Finartz Finans Müdürü Özge Yıldırım ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle daha da önemli hale gelen #8Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için sektörümüzün kadın liderlerinin duygu ve düşüncelerini bir araya getirdiğimiz özel dosya konusu ile sizleri buluşturuyoruz. 

Finartz Finans Müdürü Özge Yıldırım ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıda bulabilirsiniz.

 

Kadınların daha az bulunduğu fintech sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Ekosistem ile kesişen kariyer öykünüzü sizden dinleyebilir miyiz?

Sürekli değişim ve gelişim içinde olan bir sektörün iş hayatındaki monotonluğu yok ettiğini ve kişiye dinamiklik kattığını birebir de deneyimledim.

Değişim, gelişim ve uyum… Fintech sektörünün bu bileşenleri içinde barındırması ve yenilikçi bir misyon ile çözümler sunması beni bu sektöre bağlayan en önemli etkenlerden biri diye düşünüyorum.

Finartz ile altı yıl önce tanıştık. Finartz’da kuruluş tarihinden itibaren kadın çalışanları sektöre kazandırmaya yönelik bir yaklaşım hakim olduğunu söyleyebilirim. Nitekim ben ve kadın çalışma arkadaşlarım bu yaklaşımın göstergesi sayılabilir.

 

Şirketinizin kadın çalışan ve yöneticilere bakışı nasıl? Oran veya rakam paylaşırsanız sevinirim.

Maalesef ki finansal hizmetler sektörü, geçmişten bu yana erkek egemen bir sektör olarak anılıyor. Toplumsal algıda teknoloji geliştirme daha çok erkek işi olarak görülüyor. Bu yaklaşımı benimseyen bir firmada çalışmadığım için açıkçası memnunum. Birçok sektörde de bu algıyı halen daha yıkmaya çalışıyoruz.

Aslına bakarsanız kadının doğasında detayları yakalamak, üretmek, birçok işi aynı anda yapabilmek, gelişmeleri takip edip hızla uyum sağlamak vardır. Bu farkındalığa sahip birçok şirket hem bu güçlerden faydalanarak kendisine katkı sağlıyor hem de kadınları sektöre kazandırıyor.

Finartz’da kadın çalışan sayısını arttırmak adına pozitif bir ayrımcılık benimsendiğini söyleyebilirim. Çalışanlarımızın %38’ini kadınlar oluşturuyor.

 

Sektörde çalışmak isteyen kadınlar nasıl bir yol izlemeli, kendilerine neler önerirsiniz?

Sektör sürekli olarak bir değişim içinde. Bu sektörde yer almak isteyen kadın çalışanlar proaktif bir şekilde gelişmeleri takip edip hızla uyum sağlamalı ve yeniliğe açık bir bakış açısıyla fırsatlara odaklanmalıdır. İlk aşamada yeniliklere hızla adapte olduğunuz, zamanla yenilikçi çözümler sunduğunuz bir dönüşüme şahit oluyorsunuz.

 

 

Kadınlara yönelik beklentiler hem iş hem de sosyal yaşamda oldukça yüksek, teşvik ise yok denecek kadar az. Bu konuda neler yapılabilir?

Hangi sektör olursa olsun istediğimizde her alanda başarılı olabileceğimizi biliyoruz. Geçmişten bugüne bu başarıların örnekleri mevcut ve bu örneklerden güç almalıyız.

Cinsiyetçi ayrımcılığın son bulmaya başladığı bu dönemlerde daha aktif olmalıyız ve gerekli eğitimleri almaktan çekinmemeliyiz diye düşünüyorum.

Başlangıçta alışılmışın dışında sektörlere girmekte tereddüt yaşayabiliriz belki ama unutmamalıyız ki bugün çalıştığımız sektörlere dahil olmamızın en önemli sebebi geçmişte bu sektörlere adım atan kahraman kadınlardır.

 

Hem Dünya Kadınlar Günü hem de Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız bu özel yıl vesilesi ile duygularınızı öğrenebilir miyiz?

Bir kadın olarak; kadınların iş hayatındaki varlığını ve katkısını çok değerli buluyorum. Gittikçe daha fazla aktif olan kadınlarımızın her sektörde günden güne istihdam oranının artacağına inanıyorum.

Gelecek bizleri bekliyor.