Garanti Bankası’nın KAGİDER ile düzenlediği, Türkiye’nin çeşitli illerinde gerçekleştirilen ‘Girişimci Kadın Buluşmaları’nın 2019’daki ilk durağı Samsun oldu. 

Etkinlikte, kadın girişimcilerin işlerini geliştirmeleri için gereken bilgi edinimi yanında geliştirecekleri iş birlikleri ile yeni pazarlara açılmalarına katkı sağlanması hedeflendi. Bu çerçevede Garanti Bankası, 10 Nisan’da farklı sektörlerde çalışan kadın girişimcileri ve ülke çapında önde gelen kurumların satın almacılarını ağırladı.

Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden biri olan kadın girişimcilerin ihtiyaç duydukları bilgi ve deneyim aktarımının yanı sıra yeni iş birlikleri kurmaları ve dolayısıyla yeni pazarlara açılmalarına katkı sağlamak üzere 2017 yılında başlayan ‘Girişimci Kadın Buluşmaları’nın 4.sü Samsun’da gerçekleşti.

Sheraton Grand Samsun Hotel’de düzenlenen etkinlik, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran ve KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar’ın konuşmalarıyla başladı. Farklı sektörlerinden pek çok kadın girişimciyi ve büyük kurumların satın almacılarını bir araya getiren etkinlik, stant ziyaretlerini takiben “İşinizde Sınırları Aşın” semineri ardından kadın girişimcilerin karşılıklı görüşmelerini içeren “Hızlandırılmış İş Bağlantıları” ve “Söz Satın Almacılarda” paneli ile devam etti. Seminerde, 2018 yılında Reeder markasıyla Türkiye’nin Kadın Girişimcisi seçilen Sezen Sungur Saral ile yine aynı yılın Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi seçilen Nebyan Doğal’ın kurucusu Nazlı Uyanık Yıldız da başarıya giden yoldaki ilham verici hikayelerini katılımcılarla paylaştılar.

Katılımcılar, işlerinin gelişmesi ve sürdürülebilirliği için fayda sağlayacak ve çağımızın öncelikli konularından olan dijitalleşme, ödeme sistemleri, dış pazarlar ve dış ticarette teşviklere kadar geniş bir yelpazede bilgilendirildi.

 

Toplantıda değerlendirmede bulunan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, “Kadın girişimcilerin işlerini bir sonraki adıma taşımaları, hatta işlerinde sınırları aşmaları adına yeni pazar ve müşteri bulmaları için de yoğun olarak çalışıyoruz. Bu doğrultuda da uzun zamandır yine KAGİDER ile birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımıza yeni bir boyut katarak ‘Girişimci Kadın Buluşmaları’nı hayata geçirdik. Buluşmalara ülke çapından satın almacıları da davet ediyoruz. Bu sayede hem kadın girişimcilerimizin birbirleriyle ikili görüşmeler yaparak yeni iş fırsatları yakalamasına hem de önemli kurumların satın almacıları ile network oluşturabilmesine aracı oluyoruz.” dedi.

Girişimci Kadın Buluşmaları ile Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC)’nin modelini Türkiye’de uygulayan ilk banka olduklarının altını çizen Onaran, “Kadın girişimcilerin işlerini büyütmeleri için uzun yıllardır, 4 ayaklı bütünsel bir program hayata geçiriyoruz. Finansman ayağı kapsamında eforumuzun belirgin bir kısmını kadın girişimcilerin çeşitli uluslararası kaynaklara ulaşmaları için harcıyoruz. Bugüne kadar ulusal ve uluslararası kaynakları bünyemize katarak kadın girişimcilere yaklaşık 5 milyar TL. finansman sağladık. 2012 yılından beri ise Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi iş birliğiyle yürüttüğümüz ‘Kadın Girişimci Yönetici Okulu’ programında kadın girişimcilerin eğitim ihtiyacını karşılıyoruz. Cesaretlendirme ayağında ise geçtiğimiz yıl 37.000 başvuruya ulaşan ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’ bulunuyor. Türkiye’de ses getiren bu yarışma sayesinde alanında öncü kadın girişimcilerin başarı hikayelerinin herkesi ama özellikle kendileri gibi girişimci olan kadınların motive olmasında rol oynadık. Tüm bunlara ek olarak, kadın girişimcilerin yeni pazar ve yeni müşterilere ulaşmaları gerekliliğinin farkındayız. Bu yılki buluşmalarımızın ilk durağı olan Samsun’daki etkinliğimiz de bu amaca başarıyla hizmet ediyor. Kadın girişimcilere yönelik çalışmalarımıza her zaman olduğu gibi bundan sonra da yenilikçi ürün ve hizmetler aracılığıyla heyecanımızı hiç yitirmeden devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.