Mobilexpress CEO’u, Lidio Kurucu Ortağı & CEO’su Emre Güzer’in “2020 yılı değerlendirmesi ile 2021 yılına dair görüş ve beklentileri”, Fintechtime Dergisi Ocak & Şubat sayısında.
Mobilexpress CEO’su, Lidio Kurucu Ortağı & CEO’su Emre Güzer, “ 2021 yılında “ödemeleri özgürleştirme” felsefesiyle öncelikli hedefimiz kullanıcılara diledikleri şekilde ödeme hizmeti sunabilmek, hatta bunu globale taşıyabilmek ve analiz ettiğimiz tüketici davranışları aracılığıyla alternatif ödeme yöntemleri geliştirmek. Böylelikle birlikte çalıştığımız işletmelerin daha katma değerli işler yapmasına olanak sağlayacağız.”
2020 yılında yaşanan gelişmeler, bir yandan ödemelerde dijitale kayışı dünyanın dört bir yanında ivmelendirirken, diğer yandan içinden geçtiğimiz pandemi dönemi dolayısıyla hem geleneksel hem de dijital dünyada doğmuş girişimler için sınavlarla dolu bir yıl oldu. Geleneksel şirketlerde dijitalleşme, çalışanlarla iletişim ve sabit maliyetler ön plana çıkarken, dijital dünyada doğmuş girişimlerde ise nakit akışı ve fonlara erişim problemleri kendini gösterdi. Bu dönemde pek çok girişim iş modellerinde önemli değişikliklere gitmek zorunda kalırken tüketici beklentilerinde de köklü değişiklikler meydana geldi. Geçtiğimiz dönemlerde beklentisi ödeme pazarı servisleriyle sınırlı olan tüketici artık bankacılık faaliyetlerinde de, bankaya gitmeden hesap açma ve/veya kapatma gibi, hayatı kolaylaştıran inovasyonlar görmek istemeye başladı. Üstelik bahsi geçen bu tüketici grubuna geçmişte ulaşmakta güçlük çekeceğimizi düşündüğümüz 50 yaş üzeri tüketiciler de kalıcı bir şekilde dahil oldu.
Gerek ödemeler gerekse bankacılık alanında kartların yeniden dağıtıldığı bu dönemde hayatımıza dijitalleşmenin önünü açacak, dijital müşteri kazanımını kolaylaştıracak birçok regülatif yenilikler girmeye başladı. Tüketicilerin bankaya gitmeden banka müşterisi olabileceği, açık bankacılık servisleri aracılığıyla tüm banka ve finansal teknoloji girişimlerindeki hesap ve ödeme bilgilerini banka ve/veya bankacılık dışı 3. parti uygulamalarda görüntüleyebileceği ve tek bir uygulama üzerinden tüm bankalardaki hesap bilgilerine ulaşabileceği inovasyonlar sektör olarak çok uzun süredir hayalini kurduğumuz gelişmelerdi. Şimdi bu servisleri Türkiye’de çok yakın zamanda hayata geçirebileceğimiz bir atmosfer oluştu.
Bu bağlamda 2021 yılında ödemeler dijitalleşirken milyonlarca kullanıcısı olan işletmeler içinden bir finansal teknoloji girişimi gibi hareket etmeyi başarabilenler, açık bankacılık ve PSD2 düzenlemeleriyle birlikte daha önce sektörde pozisyon almış pek çok banka ve ödeme sistemiyle rekabet edebilir hale gelecek. Ek olarak, açık bankacılık, PSD2 lisansı ve dijital müşteri kazanımı konularında yeni regülasyonlarla beraber Ar-Ge yatırımı yapan şirketlerin sayısı artarken, farklı sektörlerden oyuncular da artık yalnızca kendi içlerinde değil diğer şirketlerle de rekabet edip iş birliği yapabilir hale gelecek. Bir bankanın bir pazaryeri uygulamasıyla dahi rekabet etmek durumunda kalabileceği ve belki de tüketicinin pazaryeri uygulaması üzerinden çeşitli bankalardaki hesap hareketlerini görüntüleyip işlem başlatabileceği bir döneme doğru hızlı adımlarla ilerliyoruz.
2021 yılında “ödemeleri özgürleştirme” felsefesiyle öncelikli hedefimiz kullanıcılara diledikleri şekilde ödeme hizmeti sunabilmek, hatta bunu globale taşıyabilmek ve analiz ettiğimiz tüketici davranışları aracılığıyla alternatif ödeme yöntemleri geliştirmek. Böylelikle birlikte çalıştığımız işletmelerin daha katma değerli işler yapmasına olanak sağlayacağız. Aynı zamanda tüketicilerin de finansal okur yazarlığını artırabileceğimiz bir döneme doğru yol alıyoruz.
Kullanıcı davranışlarını iyi analiz edip, alternatif olarak geliştirebileceğimiz ödeme yöntemleriyle işletmelerin daha fazla kullanıcıya ulaşabilmesine aracılık ederken aynı zamanda kullanıcıların finansal okur yazarlığını artırarak kişisel refahlarına da katkıda bulunacağımız bir dönem bizleri bekliyor. Yeni dönemde finansal teknoloji dünyasında zaman zaman “yıkıcı”, çokça “yapıcı” inovasyonlarla bankalarla yan yana yürürken dokunduğumuz herkesin hayatını iyileştirmeyi hedefliyoruz.