Mastercard, Dijital Varlıklar Birim Yöneticisi Dağhan Söylemez, Fintechtime Ekim sayısı için yazdı “Yeni teknoloji devrimi: Web3 nedir?”.

Dijitalleşme günlük yaşantımızı derinden etkilemeye devam ediyor. Bu konuda yakından takip edilmesi gereken gelişmelerden biri de “Web3”. Web3 sadece teknoloji dünyasında devrim yaratma değil, aynı zamanda toplumun işleyişini de temelden değiştirme potansiyeline sahip. Peki, Web3 tam olarak nedir ve nasıl çalışır?

 

Yeni teknoloji devrimi: Web3 nedir?

Dijitalleşme günlük yaşantımızı derinden etkilemeye devam ediyor. Bu konuda yakından takip edilmesi gereken gelişmelerden biri de “Web3”. Web3 sadece teknoloji dünyasında devrim yaratma değil, aynı zamanda toplumun işleyişini de temelden değiştirme potansiyeline sahip. Peki, Web3 tam olarak nedir ve nasıl çalışır?

Web3, bilgi ve uygulamaların çevrimiçi paylaşımını geliştirerek daha verimli, şeffaf ve eşitlikçi hale getirmeyi amaçlayan yeni bir internet modelidir. Yapay zeka, blockzincir ve kripto paralar gibi son teknolojileri içeren bu yeni modeli kullanıcılara daha fazla kontrol, kişiselleştirme ve etkileşim olanağı sunmaktadır.

Web3’ün dikkate değer bir diğer özelliği ise, kullanıcıları “Web2” modelindeki pasif tüketici konumundan aktif katılımcılara dönüştürmesidir. Web3, kullanıcılara kişisel verilerini ve içeriklerini kontrol etme yeteneği sağlamakla kalmayıp, çevrimiçi faaliyetlerinden gelir elde etmelerine imkan vermektedir.

 

Web3 Uygulama Örnekleri

Web3’ün temel dayanaklarından biri blokzincir ağ çözümleridir. Ethereum ağı bunun en belirgin örneği olarak öne çıkmaktadır. Otomatize edilmiş işlemleri mümkün kılan “akıllı sözleşme”leri destekleyerek kapsamlı programlanabilirliğe sahip bir platform sağlayan Ethereum, çeşitli sektörlerde yeni uygulamaların önünü açmıştır.

Örneğin, Uniswap, aracılara ihtiyaç duymadan doğrudan kripto paraların takasına olanak tanıyan bir DeFi (merkezi olmayan finans) protokolüdür. Ayrıca, Aave gibi diğer protokoller kullanıcıların geleneksel finans kurumları olmadan borç verme, borç alma ve faiz kazanma işlemlerini gerçekleştirmelerine olanak tanımaktadır. Değeri merkeziyetçi para birimlerine bağlı olan “stabil kripto para”, diğer kripto paraların meşhur fiyat dalgalanmalarını yaşatmadan dijital paranın avantajlarını sunan bir başka Web3 yeniliğidir. Oyun endüstrisi, oyunculara oyun içi varlıklarının gerçek hayatta da sahipliğini sunan blokzincir tabanlı oyunlarla bir devrime tanıklık etmektedir. Geçtiğimiz yılın en popüler atılımı olan, kullanıcılara arttırılmış gerçeklikle etkileşim imkanı sunan Metaverse ise Web3 kavramlarıyla şekillenen bir diğer yenilik olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Regülatif Atmosfer

Web3’ün temelindeki blokzincir teknolojisi çığır açıcı olmasına rağmen, içerdiği kripto varlıklar geleneksel finansal varlıklara benzemektedir. Bu sebeple mevcut regülatif düzenlemeler genellikle kripto varlıklarla ilişkilendirilen riskleri de ele alabilmektir. Ancak bu konudaki esas zorluk, bu düzenlemelerin özellikle kripto varlıkların sınıflandırılmasında ve farklı otoriteler arasında koordinasyon söz konusu olduğunda etkili bir şekilde uygulanmasında yatmaktadır. Dünya çapında hükümetler inovasyonu engellemeden bu düzenlemeleri kripto alanına uyarlama göreviyle karşı karşıyadır. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için Mastercard Data & Services web sitesindeki “Identifying the missing pieces in the crypto-regulation puzzle” başlıklı yazıyla ilgili linki ziyaret edebilirsiniz*

 

Sonuç

Kullanıcılara daha fazla özgürlük ve kontrol vaat eden Web3, gelişen düzenleyici ortamla birlikte internetin ve ödeme sistemlerinin geleceği olarak görülmektedir. Yapay zeka, blok zinciri ve kripto para birimleri gibi ileri teknolojiler bir araya geldikçe, hem teknoloji endüstrisinde hem de toplumumuzun genelinde derin bir dönüşüm beklenmektedir.

* https://www.mastercardservices.com/en/reports-insights/identifying-missing-pieces-crypto-regulation-puzzle