İçerik üreticileriyle günlük internet kullanıcılarını her daim karşı karşıya getiren reklam engelleyici programların kullanımı artmaya devam ediyor. 2016 yılında elde edilen verilere göre dünya çapında internet kullanıcılarının yüzde 11’inin reklam engelleyici yazılım kullanıyor. Bu oran yaklaşık 600 milyon cihaz anlamına geliyor.

Kendiliğinden reklam engelleyen tarayıcılar tercih ediliyor

Kullanıcılarına ücretsiz hizmet sunan internet sitelerinin gelir kaynaklarından olan site içi reklamlar (banner), tarayıcılara yüklenen eklentilerle engelenebiliyor. Uzun süre masaüstü cihazlar kullanılan ad-blocker programları günümüzde mobil cihazlarda sıklıkla görülmeye başlandı. Öyleki içerisinde kendiliğinden reklam engelleme modülü bulunan internet tarayıcılar bile tercih edilenler arasında.

Yapılan araştırma, masaüstü bilgisayarlardan akıllı telefonlara ve tabletlere varıncaya kadar internete bağlanan her akıllı cihazda reklam engelleyici uygulamaların kullanıldığını ortaya çıkardı. İstatistiklere göre reklam engelleyici yazılım kullanım oranı son bir yılda yüzde 30 oranın artış gösterdi.

Aynı araştırmaya göre internet üzerinden yayın yapan firmaların reklam engelleyici yazılımlar neticesindeki yıllık kaybı onlarca milyar doları geçti.

İçerik sağlayıcılar durumdan şikayetçi

İnternet kullanıcıları açısından yazılımların tercih edilmesi mantıklı gözüküyor olsa da New York Times böyle düşünmüyor. Dünyaca ünlü gazeteden gelen açıklamada, ücretsiz içerik sağlayan web siteleri ile kullanıcı arasında yazılmamış kuralların ihlal edildiği iddia ediliyor. Gazete, web sitelerindeki içeriklere ücretsiz biçimde erişen kullanıcıların en azından beğendikleri ve düzenli takip ettikleri web sitelerine destek olmaları gerektiğini savunuyor.

Öte yandan kimi eleştirmenler de kullanıcıların sonuna kadar haklı olduğunu savunarak yayıncıların şu anki duruma gelmelerine yine kendilerinin sebep olduklarını belirtiyorlar. Birkaç yıl öncesine kadar standart olarak kullanılan Flash banner’ların, aniden ekranda beliren ve bir türlü kapatılamayan pencerelerin ve arka planda otomatik olarak çalan müziklerin kullanıcıları canlarından bezdirdiğini, reklamlara karşı doğrudan antipati duymalarına neden olduğu görüşündeler.

Elbette işin bir de cookies yönü var. Web sitesi ziyaretçilerinin verilerini saklayan ve alışkanlıkları doğrultusunda onlara uygun içerik öneren sistemlerin de alternatif bir gelir kaynağı olduğu iddia edilenler arasında.