Siz kişisel olarak teknolojinin hayatınıza girmesine ne kadar sıcak bakıyorsunuz?

Teknolojiyi günün her anında çok yoğun kullandığımı söyleyebilirim. Örneğin Turkcell’in kendi geliştirdiği ve tabletimde kullandığım bir uygulamayla dakika dakika şirketle ilgili tüm bilgilere ulaşabiliyorum; BİP uygulamamızı kaç kişi indirdi, Turkcell TV+ abone sayımız kaça ulaştı vs. Bu bana inanılmaz bir kolaylık ve hız sağlıyor. Bu anlamda teknolojik gelişmelerin karşısında olmak yerine işimizi teknolojiyle nasıl geliştirebiliriz, buna odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum.

IoT ile birlikte bazı güvenlik açıkları da çok konuşulmaya başlandı. Örneğin akıllı TV’lerin evlerimizin içini devamlı gözlemliyor olması gibi. Bunlar hakkındaki düşünceleriniz nedir?

Bu anlamda veri güvenliği ve kişisel, kurumsal bilgilerin gizliliği konusunda hepimizin ciddi bir hassasiyeti var. Fakat dünyada BT güvenliği alanında faaliyet gösteren firmalara baktığımızda rakamın en az diğer teknoloji şirketleri kadar çok olduğunu görürüz. Ve doğru iş ortaklarıyla çalıştığınızda buradaki potansiyel endişelerin rahatça ortadan kalktığını görüyoruz. Biz Türkiye’nin datası Türkiye’de kalmalı diyerek, Türkiye’nin en büyük datacenter’ı için yatırıma başladık. Gebze ve ardından kuracağımız iki büyük veri merkezi ile birlikte şu an 7 bin metrekare olan toplam veri merkezi alanımızı 30 bin metrekareye çıkaracağız. Bu veri merkezlerinde ağ güvenliğine ciddi bir vurgu yapıyor, güvenli servisler geliştirme yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bildiğiniz gibi finans teknolojileri ile ilgili tüm dünyada ciddi gelişmeler var. Sizin fintek dünyasına bakış açınızı öğrenebilir miyiz? Fransız telekom şirketi Orange gibi Turkcell’in banka satın alma  gibi bir düşüncesi var mı?

Turkcell, mobil ödeme teknolojileri alanında TÖHAŞ adlı iştirakiyle yer alıyor. Yenilikçi ödeme metotları ve fark yaratan kullanıcı deneyimleri ile hayatı kolaylaştıran güvenli ödeme yöntemleri sunuyoruz. Nakitsiz topluma geçişte sektöre öncülük etme vizyonuyla ülke ekonomisine değer yaratmayı amaçlıyoruz.

Turkcell Mobil Ödeme ile anlaşmalı üye iş yerlerinde sadece bir SMS ile alışveriş ve ödemelerinizi kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde cep telefonunuzdan yapabiliyorsunuz. Şu an yaklaşık 1500 üye işyeri ve 5 milyon kullanıcı ile faturalı ve ön ödemeli hat sahipleri; mobil ödeme ile işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Sosyal ağlarda, online oyunlarda, dijital içerik ve servislerde, online eğitim hizmeti veren sitelerde, aidat ödemelerinde, fiziksel ürün alışverişlerinde ve diğer online alışverişlerinizde ödeme aracı olarak kullanabiliyorsunuz.

Turkcell BDDK dan Turkcell Finansman AŞ adı altında bir BDDK denetimine bağlı şirket kurmak için onay aldı. Finans alanında Turkcell’in projelerinden bahseder misiniz?

Turkcell Finansman AŞ, müşterilerimize teknoloji ürünlerini uzun vadeli ve uygun bir ödeme yöntemiyle ulaştırmak amacıyla kuruldu. 60 aya kadar vadelerde cep telefonu, tablet vs gibi cihazları tüketicilerle buluşturacağız. 4.5G teknolojisine erişimi herkes tarafından mümkün kılmayı amaçlıyoruz. Bu aynı zamanda çalışkan bir bilanço yönetimi sağlamak için attığımız bir adımdı. Cihaz / terminal satışları artık bu iştirakimizin faaliyeti içinde yer alacak.

Turkcell’in 2016 için mobil bankacılık ile ilgili projeleri var mı? Android Pay, Samsung Pay, Apple Pay için ne düşünüyorsunuz? Turkcell benzeri ödeme sistemlerine hangi projeler ile cevap verecek?

Turkcell Mobil Ödeme’nin mobil bankacılıktan ziyade ödeme alanına dair bir çözüm olduğunu söylememiz gerekir. Önümüzdeki dönemlerde bu çözümün yaygınlaşması için çalışmaya devam edeceğiz.

Turkcell Finansman AŞ’nin fintek girişimlerine yatırım yapması gelecek projelerde var mı?

Şu an öyle bir planımız bulunmuyor.

Sizin sporla yakından ilgilendiğinizi biliyoruz. Türkiye futbol federasyonunda yönetim kurulundasınız. Son olarak Turkcell ile bir sponsorluk anlaşması imzalandı. Diğer taraftan golf ile de ilgilendiğinizi biliyoruz. Turkcell Platinum Golf Challenge düzenlendi mesela. Başka ilgilendiğiniz spor dalları var mı? Turkcell’in desteğini farklı spor dallarında görecek miyiz 2016 yılında?

Türkiye’nin Turkcell’i olarak coşku kaynağımız olan futbola 2002 yılından bu yana kesintisiz destek veriyoruz. A Milli Takım sponsorluğuyla başlayan futbola katkımız, Süper Lig ve Türkiye Futbol Federasyonu ana sponsorluğumuzla devam etti. Futbol, Turkcell için asla sadece futbol olmadı; Türkiye’ye ve Türk sporuna hizmet, sporcularımıza katkı, milletimize gurur ve övünç kaynağı oldu. Turkcell’in ilk yola çıkışı da bu amaç doğrultusunda başladı.

Bu süre zarfında A Milli Takım sponsorluğu, 2013’te başlayan Görme Engelliler Ligi ve Görme Engelli Milli Takım sponsorluğu gibi desteklerimiz devam etti. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk futbolunun marka değerini artırmaya yönelik her türlü çabaya destek olmayı sürdüreceğiz.

Aslında Turkcell olarak sporun her alanında yer alıyoruz. Türkiye Basketbol Federasyonu, Türkiye Atletizm Federasyonu, Türkiye Yüzme Federasyonu ve Türkiye Görme Engelliler Federasyonu başta olmak üzere birçok dalda sponsorluk desteği veriyoruz. Bu sponsorlukların içinde bizler için en önemlilerinden biri, Görme Engelli Spor Federasyonu işbirliğimiz.

Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye Görme Engelliler Federasyonu işbirliğiyle Görme Engelli Futbol Milli Takımı’nın yanı Görme Engelliler Ligi’ne ismini vererek ‘Turkcell Sesi Görenler Ligi’ne de ana sponsor olarak destek veriyoruz. Desteğimizle mücadele eden Görme Engelli (B1) Futbol Milli Takımımız, bu yıl 22-29 Ağustos tarihlerinde İngiltere’de düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda finalde Rusya’yı geçerek Avrupa Şampiyonu oldu ve 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda mücadele etme hakkı kazandı.

2020 hedefiyle 2013 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde yüzme ve atletizme 28 Milyon TL destek vererek her iki branşta da sürdürülebilir ve kalıcı başarı için yeni bir dönemi başlattık. Projenin toplam bütçesi bakanlığın da 28 Milyon TL’lik katkısıyla 56 Milyon TL’ye ulaştı. Olimpiyat tarihinin en fazla madalya kazanan ismi Michael Phelps ile yıllardır çalışan antrenörü Bob Bowman, projemize baş danışman oldu.

Bu projeyi yöneterek sadece sporcular yetiştirmiyor, antrenörlere verdiği eğitimlerle başarılı sporcular yetiştirecek bir sistemi ülkemize kazandırıyor. Yüzme ve atletizmin dışında bir de Türkiye Basketbol Federasyonu sponsorluğumuz mevcut. Basketbol Milli Takımımıza 2002 yılında resmi iletişim sponsoru olduk, işbirliğimize 2006 yılından beri “Ana Sponsor” olarak devam ediyoruz.  Milli Takımımız, Haziran ayında Rio 2016’da mücadele etmek için Olimpiyat elemesi oynayacak.  Umarım onlar da Rio’da ülkemizi temsil edecekler.