına ve bireylere çok önemli görev düşüyor. Momento olarak bizler bu görevin bilinciyle hareket ediyoruz.

 

Hem Dünya Kadınlar Günü hem de Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız bu özel yıl vesilesi ile duygularınızı öğrenebilir miyiz?

Cumhuriyet’in 100’üncü yılını coşku ile kutlamaya hazırlanırken, ne yazık ki ülkemizi derinden sarsan ve yaralayan çok büyük bir afet ile karşı karşıya kaldık. Öncelikle 10 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve tedavisi devam edenlere acil şifalar diliyorum. Umuyorum böylesi acıları ülke olarak bir daha hiç yaşamayız.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılı vesilesiyle de temennim; ülkemizi bilim ve ilim ışığında birlik ve beraberlik içinde Atatürk’ün en büyük hedeflerinden olan muasır medeniyetler seviyesine taşımak.