İngiltere’de yapılan bir araştırma, perakende mağazalara giden müşterilerin dokunmatik ekran ya da sanal gerçeklik gibi teknolojiler görmek istediklerini ortaya koydu. İki bin kişinin katılımıyla gerçekleşen ankette önümüzdeki 12 ay içinde perakende zincirlerinden birine gidip alışveriş yapmayı planlayanların oranı yüzde 81. Katılımcıların yüzde 60’ı ise aynı ürünü online olarak almaya sıcak bakıyor.

İnternet üzerinde butik mağazalardan alışveriş yapmayı düşünenlerin yüzde 80 orana ulaşması ise geleneksel mağazaların işini zora sokuyor. Bu noktada fiziksel dükkanların imdadına yeni nesil teknolojiler yetişiyor. Ankete katılanların neredeyse üçte ikisi dükkanlarda dokunmatik teknoloji görmek istiyor. Benzer şekilde sanal gerçeklik isteyenler ve akıllı deneme odaları arayanların oranı yüzde 57 olurken, tüketicilerin yüzde 52’si ise artırılmış gerçekliği ziyaret ettikleri dükkanlarda görmek istiyor.

Fintech alanında yoğun çalışmalar yapılan İngiltere’de yeni ödeme teknolojileri de müşterilerin dükkanlarda aradığı özellikler arasında yer alıyor. İnsanlar temassız ödemeyi yüzde 48, mobil ödemeyi ise yüzde 37 oranında “hayatta dönüm noktası” olarak görüyor.

Yenilikçi teknolojiler denince ilk akla gelen ürünlerden olan drone’lar ise henüz iç mekana hazır değil; tüketicilerin üçte ikisi mağaza içinde drone kullanımına sıcak bakmıyor ve güvenlik, gizlilik ve kazalarla ilgili endişe duyuyor.

Teknoloji alanındaki bir diğer eksen kayması ise sosyal medya tarafında yaşanıyor: Bir ürünle ilgili şikayette bulunurken Twitter ya da Facebook gibi sosyal medya kanallarını tercih edenlerin oranı üç yıl önceye göre beş kat artmış durumda. Üstelik bir şikayet paylaştıklarında hemen geri dönüş bekliyor. Her üç katılımcıdan biri; sosyal medya üzerinden yaptıkları şikayete bir saat içinde yanıt almak istiyor.