BtcTurk Kripto CEO’su Onur Güven ile Fintechtime Ağustos sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.

BtcTurk, 1 Temmuz’da “Hep Dahası Var“ kampanyasıyla 14 yıllık Bitcoin tarihinde 10. yılını kutladı.

BtcTurk 10. yılında self servis finansal hizmetler deneyimini yeni sektörlere taşıyor

BtcTurk çatısı altında profesyonel ve deneyimli kullanıcılara yönelik kriptopara birimlerine erişim sağlayan BtcTurk Pro uygulaması isim değiştirip BtcTurk Kripto’ya dönüştü. BtcTurk Kripto’nun CEO’luk görevine ise sektörümüzün deneyimli ve çok değerli ismi Onur Güven getirildi. Bu vesileyle Onur Güven ile bir araya gelerek bu değişimin getireceği yenilikleri öğrendik.

 

 

Yeni göreviniz hayırlı olsun Onur Bey. Sektörümüze emek ve katkılarınız çok büyük. Uluslararası tecrübenizle BtcTurk ailesine katıldınız. Bu kararı alma sebebiniz neydi, neden BtcTurk? Nasıl bir yönetim anlayışı benimseyecek ve nasıl bir değişim yaratacaksınız?

Çok teşekkür ederim Funda Hanım. Büyük potansiyel ve fayda barındıran, yenilikçi finansal hizmetler sektörünün gelişimi ve yayılımı için sizin gibi biz de yıllardır katkı sunmaya gayret ediyoruz. Bu sene 10. yılını kutlayan BtcTurk de ülkemizin bu alandaki en önemli başarı hikayelerinden biri. Benim amacım da BtcTurk’ün ikinci 10 yılının inşasına katkı sunmak ve yeni nesil finans uygulamalarının ana akıma dönüşmesine öncülük edecek ürün ve hizmetleri kolay, güvenli ve gelişmiş özelliklerle her segmentten kullanıcılara sunmak olacak.

Önümüzdeki dönemde yeni nesil finans ile geleneksel finans sektörünün yakınsadığını daha fazla göreceksiniz. Her iki dünyada da emek vermiş biri olarak bu dönüşümün hem finans sektörünün hem de kullanıcıların faydasına olacağından eminim.

 

BtcTurk Pro’nun BtcTurk Kripto’ya geçişini nasıl planladınız? Kullanıcılarınızı bekleyen yeniliklerden de bahsederseniz sevinirim.

Bildiğiniz üzere 2022’de global piyasanın en büyük markalarından biri olan FTX’in kısa vadede kar peşinde koşarken, kullanıcı varlıkları kendi amaçları için kullandığı gibi yasal olmayan olumsuzluklar yaşandı. Sektörün hala çok, ama çok genç olduğunu, emekleme aşamasında olduğunu unutmamak gerektiğini ve hem kripto varlık sağlayıcılarının hem de kullanıcılarının bilinçli şekilde, uzun vadeli planlarla ilerlemesinin şart olduğunu düşünüyoruz. Bu alanda da dünyanın dördüncü, ülkemizin ise ilk Bitcoin alım satım platformu olarak sektörün sağlıklı ve sürdürülebilir gelişimini, en az şirketimizin başarısı kadar önemsiyoruz. Çünkü özellikle Bitcoin’in değer teklifine ve dünya finans piyasalarını dönüştürücü gücüne yürekten inanıyoruz. Bu sorumluluk ve prensipler çerçevesinde göreceli olarak biraz daha uzun vadeli ve ileriye bakan bir marka görüntüsü veriyor olabiliriz. Sanırım siz de bunu kastettiniz.

BtcTurk | Kripto olarak geleceğe, insan kaynağımıza ve teknolojimize yatırım yapmaya devam ederek, önümüzdeki 10 yılın inşası için adımlar atıyor olacağız. Kripto ürün ve hizmetlerimizi zenginleştirerek tek platform olarak BtcTurk | Kripto çatısı altında sunacağız. Tek platform ve marka altında ister tecrübeli/profesyonel, ister sektöre yeni/meraklı bir kullanıcı olsun, istediği ölçüde basit ve kolay şekilde gelişmiş özelliklere erişebiliyor olacak. Bu hedefte platformumuzda daha da kapsayıcı hizmet sunmaya, kullanıcı dostu yenilikler geliştirmeye devam edeceğiz.

 

 

Yıl içerisinde platformunuzda pek çok kriptopara listelediniz. Tempo bu şekilde devam edecek mi, daha da artacak mı? Listeleme konusunda kriterlerinizi de öğrenebilir miyim?

BtcTurk | Kripto’da şu an Bitcoin ve 84 kriptopara, Türk lirası ve Tether ile alım satım yapılabilmekte. Bu sayı, listelediğimiz yeni kriptoparalar ile yavaş yavaş artmaya devam edecek. Metaverse, Oyun, Web3, DeFi, Yapay Zeka gibi kategorilerimiz var, bu kategoriler altında ilgili teknolojiyi odağına almış kriptoparalar eklemeye devam ederken bir yandan da kategorileri değerlendiriyoruz. Örneğin yakında belli bir ölçeğe ve yayılıma ulaşmış bazı Fan Token’ları ekleyebiliriz.

 

BtcTurk Kripto CEO’su Onur Güven, "BtcTurk | Kripto olarak geleceğe, insan kaynağımıza ve teknolojimize yatırım yapmaya devam ederek, önümüzdeki 10 yılın inşası için adımlar atıyor olacağız."

BtcTurk Kripto CEO’su Onur Güven, “BtcTurk | Kripto olarak geleceğe, insan kaynağımıza ve teknolojimize yatırım yapmaya devam ederek, önümüzdeki 10 yılın inşası için adımlar atıyor olacağız.”

Kriptopara listeleme sürecimizde onlarca parametre ile bir karar sürecimiz var. Bu parametrelere bir örnek olarak, belli bir olgunluğa ve yaygınlığa erişmiş, güvenilir yabancı borsalarda bir süredir alım satımının yapılıyor olmasının şart olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca ilgili kriptoparanın teknik altyapısı, cüzdan yapısı, güvenliği, piyasa değeri, kriptoparanın geliştiricilerinin aktiviteleri, kriptoparanın ekosisteme nasıl faydalar sağladığı gibi maddeler yer alıyor. Bu kriterleri yerine getiren kriptoparalar, teknik ekibin çalışmaları sonucunda BtcTurk | Kripto’da listeleniyor. Listeleme sürecimiz özellikle zorlaştırıcı bir süreç ancak en popüler coin’lerde bile halka açık bir şirketin verilerine ulaştığınız gibi açık veriye ulaşamıyorsunuz. Dolayısıyla listeleme konusunda oldukça muhafazakâr olmak gerektiğini düşünüyoruz. Mesela ICO, airdrop, launchpad gibi uygulamalarımız yok, hiç olmadı, hiçbir zaman da olmayacak.

 

 

Biz Türklerin kripropara birimlerine olan ilgisi malum. Türkiye hala bu alanda bir cazibe merkezi mi? Dışarıdan bir gözle BtcTurk’ün Turk eki globalde bir avantaj ya da dezavantaj getiriyor mu?

Türkiye piyasası genç, dinamik, teknolojiye yatkın büyük bir nüfusa sahip. Ayrıca global ve yerelde şahit olduğu birçok krizle birlikte de her zaman dirayetli ve alternatiflere açık bir toplum oldu. Özellikle Bitcoin’in arzının sınırlı ve değiştirilemez olması sebebiyle değer saklama açısından eşsiz bir araç olması, Bitcoin’i ve ardından kripto paraların Türkiye pazarında ciddi bir karşılık bulması şaşırtıcı değil. Bu açıdan cazibe merkezi olmaya devam edecektir.

Adımızda hem Btc hem de Turk ifadesi var. Bu sebeple Bitcoin’e ve Türk piyasasına karşı sorumluluklarımız bulunuyor. Bu sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz. Bu bilinç ve felsefe ile hareket ettikçe hem yerli hem global pazarda markamızın değeri daha da artıyor ve daha fazla bilinirlik sağlıyoruz. 14 yıllık Bitcoin tarihinin 10 yılında başarıyla yer almak, bu alanda dünyanın dördüncü borsası olmak global ölçekte de bilinirlik getiriyor.

 

 

Regülasyonlara uyum, lisanslar, güvenlik ve gizlilik sertifikasyonları açısından çok önemli bir şirketin lideriydiniz. Ülkemizde hem regülasyon tarafında hem de kripto kabulünün yaygınlaşması noktasında nasıl bir yol izlenmeli?

Paycell Genel Müdürü iken bir elektronik para ve ödeme hizmetleri kuruluşu olarak, son derece tanımlı ve regüle bir alanda faaliyet göstererek yine finansal hizmetler dünyasına ve kullanıcıya değer yaratma odağında çalıştık. Kripto sektöründe ise açık bir regülasyon bulunmuyor ancak bu durum her istenilenin yapılabileceği anlamına gelmiyor. Sonuçta bir işletme olarak ürün ve hizmet sağlıyoruz ve bunun karşılığında kar elde ediyoruz. Bunu yaparken de genel mevzuatlara, yerli ve yabancı standartlara uymak ve prensipleriniz ışığında doğruyu bulmak ve uygulamak zorundasınız. Eğer net olmayan yepyeni bir konu varsa da bir öncü olarak sektörün emsal alıp ileride takip edeceği doğru ve sürdürülebilir standartları kendiniz oluşturmak adına kafa yormak zorundasınız.

Biz BtcTurk | Kripto olarak, regülasyon olsun olmasın, dünyada da örnek gösterilebileceği düşüncesiyle her zaman en doğru kurallar çerçevesinde hareket etmeye özen gösteriyoruz. İçeriden ve dışarıdan düzenli olarak denetim faaliyetlerimiz var. Örneğin herhangi bir zorunluluk olmasa da şeffaflık ilkemiz sebebiyle KPMG tarafından haftalık olarak kullanıcı varlıklarının denetimini yaptırıyoruz, gerçekten kullanıcı varlıkların bire bir tutulduğunu teyit ettiriyoruz.

 

 

2022 yılında global ölçekte tüm finansal piyasalar ve koşullar genel anlamda zorlayıcıydı. 2020’de gerçekleşen halving sonrası Bitcoin’de başlayan yükseliş trendi, 2022’de aynı ivmede devam edememişti. 2023 yılında yaşanan ve etkisi süren sektördeki güven sorunu kısmını bir kenara bırakırsak, yılın nasıl geçmesini beklemeliyiz?

Bitcoin’in geçmiş dönemde nasıl hareket ettiğine baktığımızda; Bitcoin yaklaşık 4 senelik döngüler halinde hareket etti. En son 2020 yılında gerçekleşen Bitcoin Halving’i sonrasında, uzun bir süre Bitcoin’de yukarı yönlü hareketler görmüştük. 2012 ve 2016 yıllarında yaşanan Halving dönemlerinden sonra da benzer fiyat hareketleri gerçekleşmişti. Bu fiyat hareketlerinin de Halving sonrası yaklaşık bir sene sürdüğünü gözlemliyoruz. Bitcoin’de bir sonraki Halving döngüsü 2024 yılının Mayıs ayında gerçekleşmesi bekleniyor. Eğer döngüler eskisi gibi devam edecek ve tarih tekerrür edecekse, 2024 yılının hareketli geçeceğini söyleyebiliriz.

Önümüzdeki birkaç ayda ise gündemi en çok meşgul edecek konuların başında spot Bitcoin ETF’leri gelecek. SEC’in spot Bitcoin ETF’leri onaylaması durumunda erken bir hareketlilik de gözlenebilir.