PayPorter Genel Müdürü İzzet Metcan ile Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.

PayPorter iş ortaklarına yenilerini eklemeyi sürdürüyor. Para transferi alanında PayPorter markası altında 500’e yakın temsilcisi ve şubeleri ile hizmet vermeye devam eden şirketin 2023 yılı planlarını PayPorter Genel Müdürü İzzet Metcan’dan öğrendik.

 

Acımız çok büyük olsa da bu zor günleri dayanışma içerisinde atlatacağımıza inanıyoruz. Siz de afet bölgesine yardım ulaştıran ilk şirketlerden biriydiniz, liderliğiniz önemliydi. Şirket olarak bu konuda nasıl örgütlendiniz, hangi kararları aldınız ve bölge halkına hangi destekleri sağladınız?

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilimizi etkileyen son yüzyılın en büyük depremleri arasında yer alan bu felaket sonucunda binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştır. Öncelikle tüm hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Dediğiniz gibi acımız büyük ama ülke olarak gerçekleştirdiğimiz dayanışma ile yaraları saracağımıza olan inancımız tamdır. Bu nedenle PayPorter olarak ilk andan itibaren yetkililerle iletişim halinde yapabileceğimiz yardımları belirledik.

%100 yerli sermaye ile kurulmuş bir Türk şirketi olarak, özellikle kriz zamanlarında ihtiyaç sahiplerine destek olmayı görev kabul ediyoruz. Afet baş gösterdiğinde, etkilenen bölgeye yardım ulaştırmak için kaynaklarımızı hızla seferber ettik. Durumu değerlendirmek ve en acil ihtiyaçları belirlemek için bir ekip oluşturduk. Daha sonra en temel malzemelerin dağıtımını koordine etmek için yerel makamlar ve yardım kurumlarıyla birlikte çalıştık.

Amacımız ihtiyaç sahiplerine anında yardım sağlamak ve aynı zamanda bölgenin uzun vadeli toparlanmasına destek olmaktı. Deprem bölgelerine yardım etmeye ve bölgenin toparlanmasına destek olmaya devam edeceğiz.

 

 

Finansal teknoloji sektörü bu büyük afette var gücüyle depremzedelerin yanında olmaya çalıştı ve hızla organize oldu. Sektörün bu konuda yaklaşımlarını siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Bölge için nasıl konumlandılar, neler yaptılar? Daha fazlası için neler yapılabilirdi?

Birçok sektörde olduğu gibi Finansal teknoloji sektörü de depremzedelere yardımcı olmak için tüm imkanlarını seferber etti, depremzedelere yardım ve destek sağlamak için hızla örgütlendi.

PayPorter olarak bölgeye yaptığımız yardımlara ek olarak deprem bölgesindeki PayPorter Temsilciliklerinden gerçekleşecek olan EFT işlemlerini belirli bir süre ücretsiz gerçekleştirme kararı aldık. Ayrıca 13-19 Şubat tarih aralığındaki Komisyon gelirlerimizi de etkilenen bölgede Konteyner Kent kurulması için bağışlamak için kampanya yaptık.

Bölgedeki banka şubelerinin çalışmaması nedeniyle hızlı hareket ederek yurt dışından gönderilen bireysel para transferlerinin deprem bölgesindeki afetzedeler gecikmeksizin ödenmesi amacıyla bölgedeki temsilcilerimizi hızla koordine ettik. Bu sayede depremin ikinci gününde çalışabilecek temsilcilerimiz müşterilerimize ödemelerini yapabildiler.

Finansal teknoloji sektöründeki diğer birçok şirket de sundukları hizmetleri tamamen ücretsiz sunma ve ihtiyaç sahiplerine finansal yardım sağlama gibi depremzedelere destek olmak için harekete geçti. Sektörün bölge için kendini iyi konumlandırdığına ve yardım sağlamak için hızlı bir şekilde yanıt verdiğine inanıyoruz.

Ancak afetlerden etkilenenleri desteklemek için her zaman yapılabilecek daha çok şey vardır. Finansal teknoloji şirketleri, yerel makamlar ve yardım kuruluşları arasındaki sürekli iş birliğinin, etkilenen bölgelere sürekli destek ve yardım sağlamak için çok önemli olduğuna inanıyoruz.

Pandemi süreci ile fintechlerin potansiyeli arttı. Başta para transferi olmak üzere dijital cüzdan, temassız ödeme gibi ödeme çözümlerine olan talebin arttığını gördük. Hızlıpara Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşu olarak bu süreçte nasıl bir ivme yakaladınız, hangi yenilikleri sundunuz? Para transferi işlem adetleriniz ve artış oranların konusunda neler söylemek istersiniz?

Dünyamız o kadar hızlı bir devinim içinde ki, 2020 yılındaki pandeminin etkilerini bu etkilerden dersler alıp dönüşerek atlattık.

Pandemi dönemi altyapımızı yenileme, dijital servilerimizin önünü açma ve kısıtlı da olsa büyüme dönemi oldu bizim için. Pandeminin en yoğun olduğu dönemlerde USD bazında ciddi bir büyüme ivmesi yakaladık.

Bu dönemde kuikpara dijital cüzdan uygulamamızı tamamlayarak hayata geçirdik. Bu sayede para transferlerinin 7/24 ev konforunda yapılmasını sağladık.

Bugün binlerce kuikpara kullanıcısı anında ve çok uygun koşullarla yurt dışına para gönderebiliyor veya kendilerine gönderilen paraları kuikpara hesaplarına alabiliyorlar.

Örneğin; Avrupa ülkelerinde çocukları okuyan ebeveynler, çocuklarının EURO banka hesaplarına anında para gönderebiliyorlar. Üstelik çok ucuza.

Tüm bu yaşanan süreçte teknolojimizi ve altyapımızı sürekli geliştirerek, kendi geliştirdiğimiz sistemler ve ürünlerimiz ile yurt dışındaki muhabir ilişkisi kurduğumuz diğer ödeme kuruluşlarıyla çok kısa zamanda gerekli arayüz yazılımlarını tamamlayarak yeni ülke ve para transferi koridorlarını açabilir hale geldik.

 

PayPorter Genel Müdürü İzzet Metcan: “2023 yılında yurt dışı açılımlarımıza ivme kazandıracağız ve ana koridorlarımız olan ülkelerde doğrudan varlık göstereceğiz.”

PayPorter iş ortaklarına yenilerini eklemeyi sürdürüyor. PayPorter ile okurlarımızı yakınlaştırabilir misiniz? Nasıl bir şirket yapınız var, hangi avantajları sunuyorsunuz?  Şu anda kaç ülkede ve kaç hizmet noktasında hizmet veriyorsunuz?  

Hızlıpara Elektronik Para Kuruluşu tamamen yerli sermaye ile kurulmuş ve 2017 yılında lisans alarak PayPorter marka adıyla uluslararası para transferi hizmetleri vermeye başlamıştır.

Şirketimiz sahip olduğu Elektronik Para lisansı ile; yurt dışı para transferi, yurt içi para transferi, fatura tahsilatları, dijital cüzdan, sanal pos, şirketler için hızlı tahsilat hizmetleri alanlarında hizmet vermektedir.

Ana hizmetimiz olan para transferi alanında PayPorter markası altında 500’e yakın temsilcimiz ve şubelerimiz ile hizmet vermeye devam ediyoruz. Aynı zamanda her geçen yıl şube ve temsilci ağımızı genişletmeye devam ediyoruz. Kuruluşumuzdan itibaren her geçen yıl artan temsilciliklerimiz ve iş ortaklarımızla bir önceki seneye göre daha fazla büyüyoruz.

Halen 200’e yakın ülkedeki 650.000 kadar noktada nakit ödenmek üzere isme, banka hesaplarına, kartlara ve yerel cüzdanlara anlık para transferi yapabiliyoruz.

2022 yılında 2 milyona adede yakın para transferi işlemi gerçekleştirdik.

PayPorter olarak “Paranın olduğu her alanda en hızlı, en güvenli ve en yaygın hizmeti sunmak” misyonuna sahibiz. Başarımızın ardındaki en önemli etkenlerden birisi müşteri memnuniyetine olan bağlılığımız ve değişen piyasa eğilimlerine uyum sağlama yeteneğimizdir.  Bu yaklaşımın bir sonucu olarak, PayPorter kuruluşundan bu yana hızla büyümeye ve hizmet alanlarını genişletmeye devam etti ve önümüzdeki yıllarda da yeni teknolojileri geliştirmeye, yeni teknolojileri çözümlerimize entegre etmeye ve yeni iş birlikleri ile sektörü dönüştürmeye devam edeceğiz.

Kullandığımız yazılımların tamamı kendi ekibimizin tasarım ve geliştirmesidir. 2022 yılında “Bilgi Teknolojileri” ekibimizi ayırarak “CommitUp” adlı bir teknoloji şirketi kurduk. Amacımız, kullandığımız yazılım teknolojilerini gereksinim duyan diğer Fintech’lere de sunabilmek. Bu sayede lisans alan şirketlerin pazara girişlerini hızlandıracağımız gibi, bu şirketlerle şirketimiz arasında da iş ortaklıkları kurarak karşılıklı kazanabileceğimiz bir iş birliği ortamı yaratmak.

 

Yeni lisanslar ile birlikte ekosistem büyüdü. Oluşan rekabet ortamı hakkında neler söylemek istersiniz? Rakiplerinizden neyi farklı yapıyorsunuz? Sunduğunuz avantajları ve öne çıktığınız alanları öğrenebilir miyim?

Finansal teknolojiler sektöründe rekabet ortamının son yıllarda arttığını, sağlıklı rekabetin yenilik ve ilerleme için gerekli olduğuna inanıyoruz. PayPorter olarak, müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş, kullanıcı odaklı çözümler sunmaya odaklanarak kendimizi rakiplerimizden farklılaştırıyoruz.

Alanında sektörün önde gelen ödeme kuruluşlarından birisi olarak en önemli farkımız, lisans sahibi olduğumuz tüm alanlarda faal olmamızdır. Biz sadece Para Transferi alanında değil, Sanal POS hizmetleri, Fatura Ödeme Hizmetleri, Mobil Cüzdan ile Ödeme hizmetleri gibi alanlarda da varız. Bu sene içinde Mobil Cüzdan cüzdan kullanıcılarımıza Ön Ödemeli kart  ürünümüzü de sunmayı hedefliyoruz.

Tüm bu kaliteli hizmetleri sunarken geleneksel bankacılık hizmetine göre uygunluğu göz önünde buluyoruz. Kendimizi sürekli yenilik ve iyileştirmeye adadık. Bu nedenle gerekliliği olan teknoloji ve altyapı yatırımlarına ağırlık veriyoruz.

 

Ajandanız eşliğinde 2023 planlarınızdan bahsedebilir misiniz? Önümüzdeki dönem nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz? Müşterilerinizi bekleyen yenilikler konusunda neler söylemek istersiniz?

Ana başlıklar olarak aktarmak gerekirse 2023 yılında yurt dışı açılımlarımıza ivme kazandıracağız ve ana koridorlarımız olan ülkelerde doğrudan varlık göstereceğiz.

CommitUp şirketimiz kullandığımız altyapıyı bu sene içinde en az iki fintech kuruluşuna daha sunarak işletimini üstlenecek.

Uluslararası bir kart şeması ile olan iş birliğimiz sayesinde müşterilerimize şirketimiz nezdindeki hesap bakiyelerini dünyanın her yerinde kullanabilmeleri için ödeme kartı sunacağız.

Yurtiçi ve yurtdışı finansal sisteme daha sıkı entegrasyon için büyük bazı projelerimizin hazırlıklarını bu sene tamamlamayı hedefliyoruz.

En önemlisi bu sene Re-Pie Portföy Yönetim Şirketiyle Seri A yatırım turumuz olacak, buradan elde edeceğimiz kaynağın tamamını yeni yatırımlarımıza ve uluslararası genişlemeye harcayacağız.