Birleşik Krallık Maliye Bakanı Philip Hammond, British Business Bank aracılığıyla 400 milyon pound risk sermayesinin İngiltere’de iş yapan şirketlere yatırım olarak sunulacağını açıkladı. Başta fintech olmak üzere, ülkede gelişen yeni sektörleri ve iş kollarını desteklemeyi amaçlayan bu atılım ile İngiliz girişimlerin uluslararası devlere kaptırılmasının da önüne geçilecek.

Birleşik Krallık’ta en hızlı büyüyen şirketlerin sürekli daha büyük uluslararası oyuncular tarafından satın alındığını dile getiren Hammond, “Uzun zamandır devam eden bu problemi ortadan kaldırmak için ilk adımı atıyorum.” ifadesini kullandı.

Yakın dönemde Hammond’ın anlattığına benzer şekilde SwiftKey, Microsoft tarafından 201 milyon pound karşılığında, ARM ise Softbank tarafından 24,3 milyar pound karşılığında satın alınmıştı. Hammond bu yeni yatırımın, büyümekte olan şirketler için 1 milyar poundu aşkın yeni finansmana zemin hazırlayacağına inanıyor.

Benzer şekilde Avrupa Komisyonu da Avrupa Yatırım Fonu’na Avrupa’daki yeni girişimlere yatırım yapılmak üzere 400 milyon Euro fon sağlayacağını açıklamıştı. Brexit sonrası Birleşik Krallık’taki işletmelerin Avrupa Yatırım Fonu’na ne ölçüde erişim sağlayacakları şimdilik bilinmiyor. Şu ana kadar 2011-2015 arasında girişimlerin aldığı tüm yatırımın yüzde 37’sinin bu fonla karşılandığı biliniyor. Bakalım Philip Hammond’ın açıklamaları sonrasında bu tablo nasıl değişecek?