Figopara İnsan ve Kültürden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Mete ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.
Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle daha da önemli hale gelen #8Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için sektörümüzün kadın liderlerinin duygu ve düşüncelerini bir araya getirdiğimiz özel dosya konusu ile sizleri buluşturuyoruz.
Figopara İnsan ve Kültürden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Mete ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıda bulabilirsiniz.
Kadınların daha az bulunduğu fintech sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Ekosistem ile kesişen kariyer öykünüzü sizden dinleyebilir miyiz?
FinTek’ler geleneksel finansal yöntemlerin yanı sıra yapay zekâ, blockchain, bulut teknolojisi, büyük veri gibi tüm yeni teknolojileri de oyuna dahil ederek çözüm üretiyor. Dünya bu anlamda finansal hizmetleri ve süreçleri geliştiren veya otomatikleştiren bir tarafa doğru hızla evriliyor. Pek çok farklı dikeyi içinde barından, çeşitli iş birliklerine ve ortaklıklara açık olan sektörün Türkiye’de ve dünyada pazar potansiyeli çok yüksek. Dolayısıyla sektördeki şirketlerin bu dinamik yapıya göre şirket kültürünü oluşturmaları ve yetenekleri yönetmeleri oldukça kritik. Tüm bu açılardan bakıldığında çalışması heyecan verici bir sektör. Kariyerimin en başından beri teknoloji sektörünün içindeyim. Girişim ekosistemine ise 2015 yılında dahil oldum. 2017 yılında teknoloji girişimlerine ve yatırım fonlarına insan ve kültür odağında yenilikçi çözümler sunan hem Türkiye hem de global faaliyetleri için projeler geliştiren Neotalent’ı kurdum. Son 8 yıldır, danışman, koç, mentor olarak farklı sektörlerde olduğu gibi FinTek sektörünün çeşitli dikeyleri (Regtech, Blockchain vb.) için projeler yönetiyorum.
Figopara ile tanışmam ise aslında oldukça eski. 2016 yılında global bir girişim sermayesi fonunda çalışırken Figopara yatırım yaptığımız bir şirketten spin-off eden ve bunun ardından yine yatırım yaptığımız bir girişimdi. Şirketin ilk yönetici kadrosunun kurulmasında yer aldım. İlk inovasyon fazından itibaren organizasyonun büyüme sürecini destekledim ve Aralık 2022 itibariyle İnsan ve Kültür’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak hikâyenin tam anlamıyla içine girdim. Harika bir ekibe yol arkadaşlığı yapıyorum.
Şirketinizin kadın çalışan ve yöneticilere bakışı nasıl? Oran veya rakam paylaşırsanız sevinirim.
Figopara bünyesinde çalışanlarımızın yüzde 51’i kadın. Yönetici kadromuzdaki kadın yönetici oranı ise yüzde 50. Şirketimizdeki çalışanlarımızın cinsiyet dağılımını gösteren bu oranlar özel bir politika gereği değil şirket kültürümüze işlemiş yaklaşımımızın bir sonucu. Sektöre bakarsak, finans teknolojileri alanında yönetici ya da üst yönetim kadrolarında bu çeşitliliği görmek pek mümkün değil. Birçok şirketin aksine, organizasyonumuzdaki bu yaklaşım Figopara’nın kurulduğu ilk günden itibaren kurucu ortaklarımızın bakış açısıyla şekillenmiş şirket kültürünün bir yansıması. Figopara’nın insan kaynakları kültürü ve ekosistemi çalışanların cinsiyet dağılımı için özel bir çaba göstermeye gerek olmayacak şekilde kurulmuş durumda. İşimizin odağına insanı alıyor ve potansiyele inanıyoruz. Potansiyelin keşfedilmesi ve bunun performansa nasıl dönüşebileceğiyle ilgileniyoruz. İnisiyatif verildiğinde ve o güven ortamı sağlandığında herkesin kendi alanını yaratabileceğine olan inancımız tam. İlkelerimiz olan çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik temelinde şirketimizin strateji, ortak hedef, beklentilerini; insan ve kültür departmanının strateji ve hedefleriyle birleştiriyoruz. Ortaya çıkan sonucu değerlerimizle harmanlayıp aksiyona dönüştürüyoruz.
Sektörde çalışmak isteyen kadınlar nasıl bir yol izlemeli, kendilerine neler önerirsiniz?
Son yıllarda FinTek sektöründeki hızlı büyüme sektördeki kadın istihdamının artmasıyla aynı oranda değil ne yazık ki. Dijital finansal servisler alanında, kadınların finansal ve dijital okuryazarlığı arttıkça kadın istihdamının artacağını düşünüyorum. Ayrıca FinTek şirketlerinin kadınların ihtiyaçlarına, kullanım alışkanlıklarına uygun finansal ürünleri geliştirmede çok önemli yeri var. Bu esneklik, çeviklik ve inovasyonun, kadınları daha çok bu alana çekeceğine ve kolaylıkla bu alanda çalışmasına imkân sağlayacağına inanıyorum. İnsan kaynakları alanında çalışan bir yönetici olarak sektör bağımsız, kadınların proaktif yaklaşımlarının her zaman kazandırdığını söyleyebilirim. Kadınlar, çok yetenekli ve yaratıcılar. Bilinen, görülen yetenek ve yetkinlikleriyle bu sektörde çok yeni değerler ortaya koyacaklarına inanıyorum. Öte yandan organizasyondaki kadın çalışan sayısının şirketin performansı ile pozitif bir ilişkisi olduğunu düşünüyorum.
Kadınlara yönelik beklentiler hem iş hem de sosyal yaşamda oldukça yüksek, teşvik ise yok denecek kadar az. Bu konuda neler yapılabilir?
Bu konuda kolektif hareket edilebileceğini ve buna açık yapıların kurulabileceğine inanıyorum. Büyük kurumsallar, fonlar, girişimler-girişimciler ve hatta üniversiteler iş birliği yaparak kadınların dijital ve finansal okuryazarlığına daha fazla yatırım yapabilir, ortak programlar tasarlayabilir. Öte yandan fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik ile ilgili alanlarda kadın temsili arttırılabilir ve kadınları desteklemenin önündeki engelleri azaltan politikalar geliştirilebilir. Sektörümüzde kadınların şirketlerin kritik rolleri olan yönetim kurullarında temsil ve yetkilerinin artırılması FinTek şirketlerinde kadın istihdamının artırılması noktasında rol model olacağını düşünüyorum.
Hem Dünya Kadınlar Günü hem de Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız bu özel yıl vesilesi ile duygularınızı öğrenebilir miyiz?
Bu soruya geçmeden önce Kahramanmaraş depreminin acısını yaşıyoruz. Ülke olarak zorlu günlerden geçiyoruz. Buradan da depremde vefat eden vatandaşlarımızı saygıyla anıyor, Allah’tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı olması sebebiyle 2023, her Türk vatandaşı gibi benim için de çok özel bir yıl. Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılına girerken cinsiyet eşitliğinin her yapıyı, her oluşumu güçlendireceğine, var olanın ötesine geçireceğine ve daha fazlasını yaratmaya imkân sağlayacağına inanıyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü de bu bilinçle bakıyorum. Cinsiyetin artık bir ayrımcılık unsuru olmaktan çıkması bizlere daha güzel bir gelecek sağlayacak.