Rusya Merkez Bankası ve Ulusal Ödeme Kartları Sistemi bu yılın ilk aylarında Mir adını taşıyan, ülkenin ilk ulusal ödeme sistemini hayata geçirmişti. Rusya’nın Kırım politikaları nedeniyle ABD ve AB’nin uyguladığı yaptırımlara bir cevap niteliği taşıyan Mir için Mir-JCB, Mir-AmEx ve Mir-Maestro gibi farklı ülkelerle ortak logolu kartlar da hazırlanıyor.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in yaptığı açıklamaya göre ulusal ödeme sistemi Mir’in bir sonraki adımı, Çin’in UnionPay sistemiyle uyumlu çalışmak olacak. Çin Merkez Televizyonu’na röportaj veren Medvedev, “Bir taraftan çıkaracağımız Mir kartları, diğer taraftan UnionPay sistemini ulusal ödeme sistemimizle uyumlu hale getirmek için çalışmaları sürdürüyoruz. Bu adımın finansal anlaşmaların güvenilirliğini artıracağına inanıyoruz” dedi.

Çin ile ulusal ödeme sistemleri açısından sağlanacak bir uyumun, Rusya’da Swift gibi Batılı ülkelerin kontrolündeki ödeme sistemlerine olan ihtiyacı azaltacağına inandığını belirten Medvedev; iki ülke arasında bu tür bir iş birliği kurulursa finansal trafiğin hiçkimse tarafından engellenemeyeceğine dikkat çekti ve ekledi: “Ortak anlaşmalarda Yuan’ın kullanılması, ortak finansal işlem teknolojilerinin ve ortak logolu kartların kullanımı her iki ülke için de fayda sağlayacaktır.”