Kimlik tanıma ve teknolojileri üzerinde yerli çözümler geliştiren Techsign CEO’su Abdullah Kip ile Fintechtime Mart & Nisan sayısı için özel bir röportaj yaptık.

Kimlik tanıma ve teknolojileri üzerinde yerli çözümler geliştiren Techsign CEO’su Abdullah Kip ile bir araya geldik. 2016’dan bu yana İstanbul Teknopark’ta çözüm geliştiren ekip, global açılımlarını da geçtiğimiz sene gerçekleştirmişti.

 

Techsign’ı tanıyabilir miyiz? Yapay zeka biyometrik tanıma ve doğrulamada %99 oranında doğruluk sağlayan kimlik çözümleriniz var. Bu çözümlerinizi ve mevcut iş birliklerinizi sizden dinleyebilir miyiz?

Techsign olarak kimlik, doküman, biyometrik tanıma ve doğrulama üzerine çözümler geliştiriyoruz. Kurumların dijital dönüşümünü mümkün kılmak adına, sunduğumuz çözümlerin mevzuatlara uyumlu olmasına, uluslararası teknik standartları karşılıyor olmasına ve farklı taleplere esnek şekilde yanıt verebiliyor olmasına dikkat ediyoruz. Finansal kurumlar öncelikli olmak üzere sigorta, gayrimenkul, sağlık hizmetleri, e-ticaret platformları, oyun şirketleri gibi pek çok sektöre yazılım sağlıyoruz. Doküman imzalama, müşteri edinimi, kimlik tanıma, parolasız doğrulama ve kötüye kullanım tespiti gibi pek çok süreç için tercih ediliyoruz.

Kuruluşumuzdan hemen sonra ilk dönem girişimlerinin ilki olarak Albaraka Garaj programına katıldık. Kuluçka süreci sonunda ilk müşterimiz olan Albaraka Türk’ün ardından İş Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Cocacola İçecek, Şekerbank, Ford Otosan ve RE/MAX gibi pek çok firma ile dijital dönüşüm süreçlerinde birlikte çalıştık. Bugün yerli ve yabancı 10’u aşkın satış partnerimiz ile yapay zeka destekli çözümler sunmaya devam ediyoruz. Doğrulanabilir biyometrik imza, DOC Doküman İmzalama Platformu, uzaktan müşteri edinimi, biyometrik doğrulama ve çipli kimlik kartı doğrulama çözümlerimiz ile pazarda baskın rolümüzü koruyoruz.

 

2020 yılında iş hacminizde nasıl bir değişiklik oldu? Müşterilerinizin taleplerinde nasıl bir değişim gözlemlediniz?

Pandemi ile dijital dönüşüm ertelenebilir olmaktan çıktı. Süreçleri tamamen uzaktan gerçekleştirebilme zorunluluğunu beklenen yasal düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesini, kurumların dönüşüm için gerekli planlayı yapmalarını ve bütçe ayırmalarını sağladı. Kurumlar pandemi öncesi sürece geri dönüşün mümkün olmadığı bilinciyle, tamamen dijital bir dünya için çalışıyor.

2020 Techsign’ın büyümesi için yukarı yönlü bir kırılma noktasıydı. 2 yeni ürün, ilk global satış, çarpanlı artan gelir ve 150% büyüyen ekibimiz ile oldukça başarılı bir sene geçirdik. Senelik ciromuz Milyon Dolar seviyelerini aşarak bir önceki seneye göre 300% artış gösterdi. Toplam müşteri sayımızı bu süreçte iki katına çıkardık. 2020 öncesinde yalnızca büyük çaplı kurumlara hizmet sağlayabiliyorken, çıkardığımız Techsign DOC Doküman İmzalama Platformu ile onlarca iş yerinin imza süreçlerini dijitale taşımayı başardık.

Bu süreçte iş ağımız da genişledi. 3 yeni uluslararası satış ve entegrasyon firması ile anlaşma sağladık. Meksikalı bir müşteri edinimi platformu sağlayıcısı ile dijital imza konusunda iş birliği gerçekleştirdik. Sık çalıştığımız bankalar ve FMCG firmalarına ek olarak olarak bu sene fintechler, gayrimenkul firmaları, e- ticaret platformları, yatırım ve kripto borsaları, dijital cüzdanlar ve sigorta firmaları ile portföyümüzü genişletmeyi başardık.

 

Geniş bir portföyünüz var. Çözümlerinizi hangi sektörler kullanıyor? Hangi sektörlerin bu çözümlere ihtiyacı var / ihtiyacı olacak?

İmza ve kimlik doğrulamanın olduğu her süreçte çözüm sağlayabiliyoruz. Pek çok firma dijital dönüşüme bu iki teknolojiyi uygulayarak başlıyor. Doküman imzalama ve müşteri edinim süreçlerini tamamen dijitale taşımak isteyen bankalar, finansman şirketleri, borsalar ve sigorta firmalarının ardından özellikle fintechler ve gayrimenkul firmaları çözümlerimize büyük talep gösteriyor.

Çalışmalarımız bize gösteriyor ki, doküman imzalama ve kimlik doğrulama çözümlerine her sektörden talepler var. Operasyon, satış, insan kaynakları, yönetim ve müşteri ilişkileri gibi hemen hemen her departmanda imzaya gereksinim duyulabiliyor. Aynı şekilde, kamu ve özel sektör farketmeksizin tüm kurumlarda imza süreçlerin vazgeçilmez bir parçası. Bu nedenle önümüzdeki dönemde finans, gayrimenkul, taşımacılık, sağlık, eğitim, bilişim başta olmak üzere pek çok sektörde taleplerin artmasını bekliyoruz.

Uzaktan müşteri edinimi konusunda kurumlar çalışmalarına hızla devam ediyor. Rekabette önde kalma isteği ile bankalar, sigorta şirketleri, fintechler, telekom firmaları, araç kiralama uygulamaları ve çeşitli internet platformları müşterilerini dijital ortamda edinmek için çözüm talebinde bulunuyor. E-ticaret firmalarından ise son dönemde kötüye kullanım tespiti için çözüm talepleri alıyoruz.

Dijital ortamda güvenli etkileşimi sağlamak büyük önem arz ediyor. Dolayısıyla beklentimiz; çalışan, müşteri ve partner ağını dijital ortama taşımak isteyen tüm sektörlerde talebin doğrudan artması yönünde.

 

Uzaktan kimlik doğrulamanın müşteri yolculuğuna nasıl bir etkisi var? KYC’ye ihtiyaç duyan finansal kuruluşlar nasıl bir yol izlemeli? Çözümünüz sağladığı katkılar ve benzersiz özellikleri konusunda da bilgi verebilir misiniz?

Know Your Customer (Müşterini Tanı) çözümleri ile müşteriler akıllı telefonları ile diledikleri ortamda kurum müşterisi olabiliyor. Mevzuata göre süreç kimlik doğrulama, kimlik üzerindeki güvenlik öğelerinin tespiti, biyometrik eşleştirme, canlılık testi ve görüntülü görüşme süreçlerini içeriyor. İnternet erişimi olan kullanıcı mobil uygulama veya web platformu üzerinden müşteri edinimi sürecini başlatarak tamamen temassız şekilde kurum servislerine erişebilir.

KYC çözümüne ihtiyaç duyan finansal kurumlar için öncelik dijital müşteri edinimi sürecini tasarlamaktan geçiyor. KYC sürecinin ABC’sini kullanıcı deneyimi, güvenlik ve yasal uyum oluşturuyor. Mevzuatta gereken tüm aşamaları barındıracak şekilde teknolojinin kendilerine sağladığı tüm otomasyon imkanını kullanan kurumların süreçte daha başarılı olduğu gözleniyor. Pek çok kurum, ihtiyaç duyduğu teknolojileri kendileri geliştirmek yerine yazılım firmalarından tedarik ederek daha etkili ve verimli bir dönüşüm süreci sağlayabiliyor. Zira, Techsign gibi yerli firmalar geliştirdikleri yapay zeka destekli çözümleri ile oldukça güvenli, esnek ve mevzuata uyumlu bir altyapı sunabiliyor.

Techsign KYC çözümü ile müşteri edinimi için ihtiyaç duyulan tüm teknolojileri sağlıyoruz. Modüler bazda geliştirdiğimiz teknolojilerimiz ile her ortamdan güvenli şekilde müşteri edinimini destekliyoruz. Canlılık tespiti, psikolojik analiz ve geçmiş taraması gibi ek modüllerimiz de mevcut. Ayrıca, talep edildiği takdirde, müşteri edinimi sürecini bir sohbet botu ile gerçekleştirebiliyoruz.

 

KYC teknolojileri sektörün gündeminde ve rekabetin oldukça yoğun olduğu bir alan. İşinizin geleceğinden de bahsedebilir misiniz? Bu teknolojiler aslında bizi nasıl bir geleceğe hazırlıyor?

Müşteri edinimi KYC sürecinin yalnızca bir parçasını oluşturuyor. Müşteri edinimi dışında KYC, dijital ortamda yaş doğrulaması, parolasız giriş, yaş doğrulama ve şüpheli kullanım durumunda hızlı doğrulama gibi pek çok süreçte uygulanabilir. Çözümü seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli kriterlerden biri de çözümün tüm bu süreçlerde kullanılabilir olmasıdır. Techsign olarak bu farklı kullanım durumlarının tümüne yanıt verecek bir çözüm sunmaya özen gösteriyoruz.

Ek olarak, KYC çözümümüz geniş entegrasyon seçenekleri sağlıyor. Yerinde kurulum, bulut platformu ve API entegrasyonu ile farklı kapsamlarda çözüm sunabiliyoruz. Müşteri yönetimi ve süreç takibine dair web platformu geliştirmelerimiz devam ediyor. Bu platform ile, farklı doğrulama süreçlerinde kurumlara müşteri verileri üzerinde tam kontrol sağlamayı hedefliyoruz. Yapay zeka ile desteklediğimiz yazılımımız, daha fazla veri ile kendini sürekli geliştirirken 99% oranında doğrulama başarısı sağlıyor.

Veri oldukça önemli. Techsign olarak sağladığımız çözüm ile KYC sürecinde toplanan biyometrik verilerin parolasız doğrulama için kullanılmasına olanak sağlıyoruz. FIDO sertifikası uyumlu geliştirilen biyometrik doğrulama çözümümüz, müşterilerine dijitalde daha iyi ve güvenli bir deneyim sunmak isteyen kurumlar için ideal bir altyapı sağlıyor.

 

Konu ödemeler ve doğrulama söz konusu olduğunda doğal olarak akla güvenlik ve fraud tespiti geliyor. Çözümlerinizin güvenlik katmanları konusunda da bilgi verebilir misiniz?

Kimlik tanıma ve doğrulama çözümleri için yapay zeka kullanımı oldukça büyük önem arz ediyor. Sürekli genişleyen veri seti ile yapay zeka doğrulama skorumuz da gittikçe gelişiyor. Sunduğumuz yazılım ile değişen biyometrik özelliklere duyarlı; makyaj, maske ve iki boyutlu görüntüyü tespit edebilen bir çözüm sunabiliyoruz. Doküman ve kimlik kartı doğrulama sırasında dokümanların yıpranmışlığını ve rengini kontrol edebiliyoruz. Kimlik kartlarında yer alan güvenlik öğelerini (gökkuşağı baskı, giyoş, hologram, imza, optik değişken mürekkep) tespit edebiliyoruz. Talep edildiğinde kişinin geçmiş kayıtlarını (blacklist ve whitelist) görüntüleyebiliyor ve sessiz güvenlik bildirimleri sağlayabiliyoruz.

 

Entegrasyonu nasıl sağlıyorsunuz? Projelendirme sürecinden de bahsedebilir misiniz?

Çözümlerimiz için yerinde kurulum, API entegrasyonu ve bulut (ortak/özel) kullanımı seçeneklerimiz bulunuyor. Büyük ölçekli firmalar genellikle yerinde kurulum veya API entegrasyonu tercih ederken orta ve küçük ölçekli firmalarda kolay kullanım sağlayan bulut ortamı tercih ediliyor.

Süreç tasarımını yapan kurumlar bizlerle iletişime geçerek bir demo talebinde bulunuyor. Pandemi nedeniyle online gerçekleşen görüşmelerde müşterilerimize çözümleri kendi cihazlarında test etme imkanı sağlıyoruz. Test tamamlandığında müşterilerimizden tasarladıkları kullanım senaryosuna dair bilgi alıyoruz. Ürünü kullanacakları cihazlar ve süreçler hakkında aldığımız yönlendirmeler ile bu sefer kurum ortamında bir POC (Proof Of Concept) gerçekleştiriyoruz. Deneme süreci başarıya ulaştırıldığında gerçek ortamları için entegrasyon gerçekleşiyor ve ürün kullanıma sunuluyor. Sürece etki eden pek çok değişken olmakla birlikte yerinde kurulum durumunda tüm aşamalar ortalama iki ayda tamamlanıyor. Bu süreçte kuruma özel geliştirmeler de yapılabiliyor. Yerinde kurulum tüm aşamaları tamamen uzaktan tamamlanabiliyor.

Ek olarak, özel bulut alanı kurulumu ortalama bir haftada tamamlanırken, ortak bulut kullanılmak istenirse süre bir saate kadar indirilebiliyor.

 

Güncel ajandanız eşliğinde 2021 yılına nasıl hazırlanıyorsunuz? Müşterilerinizi hangi yenilikler bekliyor?

Pandemi ile yakaladığımız momentum ile hedefimiz globale açılmak. Yasal düzenlemeler ve dijital dönüşüm olarak Türkiye’ye hayli benzeyen EMEA bölgesinde ilk satışımızı 2020 yılında gerçekleştirdik. Avrupa, Rusya, Türk Cumhuriyetleri öncelikli hedef pazarlarımız arasında. Büyümemizi tüm Avrupa’yı içerecek şekilde genişletmeyi ve global bir entegrasyon ağı ile yeni pazarlarda varolmayı hedefliyoruz.

Öncelikli sektör hedeflerimizi ise fintechler, bankalar, sigorta firmaları, finansman şirketleri, internet platformları ve e-ticaret platformları oluşturuyor. Pazarlama çalışmalarımızı hedeflediğimiz market ve sektörler dikeyinde genişletmeye devam ediyoruz.