Birleşik Krallık Hükümeti, finansal teknoloji inovasyonunda yaşanan patlamadan İskoçya’nın da faydalanmasını sağlamak üzere iki “fintech elçisi” tayin etti. Ekonomi Bakanı Simon Kirby’nin yaptığı açıklamaya göre Nucleus CEO’su David Ferguson ve Royal Bank of Scotland Bireysel ve Kurumsal Bankacılık Tasarım Şefi Louise Smith, İskoçya’da fintech’in gelişimi için elçilik yapacaklar.

Londra’nın ardından Birleşik Krallık’ın en büyük iki finansal merkezi olan Edinburgh ve Glasgow’a ev sahipliği yapan İskoçya’da, finans sektörü ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 7’sine katkı sağlıyor. Sektör kendi içinde 85 bine yakın kişiye istihdam sağlarken, finans sektörüyle dirsek temasında olan profesyonel hizmetler de 70 bin kişiye iş imkanı tanıyor.

Buna karşın Strathclyde Business School tarafından yapılan araştırmaya göre İskoçya bankacılık ve sigortacılık alanlarında mevcut teknolojik dönüşümü kucaklayamazsa, önümüzdeki 10 yıl içinde finans sektöründe 14 binden fazla kişi işsiz kalacak. Bu nedenle fintech elçilerinin üzerinde önemli bir sorumluluk bulunuyor.

Scottish Financial Enterprise çalışmalarının üzerine katkı sağlayarak ülkenin fintech arenasını geliştirmek için çalışacak olan elçiler, oluşturulan beş yıllık fintech stratejisindeki potansiyel fırsat ve zorlukları göğüslemek için İskoçya pazarına destek olacak. İskoçya’da fintech sektörünün devasa bir büyüme potansiyeli olduğunu dile getiren SFE Başkanı Graeme Jones, “David ve Louise İskoçya’da fintech’in kalbinde çalışıyor ve gerekli tecrübeye sahipler. Onların teşviki ve liderliğinde sektör Birleşik Krallık genelinde gerekli bağlantıların oluşturulmasına tanık olacaktır” açıklamasını yaptı.