İş süreçlerinin dijitalleşmesi ve e-ticaret gibi dijitalde doğan sektörlerin hızlı büyümesi, her endüstri için yazılım ve teknoloji ihtiyacını artırdı.
Dijitalleşme iş süreçlerine özel yazılım ve teknolojilere yönelik ihtiyacı artırırken, ters ekonomik rüzgarlar şirketleri nitelikli yazılım geliştiricilere daha uygun maliyetlerle ulaşabilecekleri pazarlara yöneltti. Girişim ekosistemiyle, nitelikli yazılımcı işgücüyle ve kur farkından kaynaklanan maliyetlerle Türkiye, küresel şirketlerin yazılım projelerinin dış kaynaklarından birine dönüştü.
İş süreçlerinin dijitalleşmesi ve e-ticaret gibi dijitalde doğan sektörlerin hızlı büyümesi, her endüstri için yazılım ve teknoloji ihtiyacını artırdı. Öte yandan küresel ekonomik ters rüzgarlar, her ölçekten şirket için maliyet baskılarını ortaya çıkardı. Bu durum, okuryazarlık seviyesi yüksek, geleceğin mesleklerine ilgi duyan, genç bir nüfusa sahip olan ve akademik düzeyde nitelikli eğitim sunan Türkiye gibi ülkeleri yazılımda dış kaynak kullanımının hedef pazarlarından birine dönüştürdü. Türkiye, kur farkı gibi unsurların da katkılarıyla özellikle Avrupa merkezli şirketlerin yazılım projeleri için başvurduğu ülkeler arasına girdi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan VagonSoft Kurucu Ortağı Alişan Tekinler, “İşletmeler maliyetleri dengelemek, temel değer vaatlerinden uzak olan yatırımlardan kaçınmak için teknoloji ve yazılım alanında da dış kaynak kullanımını önceliklendiriyor. Ülkemiz, gerek İngilizce konuşan gelişmiş yetenek havuzu, gerekse nitelikli eğitim seviyesiyle özellikle Avrupa ülkelerinin yazılım ihtiyaçları için başvurduğu merkezlerden birine dönüşüyor” dedi.
Almanya’daki yazılım maliyetleri Türkiye’den %150 fazla
Dünya çapında farklı mesleklerin ortalama maaşlarını gerçek kullanıcılardan elde ettiği verilere göre derleyen Levels.fyi verileri, Türkiye’de yıllık ortalama kıdemli yazılım mühendisi maaşlarının 35 bin dolar seviyesinde olduğunu gösterdi. Benzer kıdemdeki çalışanların ücretlerinin İtalya’da 75 bin dolara, Almanya’da 90 bin dolara, ABD’de ise 211 bin dolara çıktığı tespit edildi.
Verileri yorumlayan Alişan Tekinler, “Kıyasladığımızda, Almanya’da bir şirket veya mühendisle yazılım geliştirmenin bu işi Türkiye’de yapmaktan %150 daha maliyetli olduğunu görüyoruz. Söz konusu platformdan elde edilen veriler, Türkiye’deki maliyetlerin, düşük maliyetli işgücü nitelemesiyle özdeşleşen Hindistan’dan bile daha aşağıda olduğunu gösteriyor. Türkiye, saat dilimi ve işgücünün İngilizce yetkinliği gibi faktörlerle de birleşmesiyle tercih sebebi oluyor” diye konuştu.
Türkiye yetenek sıralamasında 10 basamak yükseldi
Online eğitim platformu Coursera’nın yayımladığı Küresel Yetenek Raporu’nun 2022 edisyonunda Türkiye’nin sıralamada 10 basamak yükseldiği görüldü. Bu artıştan en büyük payı %57 oranla teknoloji aldı. Türkiye’nin teknik üniversiteleriyle, teknoparklarıyla, unicorn’lar çıkaran girişim ekosistemiyle küresel teknoloji işgücünün önemli merkezlerinden birine dönüştüğünü vurgulayan VagonSoft Kurucu Ortağı Alişan Tekinler, “Ülkemiz yazılım ihracatında her geçen yıl hedef büyütüyor. Türkiye’nin yükselen potansiyeli, kültürel ve lojistik yakınlık da hesaba katıldığında uluslararası şirketlerin dikkatinden kaçmıyor” ifadelerini kullandı.
“Dijital yolculuğa doğru yerden başlama fırsatı sunuyoruz”
Türkiye’de 10 yılı aşkın deneyimle e-ticaret yazılımı, web yazılım ve tasarımı, optimizasyon, kurumsal kaynak planlama, müşteri ilişkileri yönetimi ve muhasebe alanında yazılım geliştirdiklerini ifade eden Alişan Tekinler, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “2012 yılında ortağım Hüseyin Yılmaz’la hayata geçirdiğimiz VagonSoft, müşterilerine dijital yolculuğa doğru yerden başlama fırsatı sunuyor. Şimdiye dek aralarında uluslararası markaların da olduğu 852’yi aşkın müşteriye hizmet verdik. Sanayi, restoran, güzellik salonu, oto yıkama gibi farklı sektörlerden işletmeler için hayata geçirdiğimiz yazılım projelerinde edindiğimiz bilgi birikimini, dijital pazarlama, kurumsal SEO, itibar ve marka yönetimi alanlarındaki deneyimimizle bir araya getirerek uçtan uca servisler sunuyoruz. Yetkin işgücümüz, VagonSoft’u uluslararası nitelikte işler çıkarabilecek bir iş ortağına dönüştürüyor.“