Hazine Müsteşarlığı, ülkemizde yasal dayanağı olmadığını açıkladığı kripto para birimleri için çalışma grubu oluşturulacağını duyurdu.
Maliye Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası tarafından bir süredir inceleme altına alınan kripto para birimleri hakkında şimdi de Hazine Müsteşarlığı harekete geçti. Başta bitcoin olmak üzere, kripto para birimleri hakkındaki gelişmeler hükümet yetkililerinin de dikkatini çekiyor.
Bilindiği gibi, Maliye Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Merkez Bankası tarafından oluşturulan bir heyet, kripto para birimlerini incelemeye başlamıştı. Kripto para birimlerinin “emtia” olarak değerlendirilmesi halinde, kullanıcıların gelir vergisi ödemek durumunda kalacakları ifade edilmişti.
Konu hakkında resmi bir açıklama yapan Hazine Müsteşarlığı, Finansal İstikrar Komitesi bünyesinde kripto para birimlerine ilişkin düzenlemeler yapılması adına bir çalışma grubunun oluşturulacağını belirtti.
“Konu hakkında bilgi sahibi olmayanlar suiistimal ediliyor”
Hazine Müsteşarlığı tarafından paylaşılan basın bülteninde şu sözlere yer verildi:
Finansal İstikrar Komitesi’nin 34. Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet ŞİMŞEK başkanlığında 10 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Toplantıda, küresel ve yerel ölçekte yaşanan gelişmelerin ülkemiz finansal piyasalarına etkileri ile önümüzdeki döneme ilişkin görünüm ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir.
Bankacılık sektörüne ilişkin uluslararası standartlara uyum kapsamında yapılan düzenlemelerin etkileri ile politika yapım sürecinin desteklenmesi amacıyla sektörün veri altyapısının güçlendirilmesi ele alınmıştır.
Yeni finansal teknolojilerin sunduğu fırsatlara ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur. Ülkemizde yasal bir dayanağı olmayan kripto paralara ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi için bir çalışma grubunun oluşturulmasına karar verilmiştir.
Kripto paraların risklerine yönelik kamuoyunun bilgilendirilmesine karar verilmiştir:
- Kripto paraların ülkemizde yasal bir dayanağı bulunmamaktadır ve bu kapsamda gerçekleştirilen işlemler herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında değildir.
- Kripto paralar (en bilinen örneğiyle Bitcoin), piyasa değerinin aşırı oynak olabilmesi, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi olumsuz özelliklere sahiptir. Ayrıca kullanıcıların ve hizmet alınan firmaların operasyonel hatalarından ya da kötü niyetli kişilerin suiistimallerinden kaynaklanan zararların, işlemlerin geri döndürülemez nitelikte olması nedeniyle düzeltilmesi veya iptal edilmesi mümkün değildir.
- Kripto paraya dayalı bazı iş modelleri, büyük kârlar vadeden oluşumlar şeklinde yapılanarak kişilerin bilgi eksikliğini suistimal etmekte ve önemli maddi kayıplara neden olabilmektedir.
- Kripto para ihraç edecek girişimlerin başlangıç sermayesi elde etmeye dönük uygulamaları genellikle herhangi bir düzenleme ve gözetim kapsamında yapılmadığından dolandırıcılık için uygun bir zemin oluşturmaktadır.
- Kripto paranın dolaşımda olduğu piyasanın herhangi bir resmi otorite ya da garantör kurum tarafından denetlenme imkanı olmadığından, bazı kişilerce yatırım aracı olarak görülen kripto paranın aynı zamanda yasadışı faaliyetlerde de kullanılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Tüm bu hususlar çerçevesinde, kripto paralar ile ilgili işlem yapan kişilerin herhangi bir zarara uğramamaları için dikkatli olmaları ve kripto paralar ile ilgili işlem yaptıklarında yukarıda bahsi geçen olası olumsuzluklarla karşılaşabileceklerinin farkında olmaları gerekmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Kaçak Elektrik İhbarları Bitcoin Madencilerini İşaret Ediyor