Fintech şirketlerine yapılan yatırımlar, 2018 yılının ilk çeyreğinde 57,9 milyar dolar seviyesini gördü. Dünya genelinde 875 anlaşma gerçekleşti.
Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sağlayıcısı KPMG tarafından 31 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan “The Pulse of Fintech 2018: Biannual global analysis of investment in fintech” raporuna göre, 2018 yılının ilk çeyreği fintech firmaları için verimli geçti. Yılın ilk iki çeyreğinde küresel ölçekte 875 anlaşmanın gerçekleştiğini belirten KPMG, fintech şirketlerinin elde ettikleri toplam yatırım miktarının 57,9 milyar dolar olduğunu yazdı.
Küresel ölçekteki yatırım miktarının, geçtiğimiz senenin toplam miktarını yakaladığını açıklayan araştırma firması, risk sermayesi yatırım ortalamasının sabit seyir izlediği ifade etti. Geç aşama yatırımları, 2017 yılında 14 milyar dolar seviyesinden 25 milyon dolar seviyesine çıktı. Regtech şirketlerine yapılan yatırım da 2018’in ilk yarısında 1,37 milyar dolara ulaşarak, 2017 yılının tamamını geçti.
2018 yılı içinde toplam fintech yatırım rekoru kırılabilir
Hazırlanan raporun öne çıkan başlıklarında, 2018 yılının ilk altı ayında gerçekleşen fintech anlaşmaları arasında ikisine dikkat çekildi. Bu anlaşmalardan ilki, Vantiv’in 12,9 milyar dolar karşılığında WorldPay’i satın alması olarak açıklandı. Diğer öne çıkan anlaşma da, her zaman astronomik yatırımlarla adı anılan Ant Financial cephesindeydi. Çinli ödeme çözümleri devi Ant Financial’ın elde ettiği 14 milyar dolarlık risk sermayesi yatırımı rakamları altüst etti.
Bu yıl itibarıyla yapılan yatırımların, 2017 yılının toplamını yakaladığı hatta aştığı bilgisini veren KPMG, 2015 yılındaki rekorun da geçilebileceğini ileri sürdü.
Fintech sektörü, 2018’in ilk yarısında gelişmeye devam etti. Fintech’in olgun bölgeleri arasında gösterilen ve ekosistemin en baskın piyasa oyuncularının yer aldığı İngiltere’de Revolut firmasının elde ettiği 250 milyon dolar yatırımın yanı sıra, Almanya menşeli dijital banka N26’nın 250 milyon dolar fonlanması öne çıkan diğer anlaşmalardı. ABD merkezli eşler arası (P2P – peer to peer) ödeme firması Circle tarafından elde edilen 110 milyon dolar yatırım da istatistikleri etkileyen önemli kalemler arasında yer aldı.
Fintech inovasyonu çeşitleniyor, geleneksel dikeylerin ötesine geçiliyor
2018 yılı birinci ve ikinci çeyrek boyunca, yatırımcılar daha önce hiç olmadığı kadar geniş bir yelpazede yenilikçi teknolojilere odaklandılar. Teknoloji açısından yapay zeka ve robotik otomasyon konularına olan ilgi artmaya devam ederken, Insurtech ve Regtech’e olan ilgi de önemli ölçüde artış gösterdi.
Tedarik zinciri hizmetleri sunan Tradeshift’in, Goldman Sachs liderliğindeki E serisi yatırım turunda 250 milyon dolar fon elde etmesi de bunun bir kanıtı olarak gösterildi.
Raporda vurgu yapılan konulardan biri de işletmeden işlemeye (B2B – Business to business) fintech çözümlerine artan ilgi oldu.
Fintech yatırımlarının çeşitlenmesinde sadece alt sektörler açısından değil, ülkeler bazında da yeni isimlerin yer alması etkili oldu.
Dikey olarak genişlemeye ek olarak, fintech yatırımları dünyanın tüm bölgelerinde coğrafi olarak genişlemiştir. Söz gelimi Brezilya merkezli Nubank, 2018’ilk çeyreğinde elde ettiği 150 milyon dolar yatırım ile unicorn konumuna ulaştı.
Fintech alanında en iyi girişim fırsatlarının İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve İsviçre’de olduğunu vurgulayan raporda, Asya fintech piyasasının Çin ve Hindistan tarafından yönetilmeye devam ettiği vurgusu yapıldı. Raporda ayrıca, Japonya’nın da atılım yapmaya başladığı, Asya’daki fintech ekosisteminde söz sahibi ülkeler arasında girmek için atılımlar yaptığı da belirtildi.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
AB Parlamentosu: “Fintech Rekabeti Daha Fazla Teşvik Edilmeli”