Dünyaca tanınmış analistlerden John Hardy, Euro/dolar paritesinin 1.1000’in altında sonlanarak Amerikan Doları’nın geçtiğimiz haftayı güçlü bir şekilde kapatması nedeniyle ABD Merkez Bankası’nın daha sert bir tutum sergileyebileceğine, FED’in de eylül ayında bir sürpriz olmasını önlemek için biraz sert yorumlarda bulunabileceğine dikkat çekti.

Saxo Bank FX Strateji Müdürü, Amerikan dolarının geçtiğimiz haftayı güçlenerek kapatması sonrasında dövizlerle ilgili bir değerlendirme yaptı. “Amerikan Doları geçtiğimiz haftayı güçlü bir şekilde kapattı, ABD Merkez Bankası’ndan bu hafta daha sert bir tutum beklenmesi belki de bunun başlıca nedenidir” diyen Hardy, FED’in de ABD ekonomisinin ivme kazanmaya devam etmesi durumunda, Eylül veya Aralık’da faiz artırımı bakımından daha yüksek oranların fiyatlandırmasını teşvik etmek için sert bir dile başvurabileceğini belirtti.

John Hardy sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD Vadeli Emtia İşlemleri Ticaret Komisyonu’nun haftalık spekülatif pozisyon raporuna bakınca, ABD kurunun vadeli işlemler spekülatörleri, toplamda çok miktarda USD alım satımıyla eksik pozisyona sahipler, fakat bunun neredeyse tümü EURUSD ve GBPUSD’ye odaklanmış durumda. GBPUSD bazında -74,000 sözleşme, yani yaklaşık olarak £4.6 milyar. Bu rakam şaşırtıcı bir şekilde 2010’daki kayda göre biraz daha eksik bir pozisyonda.

“Bu sırada piyasanın 100,000 EURUSD sözleşme ($12.5 milyar) eksiği var. Öte yandan Japon Yeni de (39 bin sözleşme) ile Avustralya (33 bin) ve Kanada Doları’na (22 bin) kıyasla oldukça eksik. Bu nedenle USD’nin toplu uzun bir pozisyon almasından söz edemeyiz. EURUSD’nin kayıtlarda 225,000 sözleşme bakımından eksik kaldığından da söz etmeliyiz. Dolayısıyla pozisyon genişlemesi için yeterince alan mevcut.”

brexit

EURUSD Brexit’ten sonra baskı altına alındı

Ünlü analist John Hardy, G20 toplantısının olağan demeçlerle geçtiğini, sonraki adım için mali teşvikle alakalı kur manipülasyonu ve teşvikinden kaçınma ihtiyacından söz edildiğini de belirterek bu konuda da şunları söyledi: “Geçmişte tecrübe edildiği üzere, toplantı muhtemelen geçen hafta boyunca Çin’in renminbiyi güçlendirmesi için neden sağladı. Bu yüzden de içinde bulunduğumuz hafta, aylardır devam eden sabit zayıflamaya devam edip etmeyeceklerini görmek için ilginç bir dönüm noktası olacak.”

Brexit’in şokundan sonra uzun bir süre EURUSD’nin baskı altına alındığına dikkat çeken Hardy, “Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısının olaysız seyretmesine rağmen, Euro genel olarak yeniden dirilmekte olan USD’ye karşı güçten düşmüştür” yorumunu yaptı.

Ünlü analist sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hafta gözler FOMC’ye dönmüş ve Janet Yellen ile beraberindekilerin USD teklifinin pozisyonunu korumak için yeterince sert olup olmayacağını izliyor. Sonraki faiz oranı 1.0800 alanında ve belki de daha düşük olacaktır. Çünkü son Fibonacci düzeltme seviyeleri 1.0950’nin hemen altındaki %61.8’den sonra görülmüştür ve Brexit oyunu takip eden mali kayıptan sonra durmuştur.”

John Hardy’ye göre G-10 özeti

USD: Dolar istikrarlı gözüküyor. Toparlanma eğilimini korumak için bu haftaki FOMC’den sonraki gücünü de muhafaza etmesi gerekli. Aksi takdirde, yaz durgunluğunun Ağustos ayında geri dönmesi riski var. Anketlerde Trump’ın Clinton’la başa baş gitmesi, Kasım’daki ABD başkanlık seçimi sonrasındaki belirsizliği artırıyor.

EUR: 1.1000 aralığından sonra daha zayıf gözüküyor. Ortak para birimi, diğer para birimleriyle karşılaştırıldığında diğer etkenlere göre daha tarafsız gözükse de, mevcut durumdaki önemli test, Almanya IFO anketidir.

JPY: Bu Cuma hayal kırıklığıyla dolu Japonya Bankası’nda JPY için toparlanma eğilimine alan olduğu düşünülüyor. Fakat aynı zamanda güçlü riski iştahının arka planı, JPY gücüne karşı işlemekte. Bu nedenle, BoJ’un yen’i daha zayıf hale getirmesi çoğunluğun düşündüğünden daha kolay olabilir.

GBP: Piyasa haberlerin etkisinde olmayı sürdürürken, Sterlin Cuma günkü Markit PMI’larındaki (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) ani kayıpla cezalandırıldı. Özellikle de Euro’ya karşı bunu takip eden güçlenme, eksik sterlin ticaretinin kümelenebileceğini gösteriyor. Risk iştahı güçlü kalmaya devam ederse, sterlinin direncini görmek şaşırtıcı olmaz.

CHF: FOMC yönlendirmesindeki sertliği bir tık daha artırırsak, özellikle de şimdi EURUSD 1.1000’in altına inmişken, yukarı yönlü bir yükselme bakımından son başarısızlıklardan sonra USDCHF çiftini izlemek ilginç olabilir.

AUD: Q2 Avustralya CPI verilerinden sonra, AUD’nin NZD’ye kıyasla daha yüksek olmasını tercih ederiz. Bu sırada, daha yönlendirici bir kararlılık beklerken, AUDUSD0.7300 ve 0.7650 arasında belirsiz bir alanda seyrediyor.

CAD: Uzun süredir yükselişe geçmesini ve daha sert bir FED, zayıf petrol fiyatları ve Kanada’daki çirkin yapısal arka plan (özel borç ve zayıf cari hesap) nedeniyle 1.3300+ üstüne çıkmasını dört gözle bekliyoruz.

NZD: Güvercin bir tutumdaki RBNZ fiyata eklendiği için, NZD yakın zamandaki agresif düşüşten sonra zor bir dönemden geçiyor. Bu nedenle banka 11 Ağustos’daki toplantısında güvercin tutumu netleştirmek için oldukça yüksek bir çıta koyacaktır.

SEK: İsveç’ten geçtiğimiz hafta ilginç veriler geldi. Çarşamba günkü güven anketi sonuçları, Perşembe günkü işsizlik ve perakende satışları ve cuma günkü Q2 GDP tahminleri. 9.50’deki EURSEK kararlığını korumaya çalışıyor. Yerel direnç 9.60’ın yukarısındaki devrin/sınırın üstünde

NOK: Petrol gücünü kaybederken 9.40/45 bölgesinde EURNOK önemli bir direnç gösteriyor. USD gücü, daha fazla petrol zayıflığı ve dolayısıyla NOK zayıflığıyla karşı karşıya kalabilir.