Finrota Genel Müdürü İlknur Uzunoğlu ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.
Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle daha da önemli hale gelen #8Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için sektörümüzün kadın liderlerinin duygu ve düşüncelerini bir araya getirdiğimiz özel dosya konusu ile sizleri buluşturuyoruz.
Finrota Genel Müdürü İlknur Uzunoğlu ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıda bulabilirsiniz.
Kadınların daha az bulunduğu fintek sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Ekosistem ile kesişen kariyer öykünüzü sizden dinleyebilir miyiz?
Sözlerime geçtiğimiz haftalarda meydana gelen deprem ile başlamak isterim. Hepimiz derinden sarsıldık. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar dilerim. Biz de şirket olarak üzerimize düşen yardımları yaptık, bundan sonraki süreçte de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bir daha ülke olarak böyle felaketlerle karşılaşmamayı umuyorum.
Benim yolculuğum, banka çatısı altında Kredi Kartları ve Ödeme Sistemleri ekibinde başladı. Şirketlerin ihtiyacı olan kartlı ödeme çözümleri, POS çözümleri gibi konularda Key Account Manager olarak çalıştım uzun süre. Bu süre içerisinde yenilikçi yaklaşımı ile kredi kartları pazarının nasıl büyüdüğüne, şirketlerin ödeme hizmetlerine çok daha kolay bir şekilde nasıl kavuştuğuna şahit oldum ve küçük de olsa bu sektörün bir çalışanı olarak katkım oldu. Önce birkaç sektörde kilit müşterilerden sorumluyken, zaman içinde daha geniş bir müşteri grubunun sorumluluğu ve bir bankanın tüm POS ve ticari kart müşterilerinin sorumluluğunu üstlendim. Banka organizasyonları çok güçlü olmakla birlikte, büyüklüğün getirdiği hız sorunu ve hiyerarşi gibi zorluklar da olabiliyor. Zamanla ihtiyaçlar ve regülasyonun getirdiği yeniliklerle ülkemizde banka dışı fintek ekosistemi oluşmaya başladı. Böyle bir dönemde ben de girişimciliğin çok başarılı örneklerini gördüğümüz fintek sektörüne geçiş yaptım. Benim için büyüyen ve yeni bir işin parçası olmak, bu alana katkıda bulunmak her zaman çok önemli olmuştur. Hem kendimi geliştirdiğim için hem de yeni bir yapıya katkı sunma fırsatı verdiği için bu konuyu hep birinci öncelik olarak kendime hedef edindim. Aynı işi yıllarca aynı şekilde yapmak ve rutin işlerle ilgilenmek, hiçbir zaman beni mutlu etmedi. Şimdi, finans ve teknolojinin bir arada hayatı kolaylaştırdığı ürün ve çözümleri hayata geçiren ve buna ihtiyacı olan şirketlerle buluşturan başarılı bir ekibin parçası olmaktan çok mutluyum.
Şirketinizin kadın çalışan ve yöneticilere bakışı nasıl? Oran veya rakam paylaşırsanız sevinirim.
Param Grubu olarak biz sürdürülebilir ve verimli büyümenin, eşitlikçi iş ortamı yaratarak sağlanabileceğine inanıyor ve buna çok önem veriyoruz. 2022 yılında 662 kişiye ulaştık, insan kaynağımızın yüzde 50’si ise kadın çalışanlardan oluşuyor. Bu teknoloji şirketlerinin ortalaması dikkate alındığında çok yüksek bir oran. Finrota’da kadın yönetici oranı yüzde 53, kadın çalışan oranı ise yüzde 56’ya ulaştı. Bu bizi çok sevindiriyor, çeşitli olduğumuz kadar güçlü olduğumuza inanıyoruz. Kadın çalışan ve kadın yönetici oranıyla sektöre örnek olmayı amaçlıyoruz.
Sektörde çalışmak isteyen kadınlar nasıl bir yol izlemeli, kendilerine neler önerirsiniz?
Fintek sektöründe kadın çalışan sayısının giderek arttığını gözlemliyoruz. Dinamik, yaratıcı, çalışma şartlarının birçok sektöre göre daha avantajlı olduğu sektörde, kadınların ülke ekonomisi ile birlikte şirket performansına da katkı sağladığını ve sektörün büyüme hızına yardımcı olduğunu görüyoruz. Çalışma hayatında başarılı olmanın temelinde çok çalışmak, öğrenmeye ve gelişime açık olmak, kendini geliştirirken çevresini de geliştirmek, iyileştirmek, kendimizi adayarak çalışmak ve çaba göstermek yer alıyor. Ayrıca işinizi severek yapmak, yeniliklere uyum sağlamak ve hedef odaklı çalışmak, sahip olmanız gereken diğer özellikler arasında sayılabilir. Kadınlar hem iş hem aile hayatı dengesini birlikte yürütebilen ve iş hayatının en önemli konularından biri olan multitasking (çoklu görev ve detaycılık) konusunda doğal olarak çok yetenekliler. Bu yetenekleri ile iş hayatının hızlı değişimine kolaylıkla uyum sağlayıp, kendilerine verilen sorumluluklarını başarıyla yerine getiriyorlar.
Kadınlara yönelik beklentiler hem iş hem de sosyal yaşamda oldukça yüksek, teşvik ise yok denecek kadar az. Bu konuda neler yapılabilir?
Şirketlerde, karar verici pozisyonlarda ve her kademede çalışan kadın sayısını artırmak önem taşıyor. Eşitlik, kapsayıcılık ve çeşitlilik gibi değerleri benimseyen kurumların sayısı arttıkça, kadınların önünün daha çok açılacağına inanıyorum. Öte yandan toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliği, sürdürülebilirlik hedeflerinin de bir parçasını oluşturuyor. Kariyerinde başarılı olan kadın liderlerin sayısının artması hem gençler tarafından rol model olarak alınmalarında hem de gençlere motivasyon sağlanmasında önem kazanıyor.
Hem Dünya Kadınlar Günü hem de Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız bu özel yıl vesilesi ile duygularınızı öğrenebilir miyiz?
Türk kadınları olarak Atatürk’ün bizlere diğer ülkelerden çok daha önce sunduğu imkanların farkındayız ve Ata’mıza minnettarız. Cumhuriyetimizin ilanıyla birlikte kadınlarımız, önlerinde açılan yeni kapıların farkına vararak yorulmaksızın çalıştı ve üretti; üretmeye de devam edecektir. Bütün olanaksızlıklar ve ön yargılara rağmen eğitimlerini tamamlayan kadınlarımız, sadece erkeklerin yapacağı düşünülen işlerde de başarıyla çalışmaya başladı. Dünya üzerindeki pek çok eser gibi çağdaş Türkiye’nin de kadınların katkısıyla yaratılabileceğine inanan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz. Dünya Kadınlar Günü’nü içtenlikle kutlarken, kadınların her alanda hak ettiği yerlere ulaşabilmesi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca başta kendi annem ve babam olmak üzere, kız çocuklarının eğitimlerini alarak sosyal hayata ve iş hayatına hazır olması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan tüm değerli büyüklerimize teşekkür ederim.