Motorola önce Google bünyesine dahil oldu. Birkaç yıl sonra, 2014’te ise 3 milyar dolara yakın bir anlaşma sonucu Lenovo tarafından satın alındı. Yakın zamanda Motorola markasını Moto şeklinde kendi alt markası haline getiren Lenovo’nun bu hamlesinin sırrı ise mali tablolardan ortaya çıktı.

Son iki yıllık dönemde 66,1 milyon adet akıllı telefon tedarik ettiği açıklanan Lenovo, bunun sadece 5 milyonunu Motorola tarafından temin etti. İki yılda beş milyon cihazı zor satan bir marka elbette yatırımcısının aklında soru işaretleri oluşturuyor.

Birleşme sonucu belirlenen hedeflerin ıskalandığını itiraf eden Lenovo yönetimi, yaptığı açıklamada üst sınıf markalar nedeniyle Çin’de satılmak için raflara sürünen ürünlerin elde kaldığını belirtti. Amerika’da Motorola ile yapılan geçişin de bekleneni veremediğini söyleyen yetkililer, geride kalan mali yılı 44,9 milyar dolar toplam ciroya karşın 128 milyon dolar zarar ile kapattı.

Durumu tersine döndürmek isteyen Lenovo, bu amaçla mobil operasyonlarını Çin ve diğer ülkeler olmak üzere ikiye böldü ve iki ayrı CEO ile çalışmaya başladı.