Mastercard, 2011 yılından beri yayımladığı ve tüm dünyada 132 kenti kapsayan, “Hedef Şehirler Endeksi” raporunun 2016 yılı sonuçlarını açıkladı. 2015 yılı raporunda Avrupa’da 3. sıraya yerleşen İstanbul, bu yıl da yerini korudu ve yaklaşık 12 milyon ziyaretçiyle Londra ve Paris’in ardından Avrupa sıralamasında 3. sıraya yerleşti. Dünya sıralamasında Bangkok birinci sıraya yerleşirken, seyahat harcamalarında en büyük payı alışverişin aldığı görülüyor. Bu genel trendden farklı olarak İstanbul’u ziyaret edenlerin harcamalarında yemek büyük pay alıyor.

MasterCard’ın gelenekselleşen Hedef Şehirler Endeksi raporunun bu yılki sonuçları yayımlandı. Dünyanın en çok seyahat edilen 132 şehrindeki turizm trendlerini, uluslararası ziyaretçi sayılarındaki değişim ve turizm geliri potansiyelleri karşılaştırmalı olarak inceleyen raporda İstanbul dünya listesinde 11. sırada yer alırken, Avrupa listesinde geçen seneki yerini koruyarak 3. sırada yer aldı. Araştırmaya göre listenin ilk sırasındaki Bangkok’u 2016 yılında 21,47 milyon kişinin ziyaret edeceği ön görülüyor. Rapor ayrıca seyahat ve harcamaların dünya GSYİH’dan daha hızlı büyüdüğünü, bu sebeple de listedeki şehirlerin ekonominin lokomotifi olmaya devam ettiğini de ortaya koydu.

Ziyaret amaçları değişiyor…

Endeks bu sene ilk kez, ziyaret amaçlarını da ortaya koydu. En çok ziyaret edilen 20 şehrin ziyaretçilerinin %85’i turistik amaçla seyahat ediyor. Şangay bu trendin dışında kalıyor. Bu şehrin ziyaretçilerinin yarısından fazlasının iş amaçlı seyahat ettiği görülüyor.

istanbul_turist

Ziyaretçiler Neye Para Harcıyor?

İlk 20 şehri incelediğimizde seyahat edenlerin yaptığı harcamalarda, yemek harcamalarının büyük pay aldığı görülüyor. Avrupa’da Amsterdam, Barselona, İstanbul, Milano, Paris, Prag ve Viyana dışında en yüksek payı alışveriş alıyor.

Ziyaretçiler daha az para harcamaya başladı

İstanbul’u ziyaret edenlerin sayısının hemen hemen aynı kaldığı ancak toplam harcamaların %10’dan fazla bir oranda gerilediği dikkat çekiyor.

Londra’nın İstanbul ekonomisine 306 milyon dolar turizm geliri bırakması bekleniyor

“Hedef Şehirler Endeksi 2016”ya göre İstanbul’a en çok turist gönderecek şehir 423 bin ziyaretçi ile geçen seneki raporda olduğu gibi bu seneki raporda da Londra oldu. Londra’dan gelen turistlerin İstanbul ekonomisine 306 milyon dolar turizm geliri bırakması bekleniyor.

İstanbul, Avrupalı ziyaretçilerin yanı sıra diğer bölgelerden de ziyaretçi aldığı görülüyor. Hedef şehirler listesindeki diğer Avrupa şehirlerinin aksine İstanbul’a gelen ziyaretçilerin %58’i Avrupa dışından. Ülke detayında baktığımızda, Avrupa’dan İstanbul’a ziyaretçi gönderen ülkelerde Almanya %11 ile en yüksek paya sahip, onu %5 ile İran, Rusya ve Amerika, %4 payla İngiltere izledi.

Hedef Şehirler Paha Biçilemez Şehirler Programında

Hedef Şehirler listesinde konfor ve pratiklik arayan ziyaretçiler için inovasyon yatırımı önemli. Listedeki Londra ve Şikago gibi şehirler toplu ulaşım sistemlerinde pratiklik sağlayan Mastercard’ın temassız mobil ödeme altyapısını kullanıyor. Mastercard ayrıca Paha Biçilemez Şehirler programı kapsamında tüketicilere yönelik kampanyalarla da şehirlerin yükselişine katkıda bulunuyor. Hedef Şehirler Endeksi’nde yer alan ilk 10 şehrin 9’u eşsiz deneyimler, ayrıcalıklı etkinlikler ve alışveriş fırsatları sunan Paha Biçilemez Şehirler programına dahil. İstanbul da, 2012 yılından beri, Mastercard’ın sunduğu bu ayrıcalıklı platforma dahil olan ilk şehirlerden biri.

bangkok

Globalde durum: Londra tahtını Bangkok’a kaptırdı

2016 raporunun ilk sırasındaki Bangkok’u, 20 milyon ziyaretçi ile geçen senenin liste başı Londra takip etti. Böylece son yedi yılda beş kez liste başı olan Londra, tahtını Bangkok’a kaptırmış oldu, ancak Avrupa’daki birinciliğini korudu. Londra’yı 18 milyon ziyaretçiyle Paris, 15 milyon ziyaretçiyle Dubai takip ediyor. Beşinci sırada ise 12 milyondan fazla ziyaretçiyle New York geliyor.

Bu seneki raporda harcamalar konusunda 31,2 milyar dolarlık harcama ile sürpriz bir yükseliş yapan Dubai, ikinci sıradaki Londra’nın 11,4 milyar dolar üzerinde.

Rapor sonuçlarını değerlendiren Mastercard Uluslararası Pazarlar Başkanı Ann Cairns, insanların seyahat ve harcama şekillerinin dünya şehirlerinin nasıl da birbirine bağlı olduğunu göstermesi açısından önemli olduğunun altını çizdi. Cairns sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan seyahatlerde planlama ve deneyim önem kazanıyor. Biz de Mastercard olarak bu ihtiyaçlara yönelik parçaları bir araya getirmeye, yenilikler geliştirmeye, ülkeleri birleştirmeye devam edeceğiz.”

Orta Doğu ve Afrika hem seyahat hem yaşam alanı olarak önem kazanıyor

Hedef şehirler listesinin ilk onu ile en hızlı büyüyen ilk on şehri incelediğinde Orta Doğu ve Afrika’nın global ekonomide giderek önem kazandığı dikkat çekiyor. Endekste ölçüm yapılan birçok şehirde, insanların seyahat etmenin yanı sıra bu şehirde yaşamaya da ilgi duydukları görülüyor. Osaka son yedi yılda uluslararası ziyaretçi alımında %24 ile en güçlü büyümeyi göstermiş. Onu %20 ile Chengdu, %19 ile Abu Dabi ve Kolombo takip ediyor.