Morpara Yönetim Kurulu Başkanı Esra KÖSEOĞLU ile Fintechtime Temmuz sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Uluslararası banka ve ödeme kuruluşu ağından destek alarak piyasaya güncel ödeme ürünleri ve hizmetleri sunan Morpara’nın Yönetim Kurulu Başkanı Esra KÖSEOĞLU ile bir araya gelerek sorularımızı ilettik.

 

Morpara ile kariyeriniz nasıl kesişti?

2020 yılında Golden Global Yatırım Bankası’nda Yönetim Kurulu Danışmanı olarak göreve başladım. Süreç içerisinde Golden Global Bank’ın iki hissedarı farklı bir vizyonla ödeme sistemleri dünyasında yer almayı hedefleri arasına almaları üzerine 2021 Nisan ayında kuruluş çalışmalarına başladık. 2023 yılı Nisan ayından bu yana Morpara Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyorum.

Kurucu kadrosunun içinde yer aldığım Morpara’nın temellerini atarken, şirketin global bir vizyona sahip olarak tüm dünyada finansal çözümler sunmasını amaçladık. Bu finansal ihtiyaçlara teknoloji vasıtasıyla çözümler sunarak  hedeflerimize adım adım ulaşıyoruz.  

Morpara olarak temel amacımız, müşterilerimize sunacağımız çözümler ile müşteri beklentilerinin karşılanması ve finansal servislere erişimde kolaylık sağlanmasıdır. Bunu yaparken hızlı, güvenli, kolay ulaşılabilir ve mevcutta daha az maliyetli çözümler sunmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. 

Bu çözümler için finans dünyasına dinamizm getiren 2021 yılında kurulmuş teknoloji şirketlerimizden biri olan Finagotech ile birlikte yol alıyoruz. Finagotech yaklaşık 90 kişiden oluşan güçlü kadrosu ile Morpara’ya dijital odaklı çözümler ve altyapı desteği sunuyor.

 

Morpara Yönetim Kurulu Başkanı Esra KÖSEOĞLU "Morpara olarak temel amacımız, müşterilerimize sunacağımız çözümler ile müşteri beklentilerinin karşılanması ve finansal servislere erişimde kolaylık sağlanmasıdır."

Morpara Yönetim Kurulu Başkanı Esra KÖSEOĞLU “Morpara olarak temel amacımız, müşterilerimize sunacağımız çözümler ile müşteri beklentilerinin karşılanması ve finansal servislere erişimde kolaylık sağlanmasıdır.”

 

Morpara ile okurlarımızı yakınlaştırabilir misiniz? Hangi hizmetleri sunuyorsunuz?  

Morpara 2022 Ekim ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan almış olduğu lisans ile birlikte çalışmalarına başladı.

Finans ve elektronik para sektöründe deneyimli uzman kadromuzla ülkemizde ilk defa sıfır bulgu ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na denetim dosyası sunarak lisanslama sürecini tamamladık. Finagotech ekibiyle birlikte üzerinde çalıştığımız Morpara mobil uygulamamızı da en kısa sürede kullanıcılarımız ile buluşturmaya hazırlanıyoruz.

Mobil uygulamamızda, kullanıcılarımıza 7/24, EFT ve FAST gibi para transferi hizmeti sunuyoruz. Sürecimizi, kullanıcılarımızın para transferi esnasında duyduğu tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik biçimde hazırlamaya özen gösteriyoruz. Kullanıcılarımız ödeme işlemlerini hem yurt içinde hem yurt dışında kolayca gerçekleştirecekler.

Ön ödemeli kartımız Morpara Kart ile kullanıcılarımız, yurt içi ve yurt dışı harcamaların yanı sıra ATM işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilir bir durumda. Öte yandan, kuracağımız üye işyeri ağımız ile POS işlemlerinde de avantajlı oranlarla yakın vadede aracılık etmeye başlayacağız. 

Bunun yanında; dijital kanallarımıza ek olarak, kullanıcılarımızın hizmetine sunduğumuz fiziki kanallarımız da bulunuyor. Anlaşmalı olduğumuz temsilcilikler aracılığıyla para transfer işlemleri bu şekilde kolaylıkla yapılabiliyor.

Çok yakında fatura ödeme hizmeti, QR işlemleri ve yatırım ürünleri hizmetlerimizi de kullanıcılarımıza sunacağız. Ayrıca üçüncü taraf firmalar ile gerçekleştireceğimiz entegrasyonlar sonrası, sektöre yeni bir soluk getirecek iş birlikleri içerisinde bulunmayı hedefliyoruz.

 

Morpara markasının stratejisi konusunda bilgi alabilir miyim? Sektörde nasıl konumlanıyorsunuz?

Morpara Yönetim Kurulu Başkanı Esra KÖSEOĞLU "Kısa vadede, Avrupa ve İngiltere koridorunda para transferi ve iş birlikleri ile büyüyerek, Hollanda’dan sonra Londra ve Dubai’de   temsilcilik açmak planlarımız arasında yer alıyor."

Morpara Yönetim Kurulu Başkanı Esra KÖSEOĞLU “Kısa vadede, Avrupa ve İngiltere koridorunda para transferi ve iş birlikleri ile büyüyerek, Hollanda’dan sonra Londra ve Dubai’de temsilcilik açmak planlarımız arasında yer alıyor.”

 

Elektronik para ve ödeme kuruluşu sektöründe, lisanslı yurt dışı iştiraki olan ilk firmayız. Bizim için oldukça önemli bir ayrıcalık olarak ifade edebileceğim bu özelliğimiz, aynı zamanda sektördeki diğer paydaşlardan ayrılmamızı sağlayan avantajlarımızdan sadece biri. Bu önemli ayrıcalığımız sayesinde yurt dışı faaliyetlerinde de aktif rol alacağız.

Morpara markası ile 3 yıl içerisinde kullanıcılarımızın tüm finansal ve finansal olmayan ihtiyaçlarına cevap verecek “SuperApp” sunmayı da hedeflerimiz arasına aldık. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için yazılım süreçlerimizi iç kaynaklarımızla sürdürmeye büyük önem veriyor ve özen gösteriyoruz. Ayrıca ekosistemimizin önemli bir parçası olan, Türkiye’nin ilk katılım esaslı yatırım bankası Golden Global Yatırım Bankası, bu yolculukta bize büyük bir destek ve avantaj sağlıyor. 

Bunun yanında; Dutch Central Bank (DNB) tarafından PSD2 ödeme lisansına sahip bir kurum olan Hollanda’daki Morpara BV iştirakimiz de, Türkiye ve Avrupa finans koridorunda EMI lisansına sahip olmak için gerekli altyapıyı tamamlamak üzere.

 

 

 

Money20/20 izlenimlerinizi de sormak isterim. İlgi nasıldı, etkinlikte neler konuşuldu?

Güçlü ve deneyimli bir kadro ile katılım sağladığımız Money20/20’de gösterilen yoğun ilgi beklentilerimizin üzerinde oldu.

Yurt dışı potansiyel iş fırsatları ile markamızın vizyonu birleşince, ortaya gerçekten harika bir iş çıktı. Money20/20’den, bir an bile boş kalmayan standımıza gösterilen ilgiden oldukça memnun olarak ayrıldık.

Gelecek sene de çok daha iyi versiyonumuzla Money20/20’de yerimizi alacağız. Son olarak, standımıza uğrayıp, heyecanımıza ortak olan tüm misafirlerimize çok teşekkür ediyorum.

 

 

Yatırım planlarınızda neler var? Önümüzdeki dönem nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz?

Bildiğiniz gibi dünyamız ve ülkemiz özellikle son üç yılda tüm ekonomileri etkileyen zor süreçler yaşadı. Pandemiyle başlayan bu süreç, Rusya Ukrayna savaşı ve maalesef ülkemizi sarsan deprem felaketiyle devam etti. Tüm bunların etkisini de dikkate alarak önümüzdeki dönem için, sektördeki avantajımızın farkındalığı ile yeni bir strateji belirliyoruz. Avrupa’da ve tüm dünyada para transferi konusunda söz sahibi olacak bir konuma gelmek istiyoruz. Yurt dışında da bir iştiraki olan tek FinTek olmanın verdiği ayrıcalık eşliğinde, global ölçekte faaliyetlerimizi yönetmeyi planlıyoruz. Bu alandaki hedefimiz, ödeme hizmetlerinde global bir oyuncu haline gelmektir.

 

Morpara Yönetim Kurulu Başkanı Esra KÖSEOĞLU "Morpara markası ile 3 yıl içerisinde kullanıcılarımızın tüm finansal ve finansal olmayan ihtiyaçlarına cevap verecek “SuperApp” sunmayı da hedeflerimiz arasına aldık."

Morpara Yönetim Kurulu Başkanı Esra KÖSEOĞLU “Morpara markası ile 3 yıl içerisinde kullanıcılarımızın tüm finansal ve finansal olmayan ihtiyaçlarına cevap verecek “SuperApp” sunmayı da hedeflerimiz arasına aldık.”

 

Orta ve uzun vadeli hedeflerinizi öğrenebilir miyim? Müşterilerinize hangi yenilikleri sunmaya hazırlanıyorsunuz?

Kısa vadede, Avrupa ve İngiltere koridorunda para transferi ve iş birlikleri ile büyüyerek, Hollanda’dan sonra Londra ve, Dubai’de   temsilcilik açmak planlarımız arasında yer alıyor. Bu planlarımızı da orta vadede hayata geçireceğiz. Uzun vadede ise sadece para transferi ile sınırlı kalmayıp, kullanıcılarımıza dünyanın en yenilikçi ödeme hizmetlerini de sağlamayı ve uçtan uca tüm finansal ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyoruz.