GTech Kurucu Ortak ve CEO’su Mine Taşkaya ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle daha da önemli hale gelen #8Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için sektörümüzün kadın liderlerinin duygu ve düşüncelerini bir araya getirdiğimiz özel dosya konusu ile sizleri buluşturuyoruz. 

GTech Kurucu Ortak ve CEO’su Mine Taşkaya ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıda bulabilirsiniz.

 

Kadınların daha az bulunduğu fintech sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Ekosistem ile kesişen kariyer öykünüzü sizden dinleyebilir miyiz?

1995 yılında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliğinden mezun olduktan sonra Koç Sistem ve IBM gibi Türkiye’nin ve dünyanın büyük şirketlerinde profesyonel olarak çalıştım. 2000 yılında veri yönetimi ve analitiğinin Türkiye ve dünya pazarında çok önemli bir yeri olacağı vizyonu ile GTech’i kurduğumu söyleyebilirim.

Dijitalleşmenin hayatın her alanında kuvvetle hissedildiği günümüzde, geleneksel bankacılığın dışında farklı ürün ve hizmetleri sunan kurumların da ekosisteme dahil olduğunu ve fintech dünyasında çok büyük dönüşüm olduğunu görüyoruz. Bu dönüşüm sürecinde biz de GTech olarak, sektörün ihtiyaçlarını karşılayan çözümlerimizi, uzun yıllara dayalı bilgi birikimimiz ve yüksek yetkinliğe sahip uzman ekibimizle geliştirerek sürecin bir parçası olduk. Bugün finansal teknolojiler alanından yeni nesil bankacılık, tüketici finansmanı, yasal raporlama, analitik çözümlerimiz ile uçtan uca bir ekosistemin ihtiyaçlarını karşılayan ve sektördeki hızlı değişime kolay adapte edilen teknoloji lideri ürünlerimizle sektörün önemli oyuncuları arasında yer alıyoruz.

 

Şirketinizin kadın çalışan ve yöneticilere bakışı nasıl? Oran veya rakam paylaşırsanız sevinirim.

GTech olarak çeşitliliğe özen gösteren kapsayıcı bir liderlik anlayışına sahibiz. GTech çalışanları cinsiyetlerine, kimliklerine göre değil yeteneklerine göre öne çıkıyor. Bununla beraber kadın erkek dengesine tabii ki özen gösteriyoruz çünkü çeşitliliğin kadromuza değer kattığına inanıyoruz. Kadın çalışanlar, şirketimizin yönetici ve teknik kadrolarında rahatlıkla yer bulabiliyor. 268 kişilik ekibimizin %48’i kadınlardan oluşuyor. Yönetim kurulundaki kadın oranımız ise %40. Bu anlayış doğrultusunda sadece kadın- erkek değil, her zaman farklı kimliklerin ve görüşlerin de şirketimizde eşit şekilde yer alabilmelerine özen gösteriyoruz.

 

 

Sektörde çalışmak isteyen kadınlar nasıl bir yol izlemeli, kendilerine neler önerirsiniz?

Öncelikle gururla söyleyebilirim ki Türkiye’deki teknoloji şirketlerinde çok fazla kadın lider var. Bu konuda yurt dışındaki şirketlerden daha başarılıyız. Teknoloji alanındaki kadın lider oranın bu kadar ileri seviyede olması bence çok heyecan verici ve aynı zamanda dünyaya da çok güzel bir örnek. YASAD Yönetim Kurulu üyesi ve KAGİDER üyesi bir girişimci kadın olarak özellikle son yıllarda sivil toplum kuruluşlarının bu alandaki desteklerin artmasından çok mutlu oluyorum ve şahsen ben de elimden gelen desteği veriyorum.

Ben bir kadın olarak biliyorum ki kadınların kapsamlı düşünebilmek gibi ayırt edici bir özelliği var. Bu sayede kadınlar ürettiği işin yalnızca teknik tarafını değil, müşteriye ve ekibe olan etkisini de etraflıca analiz edebiliyor. Kadınların birçok farklı noktaya daha hassasiyetle yaklaştıklarını gözlemliyorum ki bu özellik iş hayatında büyük avantaj sağlıyor.

 

Hem Dünya Kadınlar Günü hem de Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız bu özel yıl vesilesi ile duygularınızı öğrenebilir miyiz?

Dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinden yıllar önce seçme seçilme gibi temel bir hakka sahip olan Türk Kadınının başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Cumhuriyetimizin 100. Yılında geldiğimiz nokta ile yetinmeyerek bir Türk kadın girişimci olarak, Türk kadınını daha da ileri noktalara taşımak için elimden gelen tüm gayreti göstermeye devam edeceğim.