Momento Kurucusu Zeynep Dağlı Kastro, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı. 

Zorlu ve hüzünlü bir yılı geride bırakırken, 2024 yılının başta sağlık olmak üzere huzur, sevinç, mutluluk, cesaret, umut ve barış içerisinde geçmesini temenni ediyorum.

 

Son yıllarda dijital dönüşüm oldukça hızlandı. Trendlerin artık göz açıp kapayıncaya kadar değiştiği bir dünyada yaşıyoruz. Fintek sektörü bu noktada çok çevik bir yapıya sahip. Ancak yüksek enflasyon ve artan faiz oranları gibi küresel makroekonomik endişeler ve jeopolitik gerilimlerin yanı sıra ülkemizde meydana gelen büyük depremin etkisiyle piyasayı saran belirsizlik ortamı tüm sektörleri olduğu gibi finansal teknolojiler alanını da etkiledi. KPMG’nin “Pulse of Fintech” raporuna göre; küresel çapta finteklere yapılan yatırımlar 2022 yılının ikinci yarısındaki 63,2 milyar dolardan 2023 yılının ilk yarısında 52,4 milyar dolara, aynı dönemler için anlaşma sayısı ise 2 bin 885’ten 2 bin 153’e geriledi. Türkiye özelinde baktığımızda ise İstanbul Kalkınma Ajansı raporuna göre FinTech sektörü, en yüksek yatırım adedi sıralamasında 4. Oldu. Her ne kadar mevcut konjonktür nedeniyle girişimlere ve FinTech’lere yatırımlar baskılansa da bunun geçici olduğunu düşünüyorum. Normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte FinTech’ler yatırımlarda aslan payını almaya devam edecektir.

Ödüllendirme ve sadakat dikeyinde baktığımızda da iş hayatı son yıllarda ciddi anlamda bir değişim gösterdi. 1960’larda çalışanların ortalama kıdemi 12 seneyken, günümüzde bu 2 seneye geriledi. Eskiden şirketler için sadakati sağlamada tek belirleyici unsur ücretken, günümüzde aidiyet duygusu farklı etkenlerle şekilleniyor. Yakın zamanda Deloitte’un Y ve Z kuşağının tüm beklentilerini analiz ettiği rapor çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Rapora göre yeni neslin beklentileri 5 ana başlık etrafında toplanıyor: Şirketin güçlü bir vizyona sahip olması ve bu vizyonun kişinin kendi değerleriyle örtüşmesi, toplumsal fayda sağlaması, öğrenme fırsatları sunması, ilerleyebilecek alanlar sağlaması ve ücret. Bu 5 başlıkta ücretin sadece yüzde 20’lik önem arz ettiği belirtilen raporda, toplumsal sürdürülebilirlik konusu öne çıkıyor. Yani temelde sesini duyuran, söz sahibi olmak isteyen bir yeni nesil var ve bu jenerasyonu sadece ücretle elde tutmak mümkün değil.

Momento olarak bu noktada dijital portalımız aracılığıyla işverenlerin çalışanlarına diledikleri konularda ödül puanları atayabildikleri, çalışanların da bu puanı kendi istediği alışveriş noktasında dilediği gibi kullanabildikleri bir altyapı sunuyoruz. Diğer taraftan fintek sektörünün sadakat dikeyinde hizmet veren bir şirketiz. Üye iş yerleri ile şirketlerin çalışanlarını bir araya getiriyoruz. Hem şirketler için hem de perakende iş yerleri için kazan kazan ilişkisini değerli kılıyoruz.

Pandemi şirketleri zorunlu bir dijitalleşmeye iterken, son 3 yılda 20 kata yakın bir büyüme elde ettik. 2020 yılında şirketlerin hediye çeki veya erzak kolisi gönderimi gibi operasyonel işlerle uğraşmasına son veren Dijital Erzak uygulamasını başlattık. Bu çözümümüze ilgi 17 kat arttı.

Ekibimizle ürünlerimizi nasıl daha ileri seviyeye taşıyabileceğimiz üzerine sürekli istişareler yapıyoruz. Dijital sistemlerimizi daha keyifli, oyun alt yapılı hale getirmeyi hedefliyoruz. Deloitte’un raporuna göre mevcut konjonktürde dünya genelinde Z kuşağı ev/araba almayı ya da aile kurmayı çok uzak görüyor. Bizler bu noktada kişilerin başarılarının görülüp takdir edildiği, hayatın kutlamaya değer yanlarının altını çizebilmek istiyoruz. Çalışanlar arası ödüllendirmeyi mümkün kılmak, globalleşen sistemlerde ülkemiz dışında görev alan ekiplere de sistemleri açabilmek üzerine çalışıyoruz.