Türkiye’nin ilk yerli power bank üreticisi Stok Enerji, Avrupa Birliği’nde 2020’de seri üretime geçilecek elektrikli otomobilin batarya ve batarya yönetim sistemini üreterek proje ortağı oldu. Tente Global şirketler grubuna bağlı Stok Enerji’nin Wolksvagen, Fiat ve Michelin’in ile birlikte yer aldığı çalışmanın proje ayağı 2015 yılında tamamlandı. Araç 2020’de seri üretime geçilerek trafiğe çıkarılacak.
Tente Global Şirketler Grubu ve Stok Enerji Üretici İlişkileri Yöneticisi Ahmet Furkan Ekinci “Avrupa Birliği 7. Çerçeve kapsamında yer alan destek projesinde E7 sınıf bir araç geliştiriyorlardı. Batarya için bir İspanyol firmadan destek almışlardı ancak firmanın çekilmesiyle proje tıkanmıştı. Casio gibi büyük bir iş ortağımızın referansı ile biz de projeye dahil olduk. Sunumlar yaptık, beğenildi. Hem batarya, hem de batarya yönetim sistemini yaptık. Teslim ettik. Araç 2020’de yollarda olacak. Yüzde yüz Türk Markası olarak böyle büyük bir projenin batarya tedarikçisi olmak bizi çok mutlu ediyor.” dedi.
Cep telefonu, PC ve diz üstü bilgisayarlara yüzde yüz yerli batarya geliyor…
Türkiye’deki tek yerli power bank üreticisi olan Stok Enerji cep telefonunda da yerli batarya üretimine hazırlanıyor. Bunun için Ar-Ge çalışmalarına başlandığını, fabrikanın yakında açılacağını söyleyen Ahmet Furkan Ekinci “Hedefimiz pil hücre üretimi. Hücrenin kalitesi pilin de kalitesini oluşturuyor. Buradaki üretim dünya standartlarında en iyisi olacak. Panasonic, Samsung ve LG ile iş birliğimiz var. Şu anda bu alanda yerli üretim yok. İthalat sebebiyle ciddi bir para yurtdışına çıkıyor. 1000 TL’lik bir mobil cihazın yüzde 0.5’ini pil oluşturuyor. Yılda 13 milyon cep telefonu ile birlikte PC, dizüstü bilgisayarlar gibi cihazları da düşündüğünüzde, ülkemizde kalacak paranın büyüklüğü de ortaya çıkacaktır.” şeklinde konuştu.
Power bank ithalatı bitecek…
Son yıllarda cep telefonu pillerinin çabuk tükenmesi sebebiyle hemen herkesin vazgeçilmez telefon tamamlayıcısı olan power bank üretiminde de atılım içinde olduklarını söyleyen Ahmet Furkan Ekinci, “Bunun için 25 kişilik bir ekip kurduk. 2007’de başladığımızda tasarım ve Ar-Ge bizde, üretim yurtdışındaydı. Montajı yurtdışında büyük firmalara yaptırıyorduk. Şu anda üretimi de bünyemize aldık. Bunun için 200 bin dolardan fazla robotik yatırım yaptık. Afrika ve özellikle Avrupa’ya yakınlığımızın avantajını kullanmak istiyoruz. Türkiye’de yılda 2 milyonun üzerinde power bank ithalatı var. Geçen bizim üretimimiz 200-300 bir aralığındaydı. Bu yıl ise hedefimiz üretimi 3 kat arttırmak.” dedi.