Windows 10 öncesi tüm işletim sistemlerini kademeli olarak ortadan kaldıran Microsoft, son olarak OEM satıcılara Windows 7 veya Windows 8.1 lisans satışını durdurdu. Bunun anlamı artık teknoloji mağazalarına gittiğinizde, Windows 10 öncesi herhangi bir sürüm yüklü dizüstü bilgisayar ya da hazır masaüstü PC’ler görmek zorlaşacak.

Microsoft’un Windows önyüklü bilgisayarlar için OEM üreticilere sattığı lisanslar için bir takvimi bulunuyor. Bu takvimde mağazalarda son kullanıcıya satılan Windows 7 Professional üç yıl önce, Windows 8.1 ise geçtiğimiz yıl raflardan kaldırılmıştı. Ancak OEM satıcıları bu iki sürümün lisanslarını 31 Ekim 2016’ya kadar alarak kendi dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlarında müşterilere sunmaya devam ettiler.

windows-oem-satis-takvimi

Kasım ayı itibarıyla herhangi bir satın alma yöntemiyle temin edilebilir tek işletim sistemi sürümü Windows 10 oldu. Elbette şirket Vista, 7 ve 8.1 için resmi desteğini vermeye devam ediyor. Vista’nın genişletilmiş desteği Nisan 2017’ye kadar devam edecek. Windows 7 kullanıcıları Ocak 2020’ye kadar güvenlik güncellemelerini almayı sürdürecekler.