Aktif Tech Proje ve Süreç Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı FilizYılmaz ile Fintechtime Mart Sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.

Fintek dünyasının kadın liderinin röportajları eşliğinde derlediğimiz, sektörde kadın lider ve çalışanların varlığının önemini vurgulayan “Fintek Dünyasının Kadın Liderleri” özel dosya konusu, Fintechtime Mart 2024 sayısında yer aldı. Röportajların tümünü “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etiketi üzerinden takip edebilirsiniz.

 

Fintek sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Şirketinizdeki göreviniz ve sorumluluk alanınız nedir?

Farklı Bankaların Bilgi Teknoloji Gruplarında üstlendiğim roller sonrasında Aktif Bank Bilgi Teknolojilerinde Proje ve Süreç Yönetimi Bölüm Başkanı olarak görev yaptım. Geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerin fintek dünyasında bilinirlik yaratması, büyüme ve gelişime imkân tanıması sebebi ile Bilgi Teknolojileri Grubu, bir fintek (Aktif Tech) olarak iştirakleşme yoluna gitti.

Bankalar ve finteklerin son yıllarda sıklıkla kendi içlerinden teknoloji şirketleri çıkardığını görüyoruz. Buradaki temel motivasyon; teknolojik değişime daha hızlı uyum sağlamak, grup içerisindeki tecrübeler ile ürünleştirilen teknolojik altyapıları ticarileştirerek, teknoloji ekiplerini destek ekibi rolünden daha aktif bir role büründürmek. Bu sayede sunulan teknolojileri günümüze uygun halde, güncel tutmak daha az maliyetli hale geliyor.

Aktif Tech’te de geliştirilen projelerin ve test kalite süreçlerinin yönetiminden sorumluyum.

 

Kadınların sektördeki katılım seviyesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Kadın yöneticilerin liderliği fintek endüstrisini nasıl etkiliyor?

Finans sektörü kadın istihdamı anlamında diğer sektörlere göre daha eşitlikçi bir sektör. Öte yandan yönetim seviyesine doğru ilerledikçe kadın yönetici oranı son yıllarda artış göstermekle beraber halen yeterli değil. Aktif Bank ekosistemi olarak biz sektörümüzde farklı bir konumda yer alıyoruz. Bir kadın CEO’nun liderlik ettiği Aktif Bank’ta C Level’da kadın-erkek dağılımı eşit ve bu örneğine az rastlanır bir durum. İştiraklere bakınca da yine önemli yönetim pozisyonlarında erkekler kadar kadınların da oturduğunu, cinsiyetlere göre değil yetkinliklere göre bir yapı kurulduğunu görebiliyoruz. Bir kadın yönetici olarak elbette kadınların -birçok sektörde olduğu gibi- fintek dünyasında da yoğun olarak görev almalarının farklı bakış açıları, etkin süreç kurgularının oluşturulması, insan odaklı iş yapış modellerinin geliştirilmesi noktasında çokça katkı sağlayacağını düşünüyorum ve tüm sektörde kadın istihdamının ve özellikle de yönetim seviyesindeki dağılım oranının artmasını diliyorum.

 

Ülkemizde ve dünyada fintek sektöründe başarılı gördüğünüz, öne çıkan kadın liderler ve girişimler var mı?

Tüm işlerinin odağına teknoloji ve iş birliklerini konumlandıran Aktif Bank’ın iştiraki ve bu ekosistemden doğan bir kurum olarak, Banka’nın diğer iştiraklerini ve fintekleri önemli iş ortaklarımız olarak görüyoruz. Bu yapılarda görev ve sorumluluk alan onlarca kadın lider arkadaşımız var.

 

Kadınların finansal teknolojilerin geleceği üzerinde ne tür bir etki yapabileceğini düşünüyorsunuz?

Son yıllarda kadın liderler, finansal teknoloji süreçlerinin her noktasında katma değerli, itici, aktif rol alıyorlar. İş geliştirmeden pazarlamaya, proje geliştirme süreçlerinden kalite adımlarına kadar her alanda yaratılan kadın istihdamı ile, şeffaf, düzenli, planlı ve yenilikçi iş modelleri de oluşuyor.

 

Finansal teknoloji sektöründeki kadın temsili neden önemli? Bu temsil sektörün genel başarısını nasıl etkiliyor?

Kadın temsili her sektörde kritik. Farklı bakış açılarının ve kabiliyetlerin kazandırılması ancak kadın istihdamı ile söz konusu olabilir.

 

Finansal teknoloji sektöründe kadınların karşılaştığı en büyük zorluklar neler? Bu zorlukların üstesinden gelmek için neler yapılabilir?

İş bilgisi, tecrübesi ve yapılabilirlikler konusunda kadının karşılaştığı herhangi bir zorluk olmadığını düşünüyorum. Bilakis, kadın daha rekabetçi, motive ve planlı. Ancak elbette özel hayatta üstlenilen roller ile iş hayatını dengelemek kadın için bir konu. Son dönemde çalışma modellerinin farklılaşması (hibrit, uzaktan çalışma gibi) ile bu konunun da bir engel olmaktan çıktığını düşünüyorum.

 

Sektördeki terfi süreçlerinin şeffaflığı ve bu süreçlerin kadın çalışanlar üzerindeki etkisi konusunda ne tür iyileştirmeler önerirsiniz?

Aktif Tech olarak terfi süreçleri konusunda son yıllarda yaptığımız çalışmalar gerek kadın gerekse erkek çalışanlar için şeffaf ve yol haritası net kurallar koyuyor. Herkese eşit gelişim ve yükselme alanları sunuyor. Tüm ekosistemimizdeki gibi Aktif Tech’te de yetkinlik temel kriter. Sektörde de benzer yaklaşımlar oluştuğunu sevinerek takip ediyorum.

 

Kadınların finansal teknoloji sektöründe daha üst düzey rollerde temsil edilmesi için şirketler ve organizasyonlar ne gibi adımlar atmalı? 

Kadınlar için rol ve sorumluluklar noktasında erkek çalışanlar ile eşit fırsatlar yaratılmalı. Vizyoner bakış açıları ve yaklaşımları desteklenmeli. Ayrıca şirketlerin insan kaynakları politikasında da kadın istihdamını gözetecek politikalar devreye sokmasının daha elverişli bir ortam sağlayacağını düşünüyorum.

 

Finansal hizmetlerde daha fazla kadın yetiştirmek ve bu alana kazandırmak için hangi tür eğitim ve gelişim fırsatlarına ihtiyaç var? 

İş geliştirmeden data analizine, yazılım geliştirmeden analiz süreçlerine, proje ve yönetişim aktivitelerine kadar teknolojik istasyonların tamamını kapsayan eğitim alanları destekleyici olacaktır.

 

Liderler, şirket içinde cinsiyet eşitliği hedeflerini desteklemek için ne tür sorumluluklar almalı? Bu hedeflere ulaşmak için hangi politikalar uygulanabilir? 

Eşit eğitim ve gelişim olanaklarının sunulması, eşit ve dengeli rol ve sorumluluk atamalarını çok önemli görüyorum. Liderin çalışanların kabiliyetlerini cinsiyet bağımsız olarak analiz etmesi ve yönlendirici olması çalışan motivasyonunu artırıcı, kuruma katma değerli iş üretimini sağlar.