Dünya devlerinde işe girmek için gereken meziyetler neler? Microsoft, Google, Apple ve Amazon gibi firmalar hangi özellikleri arıyor?
WordPress ile site yapabilenin web geliştiricisi, mail yazabilenin iletişimci, fotoğrafını Bill Gates’in yanına montajlayanın tasarımcı olamadığı bir dünyaya hoş geldiniz!
Burası Silikon Vadisi…
Teknoloji dünyasının bu karanlık ve puslu vadisinde tam bir kurtlar sofrası kurulu. Ne var ki, yıllardır gizliden gizliye izlediğimiz benzer isimli dizinin aksine, burada meslek sahibi olabilmek için takım elbise giyip racon kesmek bir işe yaramıyor.
Peki, Silikon Vadisi’nin devlerinde işe girmek için hangi becerilere sahip olmanız gerekiyor?
Bu sorunun yanıtı, hangi işe girmek istediğinize bağlı olarak değişiyor elbette. Neyse ki veri analitiği çağındayız ve binlerce özgeçmişi inceleyip ortak noktaları gözlemlemek artık mümkün. Business Insider’ın “ABD’de çalışılacak en iyi şirketler” listesinin tepesinde yer alan Amazon, Apple, Google ve Microsoft gibi teknoloji devlerinde istihdam edilen insanların özgeçmişlerini taradığınızda, en çok aranan profesyonel beceriler de ortaya çıkıyor.
Teknoloji devlerinin en çok işe alım yaptığı dört ana pozisyon olan tasarımcı, ürün müdürü, yazılım mühendisi ve veri bilimcisi alanında en iyi pozisyonlara başvurmadan evvel CV içinde bulunması gereken meziyetlerin neler olduğunu merak ediyorsanız, işte cevapları!
Amazon’da veri bilimcisi nasıl olunur?
Yapılacak iş:
Anneye gönderilen hediyeyle sevgiliye gönderilen hediyenin birbirine karışmamasını garanti altına alacak.
Gereken meziyetler:
Veri Analizi: Onca müşteri, ürün ve satıcıyı analiz ederek, her müşterinin bir sonraki ziyaretinde ne satın almak isteyebileceğini öngörmeye çalışacaksınız. Aslında bunu eğlenceli bir tahmin oyunu gibi görebilirsiniz. Tek farkı, doğru tahmin sizi kolay yoldan zengin etmeyecek. Sadece bir sonraki maaşınızı garanti altına alacak.
SQL: Bir Excel tablosu açıp, ilk sütuna “Müşteri”, yanındaki sütunlara sırasıyla Ürün, Fiyat, Sipariş Tarihi, Teslim Tarihi diye yazın. Amazon’daki dev veri tabanı sayesinde tüm bu başlıkların altını ne kadar sürede doldurabileceğinizi bir düşünün. Merak etmeyin, biz kronometreye bastık. Siz düşünmeye devam edin.
Python: Belgesellerde vurguladıkları gibi; yetişkin bir veri bilimcisi, çıplak elleriyle yakaladığı bir Python ile üç ayrı kırılımda analiz yapabilir.
Proje Yönetimi: “Arkadaşlar elimizde çok önemli bir proje var. Deneysel olarak üç ay boyunca Yozgat’a drone ile teslimat yapacağız. Yerel halkı ne kadar şaşırtabileceğimizi ölçmek istiyoruz. Belediye ile ortak başlattığımız bu projenin başarısına göre Tunceli’ye de Alexa dijital asistan hizmetini sunacağız.” (Buraya alkış gelecek)
Makine Öğrenmesi: Her şey 1’ler ve 0’lardan ibaretken bilgisayarlar ne kadar iyi, ne kadar masumdu. Şimdiyse çoğu şeyi bizden hızlı öğreniyorlar. İşimizi elimizden alıp, bizi kendi köleleri haline getirecekler diye korkuyoruz. Tek umudumuzsa makine öğrenimini öğrenmek. Böylelikle olası bir robot kıyametinde onların inlerine girip, kaleyi içten fethedebiliriz.
Veri Madenciliği: Baret ya da kazma kullanmadan masa başında yapacağınız bu madencilik türü, aynı zamanda dünyanın en güvenli madencilik yöntemi olarak biliniyor. Tabii sanayi casusluğu yapıp rakip firmanın verilerini kurcalamıyorsanız. Jaluzinin arasından sokağa bir bakın isterseniz. Sizi izleyen fötr şapkalı bir adam olabilir.
İş Analizi: İzlediğiniz her filmde, okuduğunuz her romanda ve karşınıza çıkan her reklamda kendi işinizle alakalı çıkarımlar yapmaya hazırlanın. Fight Club izledikten sonra çıkardığınız sonuç, “Demek ki aynı kullanıcının iki ayrı hesap açmasını şöyle önleyebiliriz” oluyorsa, epey yükselirsiniz…
Apple’da ürün müdürü nasıl olunur?
Yapılacak iş:
Bir sonraki iPhone modelinin yanlışlıkla barda unutulmasına mani olacak ve tabii ki satışları artıracak.
Gereken meziyetler:
Gereken meziyetler: Proje yöneticilerini, asistanlardan ayıran en önemli özellik, isimlerinin daha havalı olmasıdır. Yoksa her ikisi de belirlenen hedef ve amaçlar doğrultusunda kaynak planlaması yapar, çalışmaları organize eder ve çoğu zaman yönetir. Tabii bu durumda proje yöneticisi asistanı ne iş yapar, onun tarifi net değil.
Liderlik: Akıllı telefon savaşlarının çetin arenasında, Steve Jobs’ın izinde ve Tim Cook’un sancağı altında ekranınızın son pikseline kadar mücadele etmeye hazır mısınız? Siz siz olun, liderlikten ne anladığınızı sorduklarında bu mantıkta bir cevap vermeyin. En azından mülakat günü öncesinde Braveheart izlemeyin… Ya da izleyin. Seçim size kalmış.
Müşteri Hizmetleri: Müşteri velinimettir. Hele hele Apple’da… Telefona dünya kadar para veren, yeri geldiğinde dükkanın önünde yatan, yeri geldiğinde taksitleri ödeyebilmek için malı mülkü satan o yüce kitleye daha iyi nasıl hizmet verebileceğinizi çözmeniz gerekiyor. Bizden küçük bir öneri: İşe adam gibi bir randevu sistemi geliştirmekle başlayın!
Strateji: Hayır, iPhone’da bütün gün Clash of Clans oynamak bir strateji becerisi sayılmıyor. En azından iş dünyasında. Tabii klanınızda Tim Cook ya da Jony Ive gibi isimler varsa o zaman durum değişebilir. Şey, müsait olursanız bizi de gruba ekler misiniz?
Bulut Bilişim: Apple’ın geleceği buluttaki başarısına bağlı. iPhone satışları doyuma ulaşmış durumda ve yeni gelir kapılarının başında iCloud, Apple Music ve App Store gibi servisler geliyor. Tümünün ortak özelliği ise tahmin edebileceğiniz üzere bulutta olmaları!
Ürün Pazarlama: Elinizdeki iPhone da olsa bunu satmak maharet gerektirir. Ürünün güçlü yanlarını ön plana çıkarıp rakiplerini geride bırakacak cümleler kurmanız lazım. Ama bunu yaparken de klasik yöntemlerden biraz uzak dursanız iyi olur. “Şu elimde görmüş olduğunuz iPhone tam 4,7 inç ekrana sahip olup içinde WhatsApp, Facebook, daha ne ararsanız vardır. İngiltere Kralı, Rahmetli Başkan Kennedy, Taçsız Kral Pele, Nadia Komanaçi ve Fenerbahçeli Cemil bu telefonu kullanıyor!” gibi sözler artık işe yaramıyor.
Kurumsal Yazılım: Ticaretin sadece cari hesap yazılımlarıyla döndüğü dönemler 90’lı yıllarda kaldı. Artık kurumsal iş uygulamaları var ve özellikle teknoloji dünyasının zirvesinde yer alacak ölçekte şirketler, tüm süreçlerini bu yazılımlarla takip ediyor. İlk ay için masraf listesini Excel’de değil de bir SAP yazılımında hazırlamanızı isterlerse şaşırmayın diye söylüyoruz.
Google’da tasarımcı nasıl olunur?
Yapılacak iş:
İnternet basınının olmazsa olmazı, “Google’dan yeni Doodle” haberine konu olan logoyu tasarlayacak.
Gereken meziyetler:
Kullanıcı Arayüzü: Zamanında dijital sistemlerle tek iletişimimiz CRT tipi bilgisayar monitörlerinde gerçekleşirken “kullanıcı arayüzü” diye bir şey yoktu. Bugün ise akıllı telefonlardan bakkal kiosklarına kadar, farklı çözünürlükteki ekranlar için tasarım yapmak gerekiyor. Üstelik tüm bu ekranlar bulundukları ortama göre ayrı bir “kullanıcı deneyimi” sunmak zorunda. Tüm varyasyonları hesaba katmalısınız.
Grafik Tasarım: Sakın ola, “Google’ın logosunu yapmakta ne var canım? Farklı renklerde beş tane harf var altı üstü…” demeyin, üzülürsünüz. O logo bu hale gelene kadar ne badireler atlattı. Üstelik işiniz Doodle gibi günün mana ve ehemmiyetine uygun görsel hazırlamak olunca tasarım becerilerinizi konuşturmak zorundasınız.
Web Tasarımı: Google’ın ana sayfası fazlasıyla basit görünüyor öyle değil mi? Siz hele bir sayfanın kaynak kodlarını görüntüleyin de o zaman görün. Kod değil, emek yığını mübarek! Sadece Google’da değil, herhangi bir şirkette “tasarımcı” unvanıyla işe girmek istediğinizde, web tasarımı bilmek artık askerliğini yapmış ve B sınıfı ehliyet sahibi olmak kadar temel bir koşul olarak görülüyor. Kısacası tasarımcıyım diyorsanız, burada WordPress sizi kurtarmayacak.
Photoshop: Google İK Direktörü: “Burada yazana göre son işinizden ayrılma nedeniniz, patronunuzun yuvasını dağılma noktasına getiren muzır Photoshop şakanızmış. Peki şimdi söyleyin bana, profesyonel anlamda (patronunuzu alaşağı etmek dışında) işinize yarayacak başka neler biliyorsunuz?”
Illustrator: Sakın mülakatta, “Vektörel çizim bilmez olur muyum? Lisede Fizik dersinde vektörlerden 10 almıştım ben!” demeye kalkmayın. Dijital dünyada görsel beceriniz kanıtlamak için vektörel çizim konusunda deneyim sahibi olmanız en önemli hususlardan. Teknik bilginin yanı sıra, güçlü bir gözlem yeteneğine ve hatırı sayılır miktarda grafik zekasına da sahip olmanız gerekiyor. Illustrator’da ev-ağaç-bulut çizmekten çok daha iyisini yapmalısınız. Çünkü bu seviyedeki bilgi sizi en iyi ihtimalle Google’ın çocuk bakım merkezindeki pediyatri uzmanıyla bir araya getirir.
Bilgi Mimarisi: Amerikalıların “Where the rubber meets the road” dediği, yani zurnanın zırt dediği yer işte burası… Sizi matbaada kartvizit tasarlayan bir grafikerden ayıran en önemli özelliklerden biri, veri sistemlerini görselleştirmedeki başarınız olacaktır. Veri sistemleri arasında bir vizyon ya da model olarak veri standartlarını belirleyen veri mimarisi, sistemler arası entegrasyondan uygulama ve lokasyona kadar pek çok noktada önem taşıyor. Kalkıp da size direkt veri mimarı olun demiyoruz, ancak bu konsept hakkında genel geçer konularda bilgi sahibi olmanız şart.
Sanat Direktörlüğü: Sanat toplum için midir, yoksa sanat sanat için midir? Hayır, sanat Google içindir! Dünyanın zirvesine çıkmak istiyorsanız, estetik ve görsellikle ilgili tüm operasyonların da zirvesinde olmaya, tüm yükü sırtlanmaya hazır olmanız gerekiyor.
Microsoft’ta yazılım mühendisi nasıl olunur?
Yapılacak iş:
Şirketin çevreci iş yaklaşımı çerçevesinde, mavi ekranları yeşile çevirecek ve yazılımı hatalardan arındıracak.
Gereken meziyetler:
C++ ya da C#: Her şey C ile başladı, C++ ile bitecek! Bugün gördüğümüz parlak ekranlı arabirimlerin, uygulama geliştirme kitlerinin ve klavye-fare kullanabilen herkesin kendini “kodcu” sanmasını sağlayan diğer tüm “sadeleştirilmiş” yazılım araçlarının mutfağında C serisi var. Eğer işiniz bir yazılım devinde yazılımcı olmaksa, bu mutfakta en iyi işkembe çorbasını yapmaktan başka çareniz yok.
Java: “Java öldü!” diyenlere aldırmayın. Bilgisayar başına geçen herkesin Java ile muhatap olmasına zaten gerek yok. Ancak bir yazılımcı olarak, arka planda geliştireceğiniz pek çok araçta Java bilgisine ihtiyacınız olacak.
Yazılım Geliştirme: Yazılım geliştirme bilmeyen bir yazılım mühendisi, otlamayı bilmeyen koyuna benzer. Kısacası, aç kalırsınız!
Python: Dövüş dünyası için Bruce Lee neyse, yazılım geliştirme dünyası için de Pyhton aşağı yukarı o. Hızlı, esnek ve pek çok farklı yazılım diliyle uyumlu çalışan Python, yazılımı geliştirecek araçların dahi yapımında kullanılıyor ve ana işi yazılım olan büyük şirketlerde adaylar arasında tercih sebebi olarak görülüyor.
Javascript: Coğrafya bilenle bilmeyeni Nijerya ve Nijer arasındaki fark; yazılım bilenle bilmeyeni ise Javascript ile Java arasındaki fark belirler.
Çevik Metodolojiler: Yazılım dünyasına 2000’li yılların getirdiği bir diğer trend olan çevik yazılım geliştirme manifestosu, yazılım geliştirme işini mümkün olduğu kadar basit, işlevsel ve kendi içinde evrimleşmeye müsait hale getirmeyi hedefliyor. Zirveyi hedefliyorsanız, bu prensipleri bir kağıda yazıp banyo aynanıza asmanızda fayda var.
SQL: Her ne kadar büyük veri sayesinde artık hayatımızda bir yapılandırılmamış veri gerçeği olsa da, bilgisayar tabanlı sistemler kullanıldığı müddetçe SQL, yani yapılandırılmış sorgu dili de veri tabanları için hayati bir bileşen olmaya devam edecek.