5 Aralık 2017’de Fintech, Finans, Teknoloji, Bankacılık alanları başta olmak üzere, günün öne çıkan haberlerini sizin için derledik.

Moskova blockchain ile elektronik oylama altyapısını pilot kullanıma açtı

Rusya hükümet yetkilileri tarafından resmi bir açıklama ile duyurulan dijital oylama sistemi, elektronik oy vermek için başvuruda bulunan vatandaşlar için pilot kullanıma açıldı. Blockchain altyapısı ile çalışacak olan sistem, Active Citizen ismi ile tanıtıldı. Bu sistem sayesinde vatandaşlar, şehir yönetimi konularında fikirlerini beyan ediyorlar.

Şehir için geliştirilen projeler hakkında vatandaşların fikirlerine başvuran Moskova hükümeti, 2014 yılından bu yana 2 bin 800 farklı anket düzenlediklerini söyledi. Bundan böyle anketlerde blockchain altyapısını kullanmak isteyen Moskovalı yetkililer, yeni kuracakları sistemin dakikada yaklaşık bin 100 oy kullanılmasına imkan tanıdığını açıkladılar.

Pilot uygulamaya açılan proje, dünyada ilk kez resmi bir oylamanın blockchain teknolojisi ile gerçekleşmesini sağlayacak. Sistemin geliştirilerek daha geniş çaplı seçimlerde de kullanılması planlanıyor. Herhangi bir merkezi olmadan çalışan sistemde, her vatandaşın aynı zamanda blockchain node’u olacağı açıklandı. Yani sisteme dahil olan kullanıcılar hem oy kullanabilecek, hem sonuçları anbean görebilecek hem de sistemin çalışmasında aktif ol oynayacaklar.

Sistemdeki tüm katılımcılarda kayıtların birer örneği de bulunacağı için, seçim sonuçlarının tamamen tarafsız ve güvenli olacağı söylendi.


Payza kullanıcıları altcoin satın alabiliyorlar

Ödüllü bir ödeme işlemcisi olan Payza, bitcoin dışındaki kripto para birimlerine de destek verdiğini açıkladı. Yeni özellik sayesinde hesaplarını onaylatmış olan kullanıcılar, geleneksel para birimlerine ait hesaplarını ya da dijital bitcoin cüzdanlarını farklı kripto para birimleriyle de kullanabilecekler.

Daha önce altcoin satma özelliği sunan Payza, şimdi de hem satın alma hem de satma seçeneği ekledi. Ethereum, Ripple, Litecoin, Dash, Monero ve Zcash gibi kripto para birimlerine destek veren şirket, 30’dan fazla altcoin ile işlem yapılabileceğini söyledi.

Basit bir arabirim ile alım satım işlemlerinin yapıldığını açıklayan firma, konuya uzak olanların da kolayca adapte olmalarını amaçladıklarını ifade etti.


JPMorgan Chase, WePay’i satın aldığını açıkladı

Ekim ayında WePay’i satın alacağını duyuran JPMorgan Chase, paylaştığı resmi basın bülteni ile satın alma işleminin tamamlandığını belirtti.

WePay, ülkenin en büyük finansal kurumlarından birinin desteğini arkasına alarak Freshbooks ve Constant Contact gibi küresel yazılım platformlarına entegre ödemeler sağlamaya devam edecek. Chase ailesinin bir parçası olarak Chase’in dört milyon küçük işletme müşterisine erişim sağlayacak.

Binden fazla yazılım şirketinin ödemelerini WePay’in sunduğu hizmet ile gerçekleştirdiğinin belirtildiği resmi açıklamada, entegrasyonun her iki firma için de avantajlı bir sonuç doğuracağı ifade edildi.


R3’ün Corda teknolojisi ile Amazon Web Services birleşti

Kurumsal yazılım firması R3, Corda çözümünün Amazon Web Services (AWS) kullanıcılarına sunduğunu açıkladı. Dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) çözümlerini AWS ile birleştirdiğini açıklayan firma, yeni finans ve ticaret uygulamalarının geliştirilmesi için de ortam oluşturmuş oldu.

Corda, kurumların akıllı sözleşmelerle doğrudan işlem yapmasına ve yüksek düzeyde gizlilik ve güvenlik sağlamalarına olanak sağlayarak ticari işlemlerde maliyetli sürtüşmeleri ortadan kaldıran kurumsal düzeyde bir DLT çözümü olarak biliniyor.